200 dijakov pričelo s praktičnim izobraževanjem v novih slaščičarskih delavnicah BIC Ljubljana

Dijakinje in dijaki Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana) se bodo za svoj bodoči poklic slaščičarke ali slaščičarja odslej urili v novih prostorih za praktično izobraževanje. Kot so sporočili iz Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljan bodo nove slaščičarske delavnice dijakinjam in dijakom prinesle odlične izobraževalne pogoje tudi za pripravo izdelkov iz čokolade in izvedbo slaščičarskih krožkov. Imeli bodo tudi več priložnosti za indivudualno delo v slaščičarstvu, njihov urnik pa bo prijaznejši, saj bodo iz dvoizmenskega prešli na enoizmenski, le dopoldanski pouk.
Odprtje novih slaščičarskih prostorov, BIC Ljubljana, foto: Mankica Kranjec
mag. Jasna Kržin Stepišnik, direktorica BIC Ljubljana: »Zanimanje za program slaščičar, ki je deficitaren poklic, na BIC Ljubljana v preteklih nekaj letih raste, v zadnjih desetih letih smo podvojili število vpisanih dijakov v prvi letnik, letošnje šolsko leto pa je v program vpisanih kar 203 dijakinj in dijakov. Potrebe po novih prostorih so bile zato velike in veseli smo, da lahko danes dijakinjam in dijakom zagotavljamo odlične nove izobraževalne pogoje za praktično izobraževanje na področju slaščičarstva. S sodobno opremo jih bomo še bolj spodbujali k individualnemu delu, ki pri slaščičarskem poklicu za dijaka ali dijakinjo pomeni hitrejše pridobivanje praktičnih veščin in priložnost za pridobivanje kakovostnega strokovnega znanja slaščičarstva.«

Lidija Jenko, učiteljica praktičnega pouka na BIC Ljubljana: »Slaščičarstvo je poklic, kjer se srečajo znanje, veščine in kreativnost. Novi prostori za praktično izobraževanje bodo našim dijakom in dijakinjam ponujali še več priložnosti za spremljanje najnovejših trendov na področju slaščičarstva. To vsekakor so monoporcijske sladice in slaščičarski izdelki iz lokalnih sestavin oz. posebni izdelki značilni za lokalno območje, kjer slaščičarne delujejo. Veselimo se predvsem priložnosti, da bomo skupaj z dijakinjami in dijaki še naprej razvijali svoje šolske izdelke, ki jih dijakinje in dijaki sami lahko predstavijo v naši šolski trgovini KRUHarije in CUKRnije na Ižanski cesti 10 v Ljubljani.«

Dopoldanski pouk in priložnost za slaščičarske krožke – Na BIC Ljubljana se je letos v prvi letnik v program slaščičar vpisalo 77 dijakinj in dijakov. Novi prostori v velikosti 150 m2 bodo poleg že obstoječih delavnic, dijakom omogočali tudi prijaznejši urnik, saj jim pouka ne bo potrebno več obiskovati v popoldanskem času. Na svoj račun bodo prišli tudi tečajniki slaščičarskih tečajev. Novi prostori bodo omogočali izobraževanje v pripravi čokoladnih izdelkov kot so pralineji in čokoladne skulpture, kar je bil v dosedanjih delavnicah zaradi vpliva vročine večji izziv. Učiteljice praktičnega pouka za dijakinje in dijake pripravljajo tudi slaščičarske krožke, kjer bodo dijakinje in dijaki na svojo željo lahko osvojili še dodatna znanja in večine o čokoladnih skulpturah, tehnikah risanja na marcipan in sladkorne mase, izdelovanja in oblikovanja figuric in priprave tako tradicionalnih, kot modernih sladic.

Emona kocka, pehtranova potica in medenjaki se predstavijo v šolski trgovini – Odprtje novih slaščičarskih prostorov, BIC Ljubljana, foto: Mankica KranjecDijakinje in dijaki bodo na otvoritvi slaščičarskih delavnic v četrtek, 25. 10. ob 14. uri predstavljali izdelke tradicionalne meščanske kulinarike pripravljene na sodoben način, med njimi pehtranovo in orehovo potico, medenjake, zavitke, poleg tega pa tudi za BIC Ljubljana tradicionalno Emonsko rezino oz. kocko in druge slaščice. Na pogostitvi pa bo BIC Ljubljana predstavil šolske slaščičarske izdelke, ki so na voljo tudi v šolski trgovini KRUHarije in CURKnije.
Dijakinje in dijaki v programu slaščičar so sicer uspešni tudi na slaščičarskih tekmovanjih, svoje znanje pa tako dijaki kot učitelji pridobivajo tudi na mednarodnih mobilnostih v Franciji, Španiji, na Finskem, Portugalskem, letos pa bodo odšli tudi na Malto./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s