Novo na knjižni polici Mladinske knjige

Med novostmi Mladinske knjige sta deli, ki ju podpisuje priznani kolumbijski pisatelj Gabriel Garcia Marquez. Slovenski bralci bodo imeli priložnost pisatelja, ki je sicer najbolj znan po romanih, preko knjige Dvanajst potohodnikov bolje spoznati tudi kot velikega mojstra kratke proze. Zbirka iz leta 1992 prinaša 12 ohlapno povezanih zgodb, ki tematizirajo tujost in tujino. Vse zgodbe se odvijajo v Evropi, kjer se bolj ali manj po naključju znajdejo zelo različni Latinoameričani, začenši z nekdanjim diktatorjem, ki preživlja svoja zadnja leta v nekem zakotnem švicarskem hotelu. Zgodbe, ki jih navkljub vsem čudnim pripetljajem preveva in preseva nekakšna melanholična modrost, so uravnoteženo delo zrelega mojstra, v času razseljevanj in preseljevanj pa bodo imele marsikaj povedati tudi slovenskemu bralcu, so zapisali pri založbi. Prevod podpisuje Vesna Velkovrh Bukilica.

V osveženem prevodu Alenke Bole Vrabec in prenovljeni podobi pa je pri Mladinski knjigi ponovno izšlo še kultno delo magičnega realizma Sto let samote, ki je za vselej spremenilo književnost Latinske Amerike. A Marquez je v njem nastavil ogledalo družbi svojega pa tudi našega časa, saj je v zgodbi o rodbini Buendia in mestecu Macondu skozi večno vračanje enakega razgrnil celotno človeško mitologijo. Marquezova nadčasovna mojstrovina že od izida leta 1967 navdihuje vedno nove interpretacije in ostaja eno ključnih del ne le kolumbijske, temveč svetovne književnosti. V slovenščini je prvič izšla leta 1971 in doživela več ponatisov.
D1CC6278-6BA5-4B71-8BD1-59063ED92062
Gabriel Garcia Marquez (1927-2014) je kolumbijski pisatelj, ki ga literarna kritika opredeljuje kot magičnega realista, njegove knjige pa so cenjene tako med literarnimi teoretiki kot med bralci. Marquez je lavreat neštetih literarnih nagrad, leta 1982 pa je prejel tudi Nobelovo nagrado za literaturo./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s