V Slovenski kinoteki se je začel balKam

Od 2. do 5. novembra bodo v Slovenski kinoteki organizirali pregled najzanimivejših in najbolj uspešnih filmov zadnjih dveh let v povezavi s snemanjem in filmsko fotografijo s področja bivše Jugoslavije. Filme so izbrala nacionalna združenja direktorjev fotografije ASBH (Bosna in Hercegovina), SAS (Srbija), MSC (Makedonija), HFS (Hrvaška) in ZFS (Slovenija). Vsako nacionalno združenje je lahko predlagalo po en celovečerni igrani, dokumentarni in kratki film. Pregleda – druženja snemalcev in drugih filmskih delavcev ter javnosti ob ogledu filmskih biserov – se bodo udeležili člani naštetih združenj in avtorji filmov, s katerimi se bomo po projekcijah pogovarjali o njihovem ustvarjanju in delu.

Projekt balKam so idejno razvijali pretekli dve leti na srečanjih direktorjev fotografije v Bitoli, kjer v organizaciji združenja IMAGO potekajo konference direktorjev fotografije Balkana (Manaki Brothers Film Festival), Beogradu (Slika v gibanju – festival srbskega združenja direktorjev fotografije) ter Helsinkih (letna skupščina IAGA IMAGO in podelitev IMAGO nagrad), kjer so v pogovorih s kolegi, direktorji fotografije s področja Balkana, ugotovili, da imajo pri delu podobne težave, ter zaznali veliko zanimanje za tovrstno prireditev, ki je odlična priložnost za promocijo slovenskih filmov na področju bivše Jugoslavije, pot promocije pa je seveda dvosmerna. Poleg tega se ponuja izjemna priložnost, da preverijo, kaj in kako ustvarjajo kolegi iz sosednjih držav.

Pozneje (v letu 2019), po pregledu v Slovenski kinoteki, želimo prirediti projekcije istega sklopa filmov še v kinotekah v Skopju, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu in Prištini. Pregled filmov balKam bi tako potoval po vseh državah bivše Jugoslavije. V prihodnosti nameravamo svoj pregled začeti vsakič v novi državi. Pregled filmov balKam letos poteka prvič, zato so se odločili, da povabijo le kolege iz držav bivše Jugoslavije, pozneje pa želimo program razširiti in vanj vključiti še filme iz Grčije, Romunije in Bolgarije.

Poleg projekcij igranih in dokumentarnih del, pospremljenih s pogovori z direktorji fotografije ali režiserji, so organizirali tudi nekaj spremljevalnih dogodkov: okroglo mizo o delovnih pogojih direktorjev fotografije na področju Balkana; predstavitev knjige Vonj po filmskem traku, o kateri bo spregovoril avtor sam – bosanski direktor fotografije Mustafa Mustafić, ki je v njej popisal poklic direktorja fotografije in svojo življenjsko pot; zavod za uveljavljanje pravic AIPA pa je pripravil predavanje o avtorskih pravicah na območju držav bivše Jugoslavije.
warehousehandler

PROGRAM
Petek, 2. november
18:00
balKam: otvoritev: Poglej ti njo, MAK, 2017 + Saraj’vo, BiH, 2017
Sobota, 3 november, 16:00
Predstavitev knjige “Vonj po filmskem traku”, 18:00
Apoptoza, SLO, 2017 + Zadnji ledeni lovci, SLO, 2017, 20:15
Kozja ušesa, SRB, 2017
Nedelja, 4. november, 15:00
Okrogla miza: delovni pogoji direktorjev fotografije 17:00
Dih, BiH, 2018 + Ustava Republike Hrvaške, HRV, 2016, 20:00
Meso, BiH, 2018
Ponedeljek, 5. november 15:00 Predavanje AIPA: Kje je direktor fotografije v sistemu kolektivnega upravljanja avtorskih pravic?
17:30 Kje se skriva vrabec, ko je hladno, HRV, 2015 + Trije dnevi v septembru, MAK, 2015
20:15 Ivan, SLO, 2017

Leave a Reply