Lendavski stolp Vinarium obiskal že 300 tisoči obiskovalec

Razgledni stolp Vinarium Lendava - pogled/Wir: uradna spletna stran
Lendava – Najvišji razgledni stolp v Sloveniji, stolp Vinarium, ki stopijo v na področju lendavskih goric, letos praznuje že 3. obletnico delovanja. To turistično pridobitev v Prekmurju, natančneje v občini Lendava je v preteklih treh letih obiskalo že 300 tisoč obiskovalcev. No, da smo natični, to se je zgodilo to soboto, 3. novembra 2018.
Zato so ob tej priložnosti na stolpu Vinarium in ob njem pripravili krajša slovesnost, na kateri so se zahvalili svojim obiskovalcem ter pripravili tudi kulturno – zabavni program zanje.
Nagrajenec na vrhu stolpa Vinarium
No, in 300 tisoči obiskovalec je bil, kot poročajo upravljavci stolpa, Stjepan Križnik, ki je znameniti lendavski stolp obiskal v okviru sindikalnega izleta obiskovalcev iz Steklarne Rogaška.
Stolp, ki sicer ponuja razgled na slovensko, madžarsko, avstrijsko in hrvaško pokrajino, tokrat, ker je dan zaznamovala megla 300 tisočemu nagrajencu tega užitka, ni zagotovil, a je bil ta zelo vesel, da se bo zahvaljujoč nagradi še enkrat povzpel naj. Namreč, kot 300 tisoči obiskovalec je prejel nagrado za dve osebi, ki mu bo to zagotovilo.
Na stolpu Vinarium pa je ob slovesnosti nagrajenca, pa tudi vse ostale obiskovalce pričakala odlična lokalna kulinarična in vinska ponudba. Turistična zveza Lendava vabi pa je ob pričakovanju jubilejnega obiskovalca poskrbela za manjšo slovesnost in zabavno-kulturni program. Obiskovalce je že ob vhodu pozdravil akademski glasbenik Sašo Zver, lokalni vinarji pa so dan obiskovalcem popestrili z bogato ponudbo vin iz Lendavskih in Dolgovaških goric, ki so jih z veseljem delili z obiskovalci stolpa.


Nagrajenec se bo vrnil v Lendavo – Skozi vrata stolpa je kot, kot že rečeno, kot 300 tisoči obiskovalec, stopil Stjepan Križnik obiskovalec iz Rogaške Slatine, ki je kot jubilant prejel nagrado za dve osebi, ki poleg nočitve s kopanjem v Termah Lendava – Sava Hotels &Resorts, vključuje še ogled lendavskega gradu ter Muzeja meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva. Ogledal si bo lahko tudi lendavsko Sinagogo, poskusil pravi lendavski bograč ter si ponovno ogledal stolp Vinarium in si v Kolesarskem centru Murania izposodil e-kolo.
Rahlo presenečani, a zelo zadovoljni dobitnik opisane nagrade je bil nagrade zelo vesel. Nagrajenec Stjepan Križnik je Martini Bukovec, ki je osnovo za ta prispevek povedal: »Očitno sem izbral dober čas za obisk, a škoda, da se zaradi slabega vremena ne vidi Boč (Da se ve! Boč je strma gora v Krajinskem parku Boč, v Bočkem pogorju jugovzhodno nad Poljčanami in predstavlja goro v jugovzhodnem delu Karavank, torej je to dokaz kako daleč se iz znamenitega lendavskega stolpa Vinarium vidi, če je lepo vreme p.p.), a nič zato, saj sem prišel pogledat ta neverjeten stolp, da bom lahko poročal našemu županu v Rogaški Slatini, saj bi tudi mi želeli kaj takšnega«. Če tako pravi 300 tisoči obiskovalec stolpa Vinarium Lendava bo že držalo.
Stolp Vinarium
Dejstvo je, da lendavska znamenitost (Dodajmo, da smo tudi mi podvomili v tako veliko odzivnost tega lendavske turističnega »dodatka«, ko so ga začeli gradili), ena izmed najbolj obiskanih slovenskih turističnih objektov. Celo več zanimanje, kot pravijo upravljalci, obisk stolpa Vinarium vsako leto vztrajno rasteta.
Po 100.000 obiskovalki, ki je stolp obiskala 5. oktobra leta 2016 in 200.000. obiskovalcu, ki ga je obiskal 30. septembra lani z obiskom 300.000-ga obiskovalca pomeni, da je za stolp Vinarium tudi v tretjem letu obratovanja. Ob tem pa velja dodati, da je stolp Vinarium še vedno najvišji razgledni stolp v Sloveniji.
Janez Somi, predsednik Turistične zveze Lendava vabi, nam je zaupal, da je »zelo vesel, da so lahko obdarili že 300.000. obiskovalca in upa, da bodo prihodnje leto »podrli« naslednjo stotico.
Razgledni stolp Vinarium Lendava - pogled/Wir: uradna spletna stran
»Stolp Vinarium v Lendavi je bil odprt 2. septembra 2015 in ponosen sem, da ga vsako leto obišče okoli 100.000 ljudi. Ob zaključku tretjega leta delovanja smo se torej zelo razveselili že 300.000. jubilejnega obiskovalca in trudili se bomo, da ohranimo tak ritem še naprej« je še poudaril Janez Somi, predsednik Turistične zveze Lendava.
No in še nekaj podatkov za tiste, ki stolp Vinarium še niste obiskali. Kot prvo je na stolpu Vinarium pestro skozi vse leto. Pomurski »Eifflov stolp«, kot ga radi poimenujejo domačini, je doslej gostil že ogromno slovenskih, pa tudi precejšnje število tujih obiskovalcev. Vrhunce dosega predvsem v času praznikov, tako je letos 1. maja stolp obiskalo kar 1.728 obiskovalcev.
Visok obisk pa so beležili tudi med velikonočnimi prazniki, ko je na stolp stopilo skupno več kot 3500 obiskovalcev. Stolp je skozi celo leto središče pestrega dogajanja, saj so pred kratkim tam gostili postojanko v sklopu mednarodnega relija električnih vozil, razglasitev naj kopališča Radia SI, v poletnem času je bil prizorišče festivala ljubiteljske kulture z nastopi društev.
Kot obljubljajo se tudi v prihodnje obeta kar nekaj zanimivih dogodkov, Tako bodo že prihodnji teden na prizorišču stolpa pripravili martinovanje s pestrim programom.
Čestital mu je tudi župan Občine Lendava
Seveda velja ob tem jubileju dati tudi besedo lendavskemu županu mag. Antonu Balažeku. Ta je povedal: »Stolp ima v povprečju 100.000 obiskovalcev na leto, kar je izjemen uspeh, celo večji, kot smo kadarkoli pričakovali. Vesel sem tudi, da ta projekt dosega presežke in okolju vrača vložek. Stolp Vinarium je zelo obiskana turistična točka, na nas pa je, da ponudbo tukaj še razširimo, oživimo celotno vinsko turistično cesto v Lendavskih goricah ter poiščemo sinergijo s kulturnim in termalnim turizmom ter tako ostanemo zanimiva turistična destinacija,« je zaključil župan Občine Lendava mag. Anton Balažek.
In kaj še dodati? Nič! Martina Bukovec je zapisala in sporočila vse, kar se je zgodilo na in ob znamenitem lendavskem stolpu Vinarium ob slovesnosti 300 tisočega obiskovalca.
Nagrajenec Stjepan Križnik z Martino Bukovec, članico organizacijskega odbora Festivala Vinarium.
Ne še! Še to velja povzeti, z njihove spletna strani, in sicer osnovno predstavitveno besedilo v obeh jezikih, saj gre dvojezično področje, kar velja spoštovati. Njihovo besedilo nismo »ukradli« ampak le povzeli, da je pravilno zapisano v obeh jezikih, in sicer tako v slovenščini, kot madžarščini. Zapisno je tako:
RAZGLEDOVANJE PO PREKMURJU SE PRIČNE V VINARIUMU LENDAVA
Kdaj ste lahko na en mah zrli na pokrajine kar 4 držav naenkrat? Razgledni stolp Vinarium Lendava, visok 53,5 m, vam ponuja prekrasen 360° pogled na barvito pokrajino, ki sega od Lendavskih goric, kjer je stolp ponosno postavljen, pa vse tja do porečja Mure, in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko udobno povzpnete z dvigalom ali pa se povzpnete po 240 stopnicah in doživite vzpon na najlepšo razgledno točko daleč naokoli na najbolj pristen način. Ko se naužijete prekrasnega razgleda, naredite čudovite fotografije in posnamete dih jemajoč »selfie« več kot 50 m nad zemljo, vabljeni v pritličje na dišeče domače kulinarične užitke, pokušino vrhunskih lokalnih vin in sokov.

MURAVIDÉK SZEMLÉLÉSE A LENDVAI VINARIUMRÓL KEZDŐDIK
Mikor szemlélhette egy időben 4 ország vidékeit? Az 53,5 m magas Vinarium kilátótoronyról 360° fokban csodálatos látvány kínálkozik a színes tájra, amely a Lendva-hegytől, ahol büszkén nyújtózik a magasba a torony, egészen a Murafolyó torkolatáig húzódik. A torony kilátójáról Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria síkságát és hegyvidékét járhatja be tekintete. A torony legmagasabb kilátójára kényelmesen feljuthat a felvonó segítségével, vagy akár a 240 lépcsőt is választhatja, ami egyedi élményt biztosít a legszebb kilátópont elérésére távol a környéken. S amikor betelnek a gyönyörű látvánnyal, elkészítik a varázslatos fotókat és a lélegzetelállító » selfie«-ket több mint 50 méter magasságban, a földszinten a helyi gasztronómia ínyencségei, a kiváló minőségű helyi borok és gyümölcslevek várják önöket./Pripravil: J. Temlin/LN/osnova besedila in fotografije: Martina Bukovec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s