Na knjižni polici: Za oba, zanj in zanjo

8AA074BB-2300-4BC2-B626-FFA2180D2359
Spet smo pokukali na knjižno polico na katero založnik Mladinska knjiga postavlja knjižne novosti. Mi smo tokrat izbrali tri, in sicer nekaj za oba, nekaj zanj in nekaj zanjo.
Tako smo za oba izbrali 42 doživetij po Sloveniji za vse čute in letne čase. Gre za vodnik po Sloveniji, ki ga je pripravil Igor Drnovšek in ga je naslovi z naslovom Najlepše stvari so zastonj. V vodniku avtor ponuja 42 predlogov, kako aktivno, igrivo in v sožitju z naravo ter malimi in velikimi sopotniki preživeti čas skupaj ter se ob tem zabavati in raziskovati. Njegovi pohodniški predlogi niso namenjeni osvajanju velikih vrhov in obiskov znanih krajev (torej tudi tistih ne, kjer poleti domačim gostom odsvetujejo obiske). Pač pa nas avtor usmerja k manj znanim zanimivostim, prezrtim kotičkom in iskrivim doživetjem v Sloveniji.
V knjigo je za iskanje, oziroma obiske teh zanimivosti dodal pregledne zemljevide, GSP-koordinate in QR-kode ciljev izletov, dodal je namige za zanimivosti ob poti ter vsako od predlaganih doživetij opremil z zgodbami iz preteklosti. Velja dodati, da je teh 42 doživetij po celotni Sloveniji, kar pomeni, da jo bosta ona in on, ali en in drug Slovenijo lahko spoznala na res zanimiv in izviren način. Če dodamo, da je potrebno odšteti za vodnik 24,99 evrov, si lahko izračunate, da vas bo en od 42 predlogov stal natančno 0,595 centov.
Za njega smo izbrali knjigo z naslovom Peka brez moke avtorice Anje Donnermeyer. Rekli boste, zmotili ste se! Ne! Saj trdimo, da smo enakopravni, torej je prav, da se on loti priprave sladkih dobrot. Naj takoj dodamo, da gre za knjigo receptov za preprosto peko brez glutena. Če je ta priročen, se bo brez težav znašel, saj knjiga ponuja številne recepte, katerim je avtorica dodala spisek potrebnih sestavin in še veliko zanimivih informacij o nakupovanju sestavin in o peki brez glutena. No, če se »on« ne bo znašel pri pripravi zanimivih tort, pit, mafinov ter ostalih sladkih dobrot brez glutena, mu lahko pomaga ona. Ker pa gre za resno stvar, to pa je, da je peka brez moke namenjena za družinske člane zbolele za celiakijo je prav, da kljub zapisano v uvodu prepustimo kontrolo njej. Velja dodati, da priporočamo.
Priporočamo pa tudi še eno knjigo. Ta nima nič skupnega ne s potovanji in ne s sladicami. Gre za branje, in sicer druge knjige trilogije Kingsbridge z naslovom Svet brez konca avtorja Kena Folletta. Saj veste, da gre za izjemnega angleškega pisatelja vohunskih in zgodovinskih romanov (v Slovenijo smo nazadnje lahko brali njegovo trilogijo Stoletje: Propad velikanov, Svetovna zima in Rob večnosti), ki je po vsem svetu zaslovel s trilogijo Kingsbridge. Po prvi knjigi Stebri zemlje je pisatelj kar 18 let pisal nadaljevanje Svet brez konca, mojstrsko srednjeveško pripoved, ki je osvojila milijone bralcev. Logično, kar tako tankočutno opiše potomce družin, ki smo jih dodobra spoznali v prvi knjigi Srebrih zemlje (če je niste še prebrali, bo treba). Zdaj pa nam predstavi osebne zgodbe, ki so v Kingsbridgu povezane z mestom, njegovim napredkom, kjer se glavni akterji zoperstavijo pogoltni in pohlepni oblasti, kar pa vse temelji na resničnem zgodovinskem ozadju. Ni kaj, ona v fotelj in branje se naj začne, saj gre za mojstrovino, ki ne dovoljuje »počivanja«. No, to izjemno delo Kena Folletta smo namenili njej. A je prav, ko jo bo obrnila na zadnjo 607 stran, da jo v branje »preda« tudi njemu.
4363580F-A26A-454B-B0CE-0A390B558E67
Torej ste videli! Na knjižni polico se spoznamo, saj vemo kaj je pri založbi Mladinska knjiga za ona, zanj in oba. Ne bomo samopašni! Vi vedno sami odločate, kaj vam je všeč in kaj ne. Pomembno je, da del svojega časa namenite knjigi./Pripravila: Alenka T. Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s