S projekcijo dokumentarca Poj mi pesem o pevcu Vladu Kreslinu se je začel Liffe 2018

B9D131F1-45BF-47F0-A3B5-6293DE504A07

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) se je danes, 7. novembra trajal bo do 18. novembra,  s projekcijo dokumentarca Poj mi pesem o pevcu Vladu Kreslinu uradno začel 29. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe). Programski direktor Liffa Simon Popek je dejal, da je festival odprl zelo intimen in čustveno močen film, v katerem Vlado Kreslin spregovori o sebi, ob peščici najbližjih.

Vlado Kreslin/Foto: Alenka T. Seme

Dokumentarec Poj mi pesem v režiji Mirana Zupaniča ponuja uvid v ključne dele ustvarjalne rasti Kreslina in obenem oriše kulturni kontekst, znotraj katerega glasbenik deluje že več kot 40 let. Popek je v šali dejal, da bi bil škandal, če festivala ne bi odprl film o zvezdniku, ki s svojimi koncerti že leta polni CD.

Popek, ki festivala nikoli ne snuje na podlagi neke teme ali rdeče niti, ker ne želi izbirati filmov na podlagi tega, ali se umeščajo v določen kontekst ali ne, je za STA ob nocojšnjem uvodu v festival dejal, da je morda letos med filmi na sporedu še najbolj opazna prisotnost močnih, upornih in samozavestnih ženskih likov v filmih, ki so jih ustvarile režiserke. Dva med njimi, Ne bom več luzerka in Zgodovina ljubezni, podpisujeta slovenski režiserki Urša Menart in Sonja Prosenc, v tekmovalnem programu pa sta po Popkovih besedah denimo močna ženska lika tudi Hannah Andree Pallaora ali pa Bojevnica Benedikta Erlingssona.

Popek se je bolj usmeril v snovanje programa Fokus, v sklopu katerega bodo predstavljeni filmi ustvarjalcev, ki prihajajo iz republik nekdanje Sovjetske zveze: “V tem programu je sedem filmov, ki pa so zelo moderni in odpirajo sodobne teme.”

Glavni gost letošnjega Liffa je nemški režiser Christian Petzold, ki so se mu poklonili s sekcijo Posvečeno. Po Popkovih besedah Petzold, eden najbolj izrazitih in privlačnih evropskih cineastov, v Ljubljano prihaja po več letih dogovarjanj. “Petzold zelo rad eksperimentira s formami, večkrat pa je za izhodišče svojih del vzel določeno literarno ali filmsko klasiko in jo po svoje, zelo subtilno predelal,” je dodal Popek. Ob njem pa na Liffe prihajajo še nekateri drugi slovenski in tuji gostje, ki jim bo mogoče prisluhniti po izbranih projekcijah.

V torek se je že zaključila tudi predprodaja festivalskih vstopnic. Kot so sporočili iz CD, so še pred začetkom Liffa prodali 25.977 vstopnic, Popek pa je kot zanimivost poudaril, da so med filmi, za katere vlada največje zanimanje, poleg del priznanih režiserjev tudi nekateri iz tekmovalnega programa, kot so Ne bom več luzerka Urše Menart, Zdravilec v režiji Gjorceja Stavreskija, 112 Gustava Möllerja in že omenjena Bojevnica.

Dobro pa so med drugimi šle v prodajo tudi vstopnice za najnovejši film Yorgosa Lanthimosa Najljubša, Hiša, ki jo je zgradil Jack Larsa von Trierja, Dogman v režiji Mattea Garroneja, film, ki je navdušil v Cannesu, Dekle v režiji Lukasa Dhonta, pa tudi zgodba o prepovedanem razmerju med poročenima Palestincem in Izraelko v filmu Sarah in Saleem: Prepovedana ljubezen režiserja Muayada Alayana, Tatiči v režiji Kore-edaja Hirokazuja, Dvojna življenja Olivierja Assayasa ter Kafarnaum v režiji Nadine Labaki. Iz CD so še sporočili, da so vstopnice za te filme še na voljo, morda so razprodane zgolj določene projekcije.

Za glavno festivalsko nagrado vodomec, ki jo podeljujejo delom mladih perspektivnih avtorjev, je letos v konkurenci deset filmov. Vse nagrajence festivala pa bodo naznanili ob uradnem zaključku 17. novembra, ki ga bo zaznamovala tudi projekcija češkega filma slovenskega režiserja Olma Omerzuja Zimske muhe. Tudi za ta film so kupci vstopnic v predprodaji izkazali veliko zanimanje.

B9D131F1-45BF-47F0-A3B5-6293DE504A07

Na predjubilejni izdaji bodo sicer prikazali 97 celovečernih in 15 kratkometražnih filmov, med katerimi bo zagotovo vsak našel nekaj zase. Retrospektiva bo posvečena češkemu novemu valu, tretjič zapored so za Liffe tekmovalni program kratkih filmov Evropa na kratko pripravili v društvu Kraken, za mlade filmske navdušence pa je na voljo nabor šestih filmov Kinobalon. Pester bo tudi spremljevalni program./AS/STA/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s