Velika Britanija in EU naj bi po trditvah V. Britanje dosegli dogovor o brexitu

zastave EU

London, 13. novembra – Velika Britanija in Evropska unija sta uskladili osnutek dogovora o britanskem izstopu iz EU, je danes sporočila britanska vlada. Ta bo dogovor obravnavala na sredini seji. Glavni pogajalec EU Michel Barnier pa je medtem sporočil, da dogovor še ni dosežen.

“Kabinet se bo sestal jutri ob 14. uri, ko bo obravnaval osnutek dogovora, ki sta ga pogajalski ekipi dosegli v Bruslju. Odločil bo tudi o naslednjih korakih,” je danes sporočila britanska vlada. Pred zasedanjem bodo lahko ministri, ki so se danes posamično sestali s premierko Thereso May, prebrali dokumentacijo.

Vir v vladi je po poročanju britanskega BBC povedal, da je bil dogovor dosežen na tehnični ravni po intenzivnih pogajanjih ta teden.

Osnutek predvideva začasno rešitev, s katero bi meja med Irsko in Veliko Britanijo ostala odprta, če London in Bruselj do konca leta 2020 ne bi dosegla novega trgovinskega dogovora. T. i. varovalka, o kateri se strani nista mogli dogovoriti več mesecev, zdaj predvideva, da bo Velika Britanija začasno v celoti ostala del carinske unije. Vključuje tudi dodatna določila za Severno Irsko glede carin in regulacij, ob sklicevanju na dva vladna vira poroča irska javna televizija RTE. Unija se je doslej zavzemala, da bi v carinski uniji ostala zgolj Severna Irska.

Dogovor poleg meje na irskem otoku vsebuje še določila o finančni poravnavi v višini 39 milijard funtov (45 milijard evrov) in pravice državljanov. Določeno je tudi prehodno obdobje, ki naj bi se izteklo do konca leta 2020.

schengensko območje

Tiskovni predstavnik glavnega pogajalca EU za brexit Michela Barnierja je medtem sporočil, da dogovor še ni dosežen. “Nismo še tam,” je dejal.

Sporazum morajo ratificirati britanski parlament ter Evropski parlament in Svet EU. Nacionalne ratifikacije v vseh članicah unije pa niso potrebne. Brexit je predviden 29. marca prihodnje leto./LN/STA

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s