AMERIŠKA VLADA PREPOZNALA POTENCIAL DEVETIH MLADIH PODJETNIKOV Z OBMOČJA NEKDANJE SKUPNE DRŽAVE

fotografiji za vizualno popestritev novice (Vir: German Marshall Fund)

Ameriška vlada in Nemški Marshallov sklad že tretje leto zapored izvajata program Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI), ki si prizadeva za izgradnjo čezatlantske mreže inovatorjev s povezovanjem 70 mladih voditeljev iz Evrope

Osnovna misija programa je, da mlade evropske podjetnike in inovatorje “opremlja” z orodji, mrežami in viri, ki jih potrebujejo za rast podjetij. Podjetniki, ki razvijajo in pozitivno vplivajo na gospodarstvo posamezne države, ustvarjajo dodano vrednost in nova delovna mesta, pridobijo vpogled v delovanje ameriškega gospodarstva. Mladi podjetniki se po drugi strani srečujejo s številnimi ovirami pri vzpostavitvi, delovanju lastnih podjetij in internacionalizaciji. Program podjetnike izobražuje in jih opolnomoči z znanji, da bi ovire na podjetniški poti lažje premagali.

Med vsemi 70 kandidati je bilo letos tudi devet članov iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije. Ti mladi talenti so se med seboj odlično povezali in začeli snovati tudi skupne projekte.

Slovenijo sta letos predstavljala Sabina Grižančić in Miha Rajh. Sabina se ukvarja z avtomobilizmom. Njeno podjetje »Pandaslon« razvija in proizvaja avtomobilske dele za starodobnike. Miha, izumitelj in podjetnik, pa je lastnik podjetja »PharSol«. Podjetje se ukvarja z distribucijo in razvojem izdelkov za farmacijo in biotehnologijo. Aktivno pa razvijajo tudi produkt, ki se uporablja pri zamrzovanju celic, za katerega, so prejeli tudi subvencijo Slovenskega podjetniškega sklada.

Irma Zulić in Maja Miljević prihajata iz Bosne in Hercegovine. Maja je lastnica podjetja »Zdrava logika«, ukvarja se s prodajo stoodstotno organsko pridelanega sadja in zelenjave. Irma pa je blogerka, ki navdušenje nad kuhanjem bralcem predaja prek spletne strani »Chakula«.

Ivo Rašović iz Črne gore, ustanovitelj podjetja »WonderKid«, skrbi za večjo opaznost mladih športnikov in jim pomaga na poti do uspešne kariere.

Marin Trošelj in Luka Ciganek prihajata iz Hrvaške. Marin je voditelj nove generacije in lastnik podjetja »STEMI«, ki skuša otrokom skozi igro približati robotiko. Luka pa je ustanovitelj spletne platforme za igranje iger »Gaming Battle Ground«.

Marko Georgievski v Makedoniji preko organizacije »Start-up Academy« pomaga mladim pri zagonu lastnega podjetja.

Daša Runić je strokovnjakinja na področju marketinga in prihaja iz Srbije, kjer vodi podjetje »Social Formula«.

V letu 2019 bo YTILI sodeloval z mladimi evropskimi podjetniki v vrsti strokovnih razvojnih in vodstvenih dejavnosti, ki so namenjene podpori rasti in razvoju poslovnih in socialnih podjetij. Podroben pregled programa, pogojev glede udeležbe in pričakovanj je na voljo na spletni strani YTILI.

fotografiji za vizualno popestritev novice (Vir: German Marshall Fund)

Razpis je odprt za vse podjetnike med 23. in 35. letom starosti. (Povezava)/LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s