Apel obrtnikov poslancem…

Državni zbor

Ljubljana, 21. 11. 2018 – V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije apeliramo na poslance Državnega zbora, da se čim prej reši nekatere najbolj pereče probleme obrtnikov in podjetnikov. Ustrezno je treba spremeniti odškodninsko odgovornost delodajalcev v primeru nesreče pri delu, breme nadomestila bolniške mora z delodajalca na ZZZS preiti že po 15 dneh, upokojenim obrtnikom pa je treba omogočiti nadaljevanje dejavnosti tudi po upokojitvi.

Poslanska skupina Nove Slovenije je v Državni zbor ponovno vložila spremembe zakonov, ki so deloma povzeti iz Zahtev slovenske obrti in podjetništva.»Predloge sprememb zakonov je resda vložila opozicijska stranka, vendar pa je treba ta področja nujno urediti. Upamo, da bo med poslanci Državnega zbora prevladal razum in da bodo končno pomagali rešiti nekatere pereče probleme obrtnikov in podjetnikov. Rešitve so na mizi, treba jih je le še sprejeti,« opozarja predsednik OZS Branko Meh.

Poslanci DZ bodo v petek obravnavali Spremembezakona o delovnih razmerjih, Spremembe zakona o zdravstvenem zavarovanju in zdravstvenem varstvu inSpremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Zaradi bolniške brez dohodka

V Sloveniji je več kot 69.000 oseb, ki delujejo kot samostojni podjetniki ali samostojno opravljajo dejavnost. Zaradi njihovega statusa prvih 30 dni bolniške ne morejo uveljaviti denarnega nadomestila. Če zaradi bolezni prekinejo delo, izgubijo dohodek, ostanejo brez naročil ali celo prekinejo dejavnost.


V OZS menimo, da je potrebno ponovno uvesti rešitev na področju obračunavanja prispevkov za socialno varnost nosilcev samostojne dejavnosti, ki se nanaša na osnovo za obračun teh prispevkov v času njihove bolniške odsotnosti, ki traja manj kot 30 delovnih dni. V preteklosti je sicer že bila uzakonjena in nato ukinjena rešitev, ki še danes velja za zaposlene v delovnem razmerju (npr. 80 %, 70 % ipd.).

Regresni zahtevki tudi 100 tisoč evrov

OZS si že vrsto let prizadeva rešiti perečo problematiko regresnih zahtevkov ZZZS, ki jih ima ta do delodajalca v primeru poškodbe, smrti ali bolezni zavarovanca, če niso bile v celoti izpolnjene obveznosti za varnost in zdravje pri delu. V Avstriji in Nemčiji je delodajalec odgovoren za nesrečo le v primeru, če škodo povzroči namenoma ali iz velike malomarnosti. Pri nas pa je delodajalec odgovoren tudi v primeru, ko delavcu spodrsne na luži. Regresni zahtevki znašajo tudi 100 tisoč evrov in več, kar je za manjše obrtnike in podjetnike lahko pogubno. Zakonodajalec bi moral omejiti odgovornost in podjetjem omogočiti, da ta riziko sploh lahko zavarujejo.

Poleg tega ZZZS na leto pobere približno 80 milijonov evrov iz naslova prispevkov za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. V OZS smo prepričani, da bi se morali regresni zahtevki kriti iz naslova prispevka za poškodbe pri delu, ki se mesečno plačuje v višini 0,53% od plače oz. zavarovalne osnove.  

Upokojeni obrtniki naj delajo, če želijo

Želimo si, da se upokojenim obrtnikom omogoči dvojni status na način, ki je primerljiv z ostalimi državami EU. Upokojeni obrtnik bi moral imeti možnost nadaljevati svojo dejavnost po upokojitvi in ob tem prejemati polno starostno pokojnino, saj si jo je prislužil z delom. Za pokojninsko blagajno je to celo koristno, saj polni prispevki teh zavarovancev pomenijo dodaten priliv. Prepričani smo, da bi morala država spodbujati tiste upokojene obrtnike, ki želijo ostati delovno aktivni, ne pa, da jih omejuje in celo spodbuja k delu na črno./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s