Rudolf Maister – sto let severne meje…

Knjiga Rudolf Maister_Avtor_Alenka Repnik_arhivski dokumet

Maribor in vsa Slovenija obeležuje 23. november kot dan, ko je general Rudolf Maister leta 1918 osvobodil mesto Maribor izpod nemške oblasti in ga zagotovil Sloveniji. Z današnjo prireditvijo bodo v mestu sklenili Maistrovo leto 2018, ki so ga od marca izvajali s ciljem predstavitve pomena Maistra za ta del države. Na predvečer državnega praznika, dneva Rudolfa Maistra, bo drevi v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor potekala tudi državna proslava.

 

V osmih mesecih pa se je v poklon velikemu Slovencu zvrstilo več deset dogodkov na različnih lokacijah v mestu in okolici, poleg tega pa so izvedli še literarni natečaj in predavanja na temo Maistra po šolah po vsej Sloveniji.

20181122_1638186072360517089981243.jpg

Da! Mineva že sto let, odkar je Rudolf Maister s svojimi podvigi začrtal severno mejo Slovenije. Zato so pri založbi Mladinska knjiga ob tej priložnosti izdali tudi album, ki Maistra predstavlja kot neustrašnega vojaškega stratega, pa tudi kot pesnika, knjigoljuba in slikarja. Knjiga je delo številnih avtorjev, vsebuje bogat izbor slikovnega in dokumentarnega gradiva.

Kot je znano vsakemu zavednemu Slovencu, je Rudolf Maister (1874-1934) s svojimi borci odigral pomembno vlogo ob koncu prve svetovne vojne in v času oblikovanja Kraljevine Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki je združila južnoslovanske narode nekdanje Avstro-Ogrske.

Maistrovo življenjsko pot – sledove je med drugim pustil v rojstnem Kamniku, Ljubljani, Mariboru in Uncu – je z vsemi vidiki njegove osebnosti, od umetniško-ustvarjalnega delovanja do politično-vojaškega, v knjigi opisal Mihael Glavan. Kot je dejal na današnji predstavitvi, je bil Maister človek poguma in rojen voditelj, ki so mu vojaki in drugi sodelavci brez zadržkov sledili. “Imel je povezovalno in odločevalno moč, ki ga je potem pripeljala do položaja generala v odločilnih dnevih v novembru 1918,” je dejal. Eden takšnih je današnji dan pred sto leti, ko je Maister naredil načrt za mobilizacijo slovenske vojske za ubranitev severne meje.

Maister ni bil le neustrašni vojaški strateg, branitelj naše severne meje, ki se je po Glavanovih besedah “znal v odločilnih trenutkih odločati pravilno in hitro”, pač pa tudi pesnik, slikar ter po besedah Vlaste Stavbar tudi velik ljubitelj slovenske besede in knjig. Njegova ljubezen do zbiranja knjig je zrasla v veliko zasebno knjižnico s skorajda 6000 enotami gradiva.

20181122_1638488140550699766900788.jpg

V času druge svetovne vojne je knjižnici grozila nevarnost, skrili so jo v Zagreb, leta 1946 pa pripeljali nazaj v Maribor. Leta 2014 so jo v Univerzitetni knjižnici Maribor prenovili na način, kot je bila urejena v Maistrovem stanovanju v Mariboru. Gre za izjemno bibliofilsko zbirko in se kaže na to, da bo Maistrova knjižnica vendarle razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, je napovedala Vlasta Stavbar.

20181122_1639206171075690063643257.jpg

Igor Grdina v knjigi spregovori o odločilnih dnevih novembra 1918, Alenka Puhar predava o Maistrovinah v kulturni krajini, Milček Komelj pa se posveti Maistrovemu likovnemu ustvarjanju, portretom in spomenikom. Študije o Maistrovi vsestranski ustvarjalnosti so prispevali tudi Andrej Misson, Alenka Juvan, Peter Krečič in Milan Lovrenčič. Bogat izbor dokumentarnega in slikovnega gradiva je naredil Primož Premzl, ponatise spominskih člankov je pripravil Aleš Berger, knjigo je oblikoval Klemen Kunaver.

Knjiga z naslovom Rudolf Maister – sto let severne meje med drugim vsebuje ponatis Maistrove pesniške zbirke Kitica mojih iz leta 1929, seznam vseh uglasbenih Maistrovih pesmi, med drugim je imel po besedah urednice Nele Malečkar poseben odnos z Emilom Adamičem, in prvič objavljeno Maistrovo sliko Mesečina iz leta 1896.

20181122_1636424536440951007171309.jpg

In zdaj še nekaj za sedanje in prihodnje rodove, kar je zapisal Rudolf Maister – Vojanov, kar si velja zapomniti za vse večne čase! Seveda dokler bo (če bo?) slovenski narod – NAROD!?

MLADI! DA STE PRIPRAVLJENI: MEČE NE DAJTE NIKOLI IZ DESNICE, NAŠE PRAVICE NIKOLI IZ ZENICE! VRANEC NAJ ZOBLJE OSEDLAN, DA SE KO STRELA DO MEJ ZAPRAŠITE IN PREVALITE LAŽNIKE KAMNITE, KO SE UKREŠE – VAŠ DAN.

BRATJE STRAŽARJI – POZDRAVLJENI! /Alenka T, Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s