Cankarjeva založba predstavila knjigo, ki prinaša celosten pregled obdobja 1. svetovne vojne

Cankarjeva založba predstavila knjigo, ki prinaša celosten pregled obdobja 1. svetovne vojne

Leta strahote – Slovenci in prva svetovna vojna avtorjev Petre Svoljšak in Gregorja Antoličiča je knjiga, ki prinaša celosten pregled obdobja 1. svetovne vojne.

In pred bralce jih je položila Cankarjeva založba, ki je s tem obeležila 100. obletnico konca 1. svetovne vojne in tudi smrt pisatelja Ivana Cankarja.

Po besedah urednika Tineta Logarja ta prinaša celosten prikaz obdobja prve vojne, ki ga uokvirjata Cankarjevi črtici.

V knjigi sta eminentna avtorja Petra Svoljšak in Gregor Antoličič poglobljeno predstavila koliko mož je žrtvoval posamezni del Slovenije, kaj se je dogajalo z dezerterji in kaj se je dogajalo v novinarski sferi, avtorja pa se v knjigi dotakneta tudi ženskega vprašanja. Na začetku je Cankarjeva črtica Gospod stotnik, knjigo pa zaključi Kostanj posebne sorte, ki po Logarjevih besedah na poseben način osvetljujeta vojna leta. Bolj literarno usmerjen uvod, v katerem obravnava Cankarja, pa je zapisal pisatelj Tone Partljič.

Petra Svoljšak je na današnji predstavitvi poudarila, da prva svetovna vojna na Slovenskem sicer nikoli ni bila prepovedana tema, da pa je bila zabrisana, odrinjena in v senci drugih zgodovinskih procesov. Po Antoličičevih besedah je bila zavest o prvi vojni omejena na to, da je potekala na Soški fronti, čeprav je v resnici močno vplivala na vse slovensko prebivalstvo. Po njegovih besedah je najpomembnejši aspekt knjige, da “od zgoraj navzdol poda pogled na celoto”. Časovno sta po besedah Petre Svoljšak zajela obdobje od prvih dni vojne pa do razglasitve Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Kot je poudarila, je bil naš prostor v tem času vključen v globalne svetovne procese, zato ne moremo govoriti o dogajanju lokalnega pomena.

Glede na to, da je Petra Svoljšak avtorica številnih standardnih študij o slovenskem doživljanju prve svetovne vojne, Gregor Antoličič pa v zadnjih letih orje ledino na nekaterih manj znanih raziskovalnih področjih, med drugim o poveljstvu jugozahodne fronte v Mariboru, je njuno sodelovanje že samo po sebi dobro napotilo k branju, je dodal.

Velja vedeti, da je bila naša sedanja domovina takrat del Avstro – Ogrske, kar pomeni, da je potekala na Soški fronti in tako močno vplivala na vse slovensko prebivalstvo. Velja dodati, da je knjiga monografija, ki je literarno zgodovinski dokument naše polpretekle zgodovine.

Knjigo Leta strahote – Slovenci in prva svetovna vojna je dopolnjena tudi s fotografijami in viri, ki poglobljeno opredeljujejo vsebino, ki jo avtorja želita posredovati bralcu.

Morda velja dodati zanimiv pogled dr. Andreja Rahtena, ki je o knjigi zapisal: Ob prebiranju in proučevanju tega dela avtorjev ne bodo prikrajšani niti poznavalci klasične vojaške in politične zgodovine, pri čemer so sveže in ideološko neobremenjeno ovrednotene tudi ključne osebnosti “zadnje vojne” habsburške monarhije. Da!/pripravila. Alenka T. Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s