Čarobni vlaki Slovenskih železnic

B155A179-B14E-4CC4-B616-4B4512FAC3F0

Tudi letos bodo Slovenske železnice organizirale posebne vožnje, teh bo kar 51, ki jih bodo popestrili čarobni pravljični junaki. Tako bodo lahko z Muzejskim vlakom in Božičkom potovali po različnih poteh Slovenije, pravljične vile pajim bodo popestrile vožnjo z rednimi vlaki iz smeri Maribora, Velenja, Ljubljane in Zagreba do Celja. Vile bodo imele ob sebi škrate, tako, da bodo vožnje res vesele.

49081AC7-98EA-45E9-A365-19FD12B83B93

Da bo temu res tako, so dokazali otroci iz dveh otroških vrtcev, ki so si danes na Ljubljanski železniški postaji z zanimanjem ogledovali črno lokomotivo in se »prestrašili« njenega piskanja in puhanja pare. Pa jih je na predstavitvi Čarobnih vlakov kaj hitro s svojimi slaščicami potolažil mojster Sladki Toni.

Ob tej priložnosti je pomočnik direktorja SŽ-Potniški promet MILOŠ ROVŠNIK predstavil tudi novi vlakovni vozni red, ki bo stopil v veljavo 9. Decembra.

Miloš Rovšnik:«….

Na področju Ljubljane, »je dejal;« bomo kmalu odprli dve novi postajališči in sicer na progi Novo mesto-Ljubljana postajališče Lavrica in na progi Postojna-Ljubljana postajališče Ljubljana-Dolgi most.Obe postaji sta vključeni v mestno vozovnico Ljubljana. Cena dnevne mestne vozovnice za odrasle je 2.20, mesečne pa 35.20 evrov.

8C3E3612-DC9C-4128-84E0-8CFD668AD373

Spremembe so tudi na mednarodnih progah. Vlak Budimpešta-Celje-Ljubljana bo imel postanek tudi v Rimskih Toplicah. Na progi Jesenice-Ljubljana so železnice dodale novo povezave od postajališča Medno do Ljubljane in to ob 8.32, izboljšana je popoldanska povezava iz Ljubljane v smeri Ptuja in Ormoža. Vlak bo iz Ljubljane odpeljal zvečer in to ob 20.12 s tem, da bodo morali potniki prestopiti v Račah za smer Ptuj.

Na progi Ptuj-Maribor  bo prvi jutranji vlak z odhodom iz Ptuja  ob 5 uri odslej peljal prek Pragerskega. Na progi Ljubljana-Sežana sta uvedena nova lokalna vlaka in sicer vlak z odhodom iz Ljubljane ob 5.42 in pa hitri regionalni vlak z odhodom ob 15.10.  Vendar to ni vse, obeta se še nekaj novih lokalnih vlakov.

Pa tudi mednarodnih. Tako  bosta dnevna vlaka, na zahtevo Hrvaških železnic, z odhodom iz Ljubljane na Reko ob  15.10 in vlak iz Reke z odhodom ob 11,55 odslej vozila le v poletni sezoni in to od 7.junija do 11.septembra. Spremembe bodo tudi na vlakih v smeri Avstrije, pa Nemčije, tudi v smeri Madžarske, Hrvaške in Srbije.

Poleg povezav  do letališč Gradec, Frankfurt, Buchs, Zuric in Munchen je nova povezava tudi do letališča Ronke v Trstu.

In kaj bo novega z Muzejskim vlakom? Skoraj sto let stari muzejski vlak bo moral trdo delati, saj bo imel kar 28 voženj. Prepotoval bo skoraj vso Slovenijo. Dobro je, da tisti, ki nameravate na Božičkovo vožnjo na enega od vlakov prej vprašate na informacije, saj jih je nekaj že danes razprodanih. To pa ni nič čudnega, saj bo stari hlapon prevažal tudi  čarobna bitja, od Božička do škratov, pa tudi pravljične vile ne bodo manjkale. Da bo na vlaku prijetno zatrjujejo odgovorni iz Zavoda Celea Celje, še posebej pa VLADIMIRA SKALE, ki je takšno vožnjo tudi pogruntala.

Joj, otroci pa se bodo morali še posebej pripraviti na srečanje z navihanima škratoma, ki bosta  vsako soboto in nedeljo na vlaku med postajama Nova Gorica in Bled Jezero. Res da bosta delila brezplačne kupone za doživetja na Bledu, res pa je, da samo tistim, ki bodo pridni.

In pozor. Z vlakom lahko odpotujete tudi na katerega od adventnih ali silvestrskih dogodkov v evropska mesta kot so Zagreb, Split, Gradec…Do nekaterih mest se boste lahko prepeljali že za 8 evrov. /Pripravil: Jože Jerman/Foto in video: Janez Temlin

Leave a Reply