Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

USlovenija s podlago zastave

Danes, 26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. To je na plebiscitarno odločitev za samostojno Slovenijo leta 1990.

Letos  torej mineva 28 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Planica_pogled na gledelce

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov – ali 88,5 odstotka vseh. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.
V uradu predsednika republike bodo na današnji državni praznik pripravili dan odprtih vrat, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.
No, koliko smo po 28 letih samostojni in enotnosti res samostojni in enotni je že druga tema, ki bi zahtevala poglobljeno razpravo med  rodovi, ki so se za samostojno Slovenijo odločili.
Da, to je tema, ki jo bodo morali razrešili prihodnji rodovi, ker tega sedanji noče! In?  Dejstvo je namreč, da tako pomemben praznik za naš narod ta še vedno proslavlja razdvojen. Vse bolj razdvojen. Škoda!/JT/LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s