CES 2019: Pametne rešitve, ki jih bo v Las Vegasu predstavil Bosch

Na CES-u 2019 v Las Vegasu bo Bosch od 8. do 11. 1. 2019 predstavil tehnološke odgovore na današnje izzive, kar vključuje urbanizacijo, rast prebivalstva in podnebne spremembe. Dobavitelj tehnologije in storitev bo predstavil inovativne rešitve in storitve za mobilnost prihodnosti in pametne domove.

 

Prvi na svetu: Boschevo konceptno vozilo za novo vrsto mobilnosti

Prvi na svetu: Bosch debitira s konceptom električnega prevoza brez voznika z integriranimi storitvami

Bosch želi, da ljudje izkusijo novo vrsto mobilnosti v obliki koncepta električnega prevoza brez voznika z integriranimi storitvami. Ta vrsta mobilnosti bo kmalu na voljo v večjih mestih po svetu: zelo tihi prevozi brez voznika, ki so celovito povezani z okolico. Bosch bo zagotovil potrebno strojno in programsko opremo ter nove digitalne storitve, ki bodo uporabnikom omogočile rezervacijo vozil, plačilo prevoza ali delitev stroškov s preostalimi potniki.

 

CES Innovation Awards: skupno šest nagrad za Bosch

V pripravah na CES-u 2019 je Bosch prejel skupaj šest nagrad CES Innovation Awards. CES Innovation Awards vsako leto podeljuje združenje CTA (Consumer Technology Association), ki pokriva 28 kategorij in služi kot pokazatelj prihodnjih trendov. Letos so nagrado prejeli naslednji Boschevi izdelki in rešitve:

  1. Načelo »vse v enem« za povezljivost vozil: Za prihodnost povezane in avtomatizirane vožnje morajo vozila imeti sposobnost nemotenega komuniciranja tako med sabo kot tudi z okoljem. V ta namen je Bosch razvil univerzalno enoto povezljivosti za vse Wi-Fi-je in brezžične tehnologije prenosa, ki se uporabljajo pri komunikaciji V2X (vehicle-to-everything). Tako lahko vozila komunicirajo med sabo in s prometno infrastrukturo, ne glede na državo ali proizvajalca. Programska oprema, ki jo je razvilo zagonsko podjetje Veniam sPortugalske, opravlja kompleksne naloge upravljanja s podatkovnimi povezavami. Neprestano išče najboljšo možno tehnologijo prenosa za vsako zahtevo in samodejno preklaplja med možnostmi, ki so ji na voljo.
  1. Tovornjaki brez vzvratnih ogledal: Novi Mercedes-Benz Actros je prvi tovornjak, ki ima namesto konvencionalnih glavnih in širokokotnih ogledal nameščene kamere. Sistem, ki se imenuje Mirror Cam, omogoča boljši 360-stopinjski pogled. Poleg večje varnosti pa prisotnost kompaktnih digitalnih kamer namesto konvencionalnih ogledal zmanjšuje porabo goriva, saj imajo precejšnje aerodinamične prednosti. Dve kameri, ki sta nameščeni na levi in desni strani zgornjega dela voznikove kabine, prenašata realno časovno sliko dvema 15-palčnima zaslonoma visoke ločljivosti, ki sta nameščena na A-stebričkih znotraj kabine. Sistem prilagaja prikaz na zaslonu tako, da se ta prilega voznim razmeram. Na splošno lahko Mirror Cam močno izboljša aerodinamiko, varnost in upravljanje tovornjaka. Daimlerjeva razvojna partnerja za sistem Mirror Cam sta Bosch in Mekra Lang.

 

  1. Pametni telefon kot ključ avtomobila: Boschev sistem dostopanja brez ključa Perfectly Keyless bo voznikom avtomobilov, ponudnikom storitev skupne uporabe avtomobilov in logističnim podjetjem kmalu omogočal digitalno upravljanje svojih vozil. Z aplikacijo na pametnem telefonu lahko v vsakem trenutku določijo, kdo bo imel dostop do avtomobilov oz. tovornjakov in kdaj. Domiselna funkcija Boschevega sistema je vzpostavitev povezave med pametnim telefonom in vozilom, ki je varnejša kot kadarkoli prej. Sistem Perfectly Keyless lahko natančno določi pooblaščeni pametni telefon kot digitalni prstni odtis. Bosch je za CES 2019 sistem namestil v demonstracijsko vozilo, ki temelji na vozilu Ford Mustang.
  1. Radarski sistemi za pomoč voznikom preprečujejo prometne nesreče z motornimi kolesi:  Odkrivanje mrtvega kota, opozorilo pred trkom in prilagodljiv tempomat: namestitev radarja v motorje kot senzornega organa daje motorjem novo asistenco in varnostne funkcije ter ponuja natančno sliko okolice vozila. Posledično te asistenčne funkcije povečujejo varnost, užitek in udobje ter tako lajšajo življenje motoristov. Glede na Boscheve raziskave o prometnih nesrečah bi lahko radarski sistemi za pomoč voznikom preprečili eno od sedmih prometnih nesreč, v katerih so udeležena motorna kolesa. Ti elektronski pomočniki so vedno pozorni na dogajanje, v nujnih primerih pa se odzovejo hitreje od ljudi. Temeljijo na kombinaciji radarskega senzorja, sistema zavor, upravljanja motorja in HMI-ja.

 

  1. Aplikacija za povezovanje e-skuterjev: Nova aplikacija e-skuterje spremeni v profesionalce povezljivosti. Poleg prikaza ključnih informacij, kot je trenutno stanje akumulatorja v e-skuterju, pa aplikacija omogoča komunikacijo med voznikom in vozilom ter možnost povezave z drugimi uporabniki preko družbenih omrežij. Tako uporabniki lažje ugotovijo, kateri njihovi prijatelji so v bližini. Poleg tega je na krmilni ročici e-skuterja povezano držalo za čelado, ki ga je moč upravljati z aplikacijo. Ko je e-skuter parkiran, omogoča prostor za shranjevanje čelade, prav tako pa varuje vozilo pred krajo, prikazovalnik pa pred vandalizmom.

 

  1. Dodatna rešitev za učinkovitejše stroje in gospodinjstva: Bosch je razvil algoritem Phantom, s katerim majhnim in srednje velikim podjetjem pomaga ocenjevati in močno povečevati energetsko učinkovitost njihovih strojev. Ta dodatna rešitev, namestitev katere traja le nekaj minut, uporablja senzorje za merjenje obremenitve vsake naprave v omrežju energetske učinkovitosti stranke ter tako nudi dragocen vpogled v trenutne in potencialne napake. S tem lahko uporabniki izboljšajo delovanje in učinkovitost strojev. Tudi doma vam Boschev Phantom lahko pove, koliko energije uporablja določena naprava. S to energetsko transparentnostjo je mogoče privarčevati z elektriko.

 

Mobilnost prihodnosti: izbor rešitev in storitev

Vožnja električnih vozil, a brez stresa – to je cilj storitve t. i. polnjenja Convenience Charging, ki jo bo Bosch predstavil na CES-u 2019 na demonstracijskem vozilu, ki temelji na vozilu Audi A3 e-tron. Ta integrirana rešitev polnjenja in navigacije povečuje vsakodnevne prednosti elektromobilnosti. V prihodnosti bo storitev električnim vozilom natanko povedala, kdaj bodo ostala brez energije, prav tako pa bo pokazala, kje je naslednja polnilna postaja. Storitev Convenience Charging združuje informacije iz električnega prenosa moči s podatki vozila in okolja ter tako ponudi zanesljivo oceno dosega. Storitev uporablja najnaprednejše načrtovanje poti za določitev priložnosti polnjenja glede na osebne preference voznika. V prihodnosti bodo vozniki električnih vozil lahko naročali dostavo hrane neposredno na vnaprej določeno točko polnjenja, s čimer bodo lahko kar najbolje izkoristili čas polnjenja. Vozniki bodo z uporabo aplikacije Convenience Charging lahko načrtovali točke polnjenja kar od doma, aplikacija pa bo nato v vozilo prenesla priporočljive poti med točkami polnjenja.

CES 2019 Innovation Awards®: šest nagrad za Boscheve rešitve

Varna uporaba mobilnih telefonov med vožnjo: Integrirana rešitev mySPIN za pametne telefone omogoča voznikom varno uporabo aplikacij na pametnih telefonih med samo vožnjo. MySPIN zdaj podpira tudi standard komunikacije vozil MirrorLink. V prihodnosti bodo vozniki lahko s pomočjo preprostega adapterja za sistem vozila infotainmentoz. armaturno ploščo povečali svoje kompatibilne aplikacije mySPIN in prikazali manjši sklop ključnih funkcij. Vozniki bodo nato lahko upravljali z aplikacijami z dotikom na zaslon ali s pomočjo vrtljive tipke na vozilu. Bosch prav tako razvija integracijo mySPIN za pametne telefone za komercialna vozila, motorna kolesa, skuterje in vozila powersports.

 

Rešitelji iz podatkovnega oblaka: Samo v Nemčiji se vsako leto izda 2.000 opozoril o vožnji v napačno smer. V večini teh primerov je opozorilo prepozno, saj se incidenti na splošno končajo po pribl. 500 metrih vožnje, v najslabših primerih celo z usodnimi posledicami. Bosch je razvil rešitev v oblaku, ki voznikom, ki vozijo v napačno smer, kot tudi vsem uporabnikom zadevne ceste v roku desetih sekund pošlje opozorilo. Danes že približno 15 radijskih in navigacijskih aplikacij uporablja Boschevo tehnologijo obveščanja o vožnji v nasprotni smeri, s čimer obveščajo ljudi v 13 evropskih državah. Ta storitev se zanaša na programski modul za integracijo v obstoječe sisteme infotainment in aplikacije.

 

Narediti elektronsko obzorje še natančnejše: Danes elektronsko obzorje pošilja podatke o cestnih nagibih in o ostrini ovinkov, s čimer dopolnjuje navigacijske podatke. Ker sistem omogoča vozilom, da razmišljajo vnaprej, le-ta izboljša varnost in udobje. Bosch zdaj dela na elektronskem obzorju naslednje generacije, ki bo natančnejše in ažurno. Poleg informacij o razvrščanju cest, ovinkov in profilov vozil bo navigacijskim sistemom in sistemom vozil posredoval podatke o geometriji za vsak vozni pas, kot tudi podatke o infrastrukturi s 3D-objekti. S tem bodo avtomatizirana vozila lahko natančno določila položaje znotraj pasu.

 

Občutek na podlagi izkušenj za avtomatizirana vozila: Boscheve storitve napovedi razmer v cestnem prometu bodo samovoznim vozilom omogočale določanje razvoja cestnih razmer v času potovanja glede na vremenske podatke, ki jih posreduje partner podjetja Foreca. Ko bo na cestah zadostno število povezanih vozil, bo Bosch dopolnil svoje storitve napovedi razmer v cestnem prometu s podatki o vozilih. S tem se bo povečala varnost, razpoložljivost in udobje avtomatiziranih funkcij vožnje.

Avtomatizirana vožnja v mestih: Mesto San Jose v Silicijevi dolini v Kaliforniji bo postalo pilotno mesto za storitev avtomatizirane izmenjave vozil, ki jo bosta nudila Bosch in Daimler. Tri stranke so že podpisale pismo o nameri. Bosch in Daimler načrtujeta, da bosta storitev, ki temelji na aplikaciji, ponudila izbranim strankam ter pri tem uporabila avtomatizirana vozila Mercedes-Benz S. Testno območje je osredotočeno na prometno magistralo San Carlos Street/Stevens Creek Boulevard med središčem mesta in zahodnim San Josejem. Bosch in Daimler skupaj iščeta rešitve za avtomatizirano vožnjo po mestih. Njun cilj je razviti sistem za popolnoma avtomatizirano vožnjo brez voznika (SAE-stopnje 4/5), ki bi bil pripravljen za proizvodnjo z začetkom naslednjega desetletja.

 

Integrirana varnostna rešitev za povezana vozila: Od aprila 2018 so vsa na novo registrirana vozila avtomatično povezana vozila, zahvaljujoč avtomatskemu sistemu za klic v sili. Zaradi tega je toliko bolj pomembno imeti integrirane varnostne koncepte za povezana vozila. ESCRYPT bo na CES-u predstavil CycurACCESS, varnostno rešitev za sistem dostopanja do vozila brez ključa. Zahvaljujoč najsodobnejšim kriptografskim metodam so ti digitalni ključi praktično zaščiteni. Še več; Boscheva podružnica bo predstavila rešitev »vse v enem« za varne posodobitve programske opreme po zraku s poudarkom na učinkovito upravljanje s ključi in certifikati z namenom zagotavljanja enkripcije med koncema od  ECU-vozila do IT-sistemov proizvajalca vozila.

Mobilnost prihodnosti: manj stresa, izboljšana varnost in učinkovitost

Inteligentni pomočniki: rešitve za pametni dom

Prepoznavanje hrane za pametno hrambo: Povezane naprave svojim lastnikom nudijo vidne koristi tako na cesti kot tudi doma, npr. pri optimizaciji shranjevanja hrane. Zdaj Boschevi hladilniki z notranjimi kamerami ponujajo novo funkcijo: prepoznavanje hrane s priporočili hrambe. Naprava samodejno prepozna nekaj 60 vrst sadja in zelenjave in preko aplikacije priporoča idealno lokacijo za njihovo hrambo. Optimalno shranjevanje hrane podaljša njeno svežino, zato je ni treba zavreči.

 

Kuhanje brez lepljivih ekranov na dotik: PAI je Boschev projektor, ki je nameščen nad kuhinjskim pultom in tako spremeni celotno delovno površino v zaslon na dotik. Integriran 3D-senzorzabeleži, ko se uporabnik dotakne površine, s čimer je mogoče upravljati s funkcijami na dotik. To pomeni, da lahko uporabniki med kuhanjem oz. peko dostopajo do veliko različnih digitalnih storitev, lahko na primer preprosto prikličejo recepte ali upravljajo s povezanimi napravami. Zahvaljujoč robustnemu dizajnu se za razliko od konvencionalnih pametnih telefonov oz. tablic s PAI-vmesnikom lahko upravlja tudi z mastnimi prsti. Ta pristop prav tako omogoča več prostora na delovni površini.

Pametna pomoč: pomočniki doma in na vrtu s samoučenjem lajšajo življenje

Preprosta skrb za travo, zahvaljujoč umetni inteligenci:  Bosch na podlagi strojnega učenja izboljšuje način, s katerim njegova robotska kosilnica Indego prepozna ovire na travi z analizo podatkov, kot je pretok motorja, pospeševanje, hitrost motorja in smer. Zahvaljujoč umetni inteligenci in Boschevemu Indegu, ki prevzame nalogo košenja trave, je skrb za travo preprosta in priročna. Vsak Indego se prilagodi svojemu vrtu ter tako vsakič idealno pokosi travo. Boschev novi povezan Indego S+ pa uporabnikom odpira nove možnosti. Zdaj podpira tudi govorne ukaze preko Amazonove Alexe. Tako je to ena od prvih robotskih kosilnic, ki podpira takšno funkcijo.

 

Spreminjanje polic v osebne pomočnike: Novi interaktivni modul BML100PI omogoča uporabnikom, da v svojih omarah oz. garderobah ustvarijo pametne police. Enotni modul funkcije na dotik projicira na do šest polic hkrati. Na podlagi tega lahko garderoba prikaže vremenske napovedi, dnevni časovni načrt posameznika ali opomnike za bližajoče se dogodke. Na podlagi teh informacij izdela priporočila o oblekah, ki jih uporabniki lahko delijo preko družbenih omrežij. Ko uporabnik vzame določen kos oblačila s police, lahko z virtualnim zaslonom na dotik po spletu naroči nekaj novega ali si rezervira termin v pralnici. Interaktivni model vsako standardno polico spremeni v osebnega pomočnika, s pomočjo katerega bo vsak dan priročnejši.

 

Prepoznavanje vsakega giba: Novi senzor BMI270 je inteligentna inercialna merilna enota (IMU) z izjemno nizko porabo energije, ki je bila zasnovana za uporabo v nosljivih elektronskih napravah. BMI270 izboljša funkcionalnost teh nosljivih naprav, med drugim šteje korake in prepoznava gibe, prav tako pa lahko loči me različnimi aktivnostmi, kot sostoja, hoja, tek in kolesarjenje, ter zazna prehod iz ene aktivnosti na drugo. Prav tako lahko prepozna lokacijo, na kateri se izvajajo aktivnosti, npr. če se izvajajo znotraj vozila. Še več, novi senzor lahko zazna tudi pripogibanja in dvigovanja rok ter obračanja zapestij, s čimer se lahko upravlja z nosljivimi napravami z intuitivnimi gibi. Prepoznavanje gibov je polno kompatibilno z Googlovim operacijskim sistemom za nosljive naprave Wear OS. Visoka stopnja učinkovitosti IMU je rezultat kombinacije tehnologije za merjenje odklona, ki se pogosto uporablja pri avtomobilskih aplikacijah, z močno izboljšanim senzorjem za pospešek.

 

Spopadanje z notranjo klimo: Senzor AIR omogoča inovativno klimatsko udobje za dom. Beleži in prikazuje podatke o kakovosti zraka, temperaturi, vlagi, kot tudi o svetlosti in hrupu. Uporabniki lahko upravljajo s senzorjem tudi brez pametnega telefona, zahvaljujoč preprostemu vmesniku, ki vključuje logiko semafornih luči. Poleg tega Boscheva aplikacija AIR ponuja podrobnejše podatke o meritvah in omogoča uporabnikom, da si prilagodijo nastavitve senzorja. Z nudenjem specifičnih priporočil glede izboljševanja kakovosti notranjega zraka in doseganja zdrave notranje klime senzor AIR pomaga ljudem, da so učinkovitejši, bolj skoncentrirani in da se bolje počutijo.

 

Govorni ukazi za ogrevalne sisteme: Robot .aino uporabnikom omogoča komunikacijo s svojim ogrevalnim sistemom v preprostem jeziku. Vnos ali ukaz »Zebe me« ukaže sistemu, da poviša temperaturo v sobi za dve stopinji Celzija. Poleg tega robot tudi razume razliko med »malenkost hladno« in »zelo hladno«, s čimer različno spremeni temperaturo. Sistem prav tako nudi uporabne napotke za varčevanje z energijo (npr. glede na vremenske napovedi) in daje priporočila, kako izboljšati učinkovitost ogrevalnega sistema. Na zahtevo lahko .aino pošlje tedenska ali mesečna poročila o porabi energije, pa tudi letne primerjave.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s