INTELEKTUALKA, KI JE NASPROTOVALA KOLABORIRANJU KOMUNISTOV Z NACISTI IN ZATO PLAČALA VISOKO CENO

Angela Vode
Angela Vode, slovenska učiteljica prizadetih otrok, publicistka, defektologinja, borka za pravice žensk, predvojna komunistka, soustanoviteljica OF, disidentka, * 5. januar 1892, Ljubljana, † 5. maj 1985, Ljubljana.

5. januarja leta 1892 se je v Ljubljani rodila Angela Vode, intelektualka, borka za narodne pravice, soustanoviteljica OF in ena prvih komunistk v Sloveniji.

Kot intelektualka, je mislila s svojo glavo, kar jo ne pripeljalo navzkriž s Komunistično partijo Slovenije/Jugoslavije.
Ker je leta 1939 odločno nasprotovala sporazumu med nacisti in komunisti torej Hitlerjem in Stalinom, so so vrgli iz Komunistične partije.
Na njeno vprašanje tedanjim vodilnim komunistom, v čem se je nacizem toliko spremenil, da ga more komunist zagovarjati, je dobila odgovor Vide Tomšič: “Za nas velja samo eno: s Hitlerjem se je povezal Stalin in on ve, kaj dela.”

Leta 1947 jo je aretirala UDBA, na montiranem procesu so jo obtožili, da je zahodna agentka in razredna sovražnica ter jo obsodili na dvajset let zapora. Izpustili so jo po šestih letih, vendar so ji do leta 1958 odvzeli državljanske pravice. Hkrati jo je do smrti nadzirala tajna politična policija (UDBA, pozneje SDV), oblast ji je tudi izdala trajno prepoved opravljanja službe.
Ker je razkrila pravi obraz komunistov je Angela Vode to plačala z do življenjskim šikaniranjem komunističnih oblasti in bila obsojena na životarjenje brez sredstev za preživljanje.

V 70-ih je skrivaj napisala svojo avtobiografijo. Besedilo je skrila in dovolila, naj se knjiga izda po njeni smrti. Knjigo je uredila Alenka Puhar in leta 2004 jo je izdala založba Nova revija. Njeni zapisi so pretresljivi. Opisuje namreč, na kakšne načine so jo komunisti v Sloveniji degradirali, zapirali ter ji jemali človeško in profesionalno dostojanstvo. Angela Vode je umrla 5. maja 1985 v Ljubljani./pripravil: Marko Lavrenčič

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s