ZPS opozarja na zavajajoče oznake na živilih in neukrepanju Evropske komisije

Jabolke in hruške

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da trditve močno vplivajo na izbiro potrošnikov, ko kupujejo hrano ali pijačo. Potrošnike k nakupu napeljujejo navedbe na izdelkih kot so »spodbuja rast«, »vsebuje vitamine in minerale«, »železo in kalcij«, »bogat z vlakninami«, a se pogosto izkaže, da ti izdelki hkrati vsebujejo tudi veliko sladkorja, maščobe ali soli. Glede na to, da ima več kot polovica Evropejcev prekomerno telesno težo in s tem povečano tveganje za razvoj bolezni, kot je sladkorna bolezen, je toliko bolj nerazumna neodzivnost Evropske komisije. Zdrava izbira bi morala biti preprosta, a temu ni tako.

Potrošniške organizacije že desetletje opozarjajo ter izvajajo kampanje,  proti zavajajočim prehranskim in zdravstvenim trditvam na živilih. »Ko pogledamo seznam sestavin in hranilno tabelo tako ugotovimo, da je lahko na primer v kosmičih ali sadno-žitni rezini kar tretjino sladkorja, podobno velja za mlečne izdelke z dodanim sladkorjem. In koristna plat vseh vitaminov, mineralov, vlaknin, železa, kalcija se  »izgubi« v (pre)velikih količinah sladkorja,« izpostavljajo na  ZPS.

Pozivi Evropski komisiji, da ukrepa in predpiše ustrezne prehranske profile, ter tako prepreči, da bi se vabljive, a zavajajoče in enostranske trditve nahajale na živilih z neustreznim prehranskim profilom (preveč sladkorja, maščobe ali soli), so bili do sedaj neuspešni. Potrošniške organizacije so prepričane, da si trditve zaslužijo le živila z zdravim prehranskim profilom zato je po njihvem mnenju zadnji čas je, da EU to udejani.

Zato priporočajo, da mora biti to ena izmed tem, ki jo bodo v svoje programe uvrstili tudi kandidati na majskih volitvah v Evropski parlament. Potrošnikom bi pri izbiri pomagal  interpretativni element, kot je barvno kodiranje.  A konsenza na EU ravni ni. V različnih državah članicah in/ali znotraj njih se tako danes uporabljajo različne sheme, od prehranskega semaforja, ki ga podpirajo tudi na ZPS, do Nutri-Scora. Vse to vnaša zmedo, ki jo izkoriščajo ponudniki.

Zato ZPS objavlja naslednje nasvete:

1.        Berite označbe: Ključne informacije o izdelku, sestavine in hranilna tabela, se »skrivajo« v ozadju, na stranski ali hrbtni strani embalaže. In če želimo izvedeti, kako zdrav je v resnici nek izdelek, bomo morali prebrati te informacije.

1.        Vzemite si čas za pripravo obrokov iz osnovnih sestavin.

2.        Izbirajte živila preudarno. Gre za dolgoročno naložbo v vaše zdravje in zdravje vaše družine.

Grafika z opozorili/Vir: press ZPS

Spremljajte tudi koristne nasvete in informacije o prehranskem profilu izbranih živil na www.veskajjes.si

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s