ODZIV DRUŠTVA SLOVENSKIH PISATELJEV NA AKTUALNO DOGAJANJE V KULTUR

Dejan Prešiček, slovenski minister za kulturo/ Fotografija avtorska last: Vlade Republike Slovenije

Tu, objavljamo odziv Društvu slovenskih pisateljev, ki ga podpisuje njihova predsednica Aksinja Kermauner. Ko boste prebrali njen odziv, ta je namenjen slovenski javnosti glede na zadnje dogodke na Ministrstvu za kulturo, povezano z obtožbami zoper ministra za kulturo Dejana Prešička. Nas prav zanima, kako si javnost razlaga pogled predsednice Društvo slovenskih pisateljev.

Mi si ga ne znamo! No, morda je razlog ta, da ne dojemamo stanje kulture v dolini Šentflorjanski ali pa….?

Društvo slovenskih pisateljev

No, in to je odziv predsednice Društva slovenskih pisateljev je naslednji:  »V Društvu slovenskih pisateljev ocenjujemo, da bi se ob burnih in odmevnih medijskih odzivih na kaotično stanje v slovenski kulturi morali nujno ozreti na globlje in trdovratne probleme v kulturni sferi, na katere pa ustvarjalci zaman opozarjamo že vrsto let. Pisatelji vidimo aktualno dogajanje predvsem kot posledico dolgoletnega političnega podcenjevanja in zapostavljanja področja kulture, ki se kaže v kadrovski in finančni podhranjenosti in izčrpanosti sistema, tako na strani ustvarjalcev kot tudi na strani profesionalnega uradništva. Konflikt je bil neizbežen in po svoje tudi pričakovan, saj so razmere na številnih področjih dosegle dno, na to kažejo tudi odzivi javnosti ob nedavni kraji avtorskega dela ter ob dogodkih na Ministrstvu za kulturo.

Glavni problem torej ni zgolj aktualni kulturni minister niti razmere na ministrstvu za kulturo. Gre za posledico odnosa vseh dosedanjih slovenskih vlad do kulture. V takšnem vladnem odnosu do kulture, ki se kaže tudi v njeni kadrovski politiki na tem področju, torej pisatelji prepoznavamo predvsem nesprejemljiv odnos do stanja duha v slovenski nacionalni skupnosti, do žive duhovne ustvarjalnosti in z vsem tem do kulture kot javne vrednote.

Kaos, ki smo mu priča ob aktualnem ministru in uradništvu, je torej rezultat dosedanjega političnega odnosa do kulture. V njem vidimo kulturni obraz slovenske politike. Zato v medijskih odzivih pogrešamo predvsem poglobljeno analizo vzrokov, ki so slovensko kulturno politiko degradirali na raven pritlehnega medsebojnega obračunavanja nekompetentnih akterjev, ki so slovenski kulturi predvsem v sramoto in škodo.

Vsekakor od aktualne vlade pričakujemo, da takšno stanje v najkrajšem času sanira. Opozarjamo na potrebo po korenitih in učinkovitih  vladnih ukrepih, ki bodo prispevali k nujni posodobitvi kulturnega modela. S tokratnimi ukrepi bo namreč vlada izkazala svoj resnični odnos do temeljne vrednote slovenske nacionalne skupnosti. /avtorica besedila:Aksinja Kermauner, predsednica Društvo slovenskih pisateljev/ Ljubljana, 26. 1. 2019«

Dejan Židan

Pa še to! Saj bi objavili tudi video posnetek odziva predsednika Socialnih demokratov (SD) mag. Dejana Židana, a je on v svojem nastopu govoril o nekem gospodu, ki tudi vodi ministrstvo za kulturo, je pa res, da, vsaj tako kaže, gospod Židan ni govoril o dejanjih slovenskega kulturnega ministra Dejana Prešička, ampak o gospodu, ki se piše “PRAŠIČEK”. Kdo je ta gospod, še raziskujemo./Pripravi za objavo: J. Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s