To soboto v Izoli mednarodni festival Refuscus Mundi – Svet refoška

Grozd refoška
Grozd refoška je avtohtona primorska sorta. Predelano vino iz tega grozda je temno vijoličasto rdeče barve s kiselkastim okusom in vrsto prijetnih sadnih okusov po ribezu, malinovcu.

To soboto, 9. februarja, bo v Izoli potekal peti mednarodni festival vin Refuscus Mundi – Svet refoška, ki bo posvečen vinom iz sorte vinske trte refošk.

Kot so sporočili organizatorji festivala bodo svoja vina predstavili vinarji iz slovenskih vinorodnih okolišev Slovenska Istra in Kras, ob njih pa tudi njihovi kolegi iz Italije in Hrvaške. Festival bo potekal med 14. in 21. uro v Manziolijevi palači v Izoli.  Že dopoldan istega dne, med 9.30 in 13. uro, pa bo v Pretorski palači v Kopru potekala mednarodna strokovna konferenca Refošk gre v svet (Lokalna vina na globalnem trgu), na kateri bodo poznavalci osvetlili prodajne priložnosti vin iz sorte refošk.

Refošk je stara sorta vinske trte, ki je najpomembnejša in najbolj razširjena sorta v slovenski Istri in na Krasu. Čeprav gre za isto sorto, iz nje v Istri pridelujejo refošk, na rdeči kraški zemlji pa teran. Sorodne sorte z enakim oziroma podobnim imenom uspevajo tudi v Furlaniji, kjer je najbolj razširjen rdečepecljati refošk, ob njem pa poznajo še refosco di Rauscedo, refosco di Faedis, oziroma refoscone … Refošk je pomembna rdeča sorta tudi v hrvaški Istri.

Festival Refuscus Mundi je pomembno stičišče vinarjev in njihove publike, da pokažejo vse potenciale refoška in slogovno širino, ki jo ponuja sorta. Značilnost vin iz sorte refošk je globoka rubinasta barva ter izraziti sadežnost in svežina. Refošk je dolgo veljal za enoletno vino, v zadnjih dveh desetletjih pa so vinarji utrdili njegov značaj velikega vina. Iz sorte refošk pridelujejo slogovno različna vina: peneča se vina, rose, mlada vina, bogata zorjena vina in vina iz sušenega grozdja z ostankom sladkorja. Refošk je tudi najbolj razširjena rdeča sorta v Sloveniji in najbolje prodajano sortno vino v njeni zgodovini. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov refošku pripisujejo blagodejne lastnosti.

Mednarodni festival Refuscus Mundi - Svet refoška

Torej, če boste to soboto, 9. februarja, obiskali Koper in Izolo, boste deležni podatkov o refošku, ki je kot rečeno sorta vinske trte, ki je najpomembnejša in najbolj razširjena sorta v slovenski Istri in na Krasu. No, pa tudi odlično vino iz njega boste lahko pokušali, obljubljajo organizatorji festivala Refuscus Mundi – Svet refoška.

In še zanimivost po prireditvenem prostoru v Izoli  – Ena najstarejših zgradb v Izoli je zagotovo Manziolijeva hiša, ki stoji na istoimenskem Manziolijevem trgu. Zgrajena je bila leta 1470 in je tipična meščanska hiša v beneškogotskem slogu. Ime je dobila po nekdanjem izolskem županu Tommasu Manzioliju, ki je sodeloval tudi pri ureditvi izolskega “mandrača”./pripravila AST/LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s