Cankarjeva založba predstavila pet zanimivih knjižnih novosti

Predstavitev novih knjig Cankarjeve založbe, 6. 20.2019

Cankarjeva založba je minulo sredo predstavila pet zanimivih knjižnih novosti, in sicer eseje Katje Perat, zgodbe Vinka Möderndorferja, biografske pripovedi Janisa Varufakisa, roman Javierja Maríasa in zgodbo Nebojše Lujanovića.

Gre za raznovrstno ponudbo, za vsakogar nekaj! No, pa si na kratko poglejmo, kaj lahko izbirate tako po avtorjih, kot po naslovih in seveda vsebini: 

Predstavitev novih knjig Cankarjeve založbe, 6. 20.2019
Predstavitev novih knjig Cankarjeve založbe, 6. 2. 2019 – Na tiskovni konferenci so sodelovali (z leve na desno): Vinko Möderndorfer, Urban Vovk, Marjeta Drobnič, ter urednika CZ Andrej Blatnik in Aljoša Harlamov

 Katja Perat ponuja eseje NAREDITE AMERIKO SPET OBVLADLJIVO – Naredite Ameriko spet obvladljivo je zbirka triindvajsetih kratkih esejev, ki jih je avtorica, ena najprepoznavnejših slovenskih intelektualk mlajše generacije, začela pisati, ko se je avgusta 2016 kot doktorantka preselila v ZDA. V njih pripoveduje o svojem osebnem doživljanju srednjega zahoda, seveda neločljivo povezanem z ameriškim in globalnim političnim in kulturnim dogajanjem – v Misuriju se je namreč znašla ravno v času predsedniških volitev. Živ jezik in široka razgledanost pisateljice skrbita za aktualno branje – ne nazadnje vsi mi živimo v Ameriki.

Vinko Mӧderndorfer ponuja NAVODILA ZA SREČO – V knjigi Navodila za srečo se daljše novele izmenjujejo s krajšimi, ekspresivnimi zapisi. V vseh zgodbah se zapleteno vrtijo človeška razmerja , dotikajo se iskanja sreče in odkrivanja razlogov, zakaj se življenje velikokrat ni izšlo, zakaj sreče ne najdemo, zakaj se nam vedno dozdeva, da zgolj tečemo za njo. Protagonisti večine zgodb v tej zbirki Vinka Möderndorferja so ženske. Ženska kot bitje, ki daje življenje, morda prav zato še posebej občuti vprašanja o smislu kot pomemben del bivanja.

Janis Varufakis
Janis Varufakis (1961), profesor ekonomije, razvpiti nekajmesečni grški finančni minister, ki je glasoval proti varčevalnim ukrepom, ki jih je EU uvedla proti Grčijo. Zato je tudi odstopil.

Janis Varufakis bralcem ponuja zanimivo knjigo JE TU KAKŠEN ODRASEL?, (prevedel Jani Rebec) – Knjigo Janisa Varufakisa lahko beremo kot kroniko nedavne ekonomske krize in morda celo kot intimni dnevnik začetka konca sanj o združeni, demokratični in svobodni Evropi. Med neizprosnimi, a še bolj nerazsodnimi, enosmernimi pogajanji s trojko glede reševanja Grčije iz primeža dolgov se je bil večkrat prisiljen vprašati, ali se sploh pogovarja z odraslimi – je mar mogoče, da svetovnega reda ne oblikujejo smiselne in preudarne ekonomske in družbene politike, temveč prej otročja trma, nepriznavanje napak in slep boj za ohranitev položaja? Biografska pripoved o 162 dneh, ki jih je Varufakis prebil kot grški finančni minister.

Javier Marías ponuja roman BERTA ISLA (prevedla Marjeta Drobnič) – Roman prinaša portret žene in moža, katerih medsebojna, globoka notranja povezanost kljubuje še tako nenavadnim življenjskim preizkušnjam. Moški lik ima skrivnosten poklic, očitno je britanski vohun, ki ga tajne naloge zadržijo zdoma tudi po več mesecev. Medtem žena Berta Isla živi svoje življenje v Španiji, venomer v pričakovanju, kdaj se bo vrnil. Nikoli ne ve, v kakšnem stanju bo prišel domov in koliko časa bosta lahko spet skupaj. Nekoč se zgodi, da ga ni nazaj tako dolgo, da ga morajo razglasiti za mrtvega in pokopati, čeprav sama nikoli ne sprejme njegove smrti. Marías je napisal pretanjen psihološki roman, ki se ukvarja z najintimnejšimi človeškimi občutji in stiskami, tudi z vprašanjem domoljubja v obeh pomenih besede.

 

Nebojša Lujanović pa bralcu ponuja delo z naslovom  OBLAK KOŽNE BARVE, (prevedel Urban Vovk) – Delo, ki nam daje misliti še dolgo po tem, ko ga odložimo, se z raziskovalno premišljenostjo na literarno dovršen način loteva perečega problema posameznikove določenosti s poreklom, barvo kože in družbenimi predsodki. V štirih Lujanovićevih romanesknih pripovedih spremljamo šest življenjskih usod, ki so tragične vsaka na svoj način. Vsi pripovedni rokavi so povezani z romsko problematiko, s katero pa nam avtor še zdaleč ne zastavlja le medvrstičnih vprašanj o našem odnosu do drugih in drugačnih, temveč na njenem ozadju razgalja tudi delovanje sprožilnih mehanizmov množičnega sovraštva, ki posameznika omejuje pri tem, da bi si izbral drugačno prihodnost, saj ga na njegovi poti ves čas spremlja stigma izvora.

Predstavitev novih knjig Cankarjeve založbe, 6. 20.2019
Predstavitev novih knjig Cankarjeve založbe, 6. 2. 2019 – Na tiskovni konferenci sta sodolovala, z leve na desno): Urednika Cankarjeve založbe, z leve na desno, Andrej Blatnik in Aljoša Harlamov

Kaj boste izbrali vi, seveda odločate sami. Nas je posebej pritegnila knjiga nekdanjega »nekajmesečnega« kontroverznega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, v kateri ta predstavlja kroniko nedavne ekonomske krize in kot intimni dnevnik o začetku konca sanj o združeni, demokratični in svobodni Evropi.

Če nas vprašata, zakaj prav ta? Je odgovor preprost! Črni oblaki se spet zgrinjajo na vse bolj razslojeno Evropsko skupnost. Tako, da Varufakis s svojo knjigo deluje, kot »vedeževalec«, ki ve, kaj se bo zgodilo….!?

Rekli boste, kaj pa ostali? Odgovor je enoznačen! Odlična dela! Pravi izbor založnika./Pripravila: Alenka.T. Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s