OZS zahteva bolniško nadomestilo za vse samozaposlene, ne zgolj kulturnike!

merjenje tlaka

 

Iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), da sicer pozdravljamo prizadevanja stranke Levice, da se samozaposlenim v kulturi omogoči bolniško nadomestilo od četrtega dneva bolezni dalje. Vendar ob tem pričakujejo, da bodo, če pride do takšne odločitve, do takšnega bolniškega nadomestila deležni vsi samozaposleni in ne zgolj samozaposleni v kulturi.

Pri Obrtniško- podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so namreč prepričani, da mora država samozaposlenim v obrti in podjetništvu zagotovi enake pravice na področju zdravstvene in socialne varnosti kot kulturnikom. Kar je seveda logično, če je ta ravna enakopravno do vseh državljanov.

Po sedanji ureditvi je namreč samozaposlen obrtnik ali podjetnik, ki zboli, 30 delovnih dni dobesedno prepuščen sam sebi. V praksi to pomeni, samozaposlen obrtnik ali podjetnik ostane skoraj mesec in pol brez neplačanega bolniškega nadomestila! Ker pa je zaradi bolezni v tem času nezmožen za delo, tudi nima nobenih prihodkov, a mora kljub temu državi plačati vse prispevke.  »V tem času torej obrtnik od države ne dobi ničesar, niti nima zaposlenih, ki bi lahko v času njegove bolezni opravili posel. Zato so mnogi samozaposleni obrtniki in podjetniki primorani delati bolni, da lahko plačajo prispevke državi,« ob tem opozarja Branko Meh, predsednik OZS.

7727F086-6A24-422E-8148-DAC8F42AC696

Po mnenju OZS namreč sedanja ureditev za številne samozaposlene obrtnike in podjetnike predstavlja hudo finančno breme in osebno stisko, zato bi morali čim prej to področje urediti za vse. Vsi samozaposleni si namreč zaslužijo zdravstveno in socialno varnost pravijo pri Obrtniško- podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Kar zahteva OZS je popolnoma logično, dodajamo mi, razen, če stranka Levice meni, da so kulturniki posebni državljani in je zanje treba posebej poskrbeti.

 

Leave a Reply