Zdravniška zbornica Slovenije iz registra izbrisala lažno zdravnico iz Izole in jo prijavila policiji

Urgenntni ceter Izola

Ljubljana – 21. februar 2019 – Iz Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) so sporočili, da iz registra izbrisali lažno zdravnico, ki se je prijavila z lažno diplomo, in sicer v letu 2017. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, naj bi to bil prvi primer ponarejene diplome Medicinske fakultete (šlo naj bi »diplomo« mariborske Medicinsko fakultete), in sicer v postopku opravljanja pripravništva.

V sporočilu dodajo, da so informacijo prejeli s strani neposrednega mentorja kršiteljice in »takoj« sprožili obnovo postopka.

Po preverjanju podatkov na Medicinski fakulteti, na kateri naj bi bila diploma pridobljena, je bilo ugotovljeno, da oseba, ki se je izdajala za zdravnico (delala je v bolnici Izola) tam ni diplomirala, niti ni bila nikoli vpisana na študij medicine.

Postopek je bil zato zaključen z odpravo odločbe o pripravništvu in odločbe o vpisu v register. O ugotovitvah je, tako sporočajo iz Zdravniške zbornice Slovenije, so sočasno z izbrisom obvestili tudi policijo.

Zdravniške zbornice Slovenije še sporoča, da je v tem trenutku to tudi edini tak primer, ki naj bi jim bil poznan, oz. je bila zbornica o njem obveščena v obdobju zadnjih deset let.

V pojasnilu o izbrisu »ne-zdravnice« iz registra zdravnikov so pri ZZB pojasnili, da zdravniški poklic lahko samostojno opravlja le zdravnik z licenco – to je doktor medicine z opravljeno specializacijo in specialističnim izpitom.

Pripravnik (od leta 2018 sekundarij) je doktor medicine, ki je končal medicinsko fakulteto, nima pa še licence. V času pripravništva, ki traja 6 mesecev, ta mora »krožiti« po oddelkih bolnišnic ali delati v zdravstvenem domu za kar mu je določen nadzorni mentor. Poleg njega pa mu ustanova, kjer je na pripravništvu, dodeli še neposrednega mentorja, ki jih je lahko tudi več.

Vse delo pripravnik opravlja v dogovoru in pod nadzorom mentorja, ki tudi ves čas spremlja in preverja njegovo znanje. Po končanem pripravništvu mora opraviti še strokovni izpit. Oboje, pripravništvo in strokovni izpis sta pogoja, da lahko zdravnik prične specializacijo, ki traja od 4 do 6 let in šele po uspešno zaključenem specialističnem izpitu, doktor medicine postane specialist in lahko samostojno opravlja delo zdravnika specialista.

kolonoskopija

Pri Zdravniški zbornici Slovenije so ob tem, zagotovo neljubem primeru, dodali, da so tako pripravniki, kot kasneje tudi specializanti ves čas pod zelo natančnim nadzorom mentorjev, kar, da je pomembna dodatna sistemska varovalka, ki zagotavlja, da bi se zagotovo odkrile morebitne pomanjkljivosti v znanju in s tem stekli postopki dodatnega preverjanja bodisi znanja in vseh listin.

Upati, da so njihovi postopki, mislimo na Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS), res takšni, kot trdijo, posebej, če upoštevamo, da se v Sloveniji pojavlja vse več zdravnikov iz tujine, ker pa ne pomeni, to dokazuje, ta primer, da so lahko tudi domači kadri brez ustreznih znanj in verodostojnih dokumentov. /LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s