Ali bo Slovenija, kot Evropska gastronomska regija 2021, preverila tudi sporni del svoje kulinarične ponudbe?

Evropska gastronomska regija 2021 (European region of gastronomy - ERG)/Vir: igcat.org

Ana Roš/press foto: Nino Verdnik/STO
Ana Roš, slovenska kuharska mojstrica

Osmega oktobra 2018 je bil Sloveniji podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (European region of gastronomy – ERG). Res poseben dosežek vreden pohvale in spremljanja dogodkov v zvezi s tem.

A moramo priznati tudi, da Slovenija deležna manj zavidljive omembe, in sicer, da nam prenekateri tuji turist pripisuje kot “izvirno slovensko” kulinarično ponudbo, čevapčiče ter pleskavice. Da se ve, z obema ni nič narobe, a je dejstvo, da to ni osnova slovenske kulinarične ponudbe.

Če pa bo šlo naprej, kot kažejo zadnji dogodki, bo »naši« prej omenjeni kulinarični ponudbi dodana še ena, to pa je kebab, opamo, da ne samo mesa iz Poljske.

Res je čudno, da pristojni v odgovornih institucijah praviloma odzovejo šele potem, ko novinarji ali sami ali pa s pomočjo državljanov te iste institucije opozorijo, kaj vse je pri nas narobe.

predstavitvena fotografija kebaba pripravljenega za prodajo

Sodeč po tem zemljevidu (Vir: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin – aktiven v nadaljevanju), kje se je prodajal sporni kebab, preden stanja niso odkrili mediji, se pristojni niso lotili ne ponudnikov, no pa tudi uvoznikov spornega mesa ne.

Seveda bodo zadaj rekli, da so, in vse objavljajo na svoji spletni strani, ki pa naj je tako potrošniki kot novinarji ne bi redno spremljali.

No, pa jo dajmo!

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1NhQYJRm1bPaCrSo7oCBJF83AZlZtGjxp&fbclid=IwAR2WAQcyGpMtvWOOgoXvqOGaywt9JUU27JjYdMk53zXq4Kov6ddV5EvjEow&ll=46.08523522498559%2C15.028599249999957&z=9

Ob vsem tem, pristojnim velja spomini še na eno stvar, in sicer, da upamo, da je vse kot mora biti tudi, ko je reč o sestavinah, iz katerih nam še na bistveno več mestih, kot kebab, pripravljajo slastne »slovenske« kulinarične posebnosti čevapčiče in ražnjiče.

Saj res! Da ne pozabimo omeniti še znamenitih “mini” pekarne, v katerih so pristojni kontrolni organi, prav tako na pobudo medijev in potrošnikov, nedavno našli prenekatero “domačo” žival, a so te pekarne le kaznovali, čeprav bi morali večino zaradi (ne)higienskega stanja takoj zapreti, in sicer tiste, ki so bile, vsaj po njihovem mnenju, sporne (higiensko neprimerne po naše) pa tega niso objavil, kar, da jih pred tem ščiti zakon.

Naj zaključimo povezano z zapisanim v uvodom! Upamo, da Slovenija ne namerava te svoje kulinarične posebnosti vgraditi v projekt leta 2021, kot Evropska gastronomska regija.
Zdaj pa zelo resno, a to velja za odgovorne in zato plačane!
Resnično upamo, da se bodo odgovorni stvari lotili resno na vseh področjih, in sicer ne samo zato, da zadovoljimo Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem, ki nam je naziv Evropska gastronomska regija 2021 dodelil. Ampak tudi zaradi svojih državljanov, ki jih večina ne bo deležna dosežkov naših vrhunskih kulinaričnih strokovnjakov, o katerih ni dvoma, da izpolnjujejo vse pogoje gastronomske “umetnosti”.

Pa še to! Državljani, ki jih »znameniti« agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar uvršča med tiste, ki posegamo po ceneni hrani in, da je Slovenija ciljno tržišče za ustvarjanje dobička s cenenimi živili, si ne glede na njegovo definicijo zaslužijo, da odgovorni poskrbijo, da bo tudi »cenena« hrana vsaj osnovi brezhibna in varna.

Dejstvo je, da si državljani s 500 evri na mesec, žal tudi v prihodnje, ne bodo mogli omogočiti kulinarične dobrote Evropske gastronomske regije.

predstavitvena fotografija kebaba pripravljenega za prodajo

Zato je prav Slovenija, kot Evropska gastronomska regija 2021 preveri tudi sporni del svoje kulinarične ponudbe, ki nam jo želijo vsiliti nevestni ponudniki in njihovi dobavitelji./Pripravi:  J. Temlin

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s