V MGL premiera Molièrove komedije Tartuffe

MGL premiera Molièrove komedije Tartuffe - kadri iz predstave/Press fotografije MGL: Peter Giodani

Pred nami je v MGL premiera Molièrove komedije Tartuffe v prevodu Primoža Viteza, ki je tudi avtor priredbe. V petek, 1. marca, ob 20. uri bodo obiskovalci tako videli na velikem odru MGL že 20. Tartuffa na slovenskih odrih, ki ga je uprizoril mladi režiser Tin Grabnar z ekipo svojih stalnih sodelavcev.

Dramaturginja je bila Brina Klampfer. Za likovno podobo uprizoritve so poskrbeli scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografka Sara Smrajc Žnidarčič in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak. Sodelovali so še avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, lektorica Barbara Rogelj, oblikovalec zvoka Sašo Dragaš in asistentka lektorice (študijsko) Jera Krečič.


Igrajo: Matej Puc, Jure Henigman, Jana Zupančič, Bernarda Oman, Lena Hribar, Jernej Gašperin, Mojca, Funkl in Matej Zemljič.
Kratka vsebina  – Glavni lik komedije je zaslepljeni Orgon. Oče, glava družine, ki v imenu dobrote in želje po večnem življenju v hišo povabi popolnega neznanca. Družina, razen Orgonove mame, nad očetovim dejanjem ni pretirano navdušena, a se zaradi gosta ne vznemirja preveč. Živi lagodno, udobno plemiško življenje, dokler si Orgon ne premisli glede dogovorjene poroke med Marijano in Valerjem. Svojo edino hčer želi poročiti s Tartuffom.


Takrat se mu družina upre. Po neuspelem načrtu Orgon besni in od doma nažene svojega sina ter ga razdedini. Vse premoženje prepiše Tartuffu. Ko v drugem poskusu družini končno uspe Orgonu odpreti oči, je prepozno, saj je že vse premoženje v Tartuffovih rokah. Tartuffe družino napodi iz hiše, kralju pa ovadi Orgona, ki je pred zakonom kriv, saj je pri sebi skrival škatlo prijatelja Argasa, v kateri so dokazi, da se je boril proti kralju. Komedija se zaplete do te mere, da se skoraj prevesi v tragedijo, saj Orgonu grozi zapor, družini pa izguba vsega premoženja.

MGL premiera Molièrove komedije Tartuffe - kadri iz predstave/Press fotografije MGL: Peter Giodani

A kar naenkrat v komediji kot deus ex machina posreduje kralj, ki preko sla pošlje odločbo, da je treba Tartuffa aretirati in Orgonu vrniti vse premoženje, saj je Tartuffe stari prevarant. Tartuffe tako v želji po vedno večji moči in oblasti pokoplje samega sebe. Najprej, ko želi zapeljati Orgonovo ženo Elmiro, potem pa stori še usodno napako, ko se s škatlo odpravi h kralju, ki ga spregleda./AST/LN/Foto Peter Giodani

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s