Predstavniki zdravstva naj bi »združili moči za boljše pogoje dela«; bolnika pa bi morali »združiti moči za boljše zdravstvo«

Združimo moči za boljše pogoje dela/Foto: Zdravniška zbornica Slovenije

Iz Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da so se na povabilo predsednice Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenke Čebašek – Travnik, včeraj na okrogli mizi z nazivom srečanja »Združimo moči za boljše pogoje dela« zbrali predstavniki poklicnih skupin, ki so neposredni izvajalci zdravstvenih storitev, torej predstavniki zbornic, strokovnih združenj in sindikatov s področja zdravstvenega varstva.

Kot sporočajo iz Zdravniške zbornice Slovenije, je bil njihov prvotni namen srečanja pogovor o standardih in normativih ter pogojih dela v zdravstvenem sistemu, v predstavitvah in razpravi pa se je pokazala potreba po skupnem in enotnem nastopu v odnosu do politike in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Razpravljavci so našteli vrsto problemov, s katerimi želijo seznaniti tako ministrstvo za zdravje kot vlado, saj so bili podobnega mnenja, da brez sodelovanja z vsemi deležniki ministrstvo ne more doseči izboljšanja delovnih pogojev.

Ko sporočajo javnosti, s tem pristopom združevanja želijo  izboljšati dostopnosti vseh prebivalcev do zdravstvenih storitev.

Sestavili naj bi tudi seznam nujnih področij, o katerih želijo seznaniti novega ministra za zdravje in od njega zahtevati, da jih nemudoma začne uresničevati.

V svojem sporočilu so še dodali, da so sodelujoči podprli idejo zdravniške zbornice, da bi se povezali v forum, ki bo skupaj in enotno nastopil v odnosu do ministrstva, vlade in ZZZS.

merjenje tlaka

No, temu njihovemu sporočilu velja dodati, do so neposredni izvajalci zdravstvenih storitev, torej predstavniki zbornic, strokovnih združenj in sindikatov rabili kar skoraj tri desetletja, da se bodo s svojim doprinosom lotili posega v razsuto zdravstvo.

Torej, če sklenemo, morda je to pravi začetek. Je pa res, da bi se z enakim nazivom »Združimo moči za boljše zdravstvo« morali lotiti tudi bolniki, ki so edini, katere ne sprašuje za mnenje ne minister za zdravje, ne Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa tudi ne predstavniki poklicnih skupin, ki so neposredni izvajalci zdravstvenih storitev, torej predstavniki zbornic, strokovnih združenj in sindikatov s področja zdravstvenega varstva.

Da! Čas bi že bil, da se pristojni in odgovorni resnično in to z neposredno osebno odgovornostjo lotijo vse bolj razsutega slovenskega zdravstva.
Upamo, da je včerajšnje srečanje »Združimo moči za boljše pogoje dela«, ki ga od včeraj sestavljajo predstavniki poklicnih skupin, ki so neposredni izvajalci zdravstvenih storitev, predstavniki zbornic, strokovnih združenj in sindikatov s področja zdravstvenega varstva mislili resno!?

bolnik v bolnici

Če ne, je čas da plačniki vseh nosilcev zdravstva v Sloveniji enkrat za vselej vstopijo na plano s svojimi predlogi, tudi če jih naročijo tujim institucijam, če jim ga domače institucije, z vlado na čelu, niso zmožne ponuditi, predvsem pa zagotoviti.

To pa pomeni, da naj predstavniki zdravstva dokončno »združijo moči za boljše pogoje dela«; bolnika pa  morajo »združiti moči za boljše zdravstvo«./Pripravil:J.Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s