Če lahko ima Evropski parlament takšnega predsednika, kot je Italijan Tajani, je s to Evropsko skupnostjo res nekaj hudo narobe

Foto wikipedia.org_fotomontaža_narod_hr

Predsednik Evropskega parlamenta Italijan Antonio Tajani se je po pritiskih evropskih poslancev spet moral opravičiti za svoje nepremišljene ali celo namerne izjave.

Potem, ko je 10. februarja razburil Slovenijo in Hrvaško ob robu slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije, ko je Antonio Tajani tam (v svojstvu predsednika Evropskega parlamenta) izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina, in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je dodal, da naj “živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija”.

No, kot je znano, se je Tajani nato, po jasnem napadu naj se zaradi takšne izjave to storil s kratko pisno izjavo, se je stvar umirila. Logično, ker je šlo za izjavo Italijana, povezano le s Slovenijo in Hrvaško.

Benito Amilcare Andrea Mussolini, italijanski fašistični diktator, * 29. julij 1883, Dova di Predappio, Emilija - Romanja, Kraljevina Italija, † 28. april 1945, Milano, Italija.

To sredo, 13. marca, pa si je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani v intervjuju za italijanski Radio 24 spet privoščil še neevropsko izjavo, in sicer, da je fašist Benito Mussolini, italijanski fašistični diktator, “preden je začel slediti Hitlerju in razglasil vojno vsemu svetu in preden je uvedel rasistične zakone – naredil tudi nekaj dobrih stvari, da je zgradil infrastrukturo v naši državi”. Seveda je pri tem Tajani mislil Italijo, bolje rečeno fašistično Italijo.

Italijanski politik iz Evropske ljudske stranke (EPP) Antonio Tajani, ki si privošči vse več neevropskih izjav, a naj bi sočasno, kot je njegovo izjavo povzel nemški Deutsche Welle, dodal (beri omilil svoj pogled na dejanja svojega fašističnega rojaka), da Mussolini ni bil zagovornik demokracije, njegove protijudovske zakone je označil za nore, razglasitev vojne pa za samomorilsko dejanje.

zastave EU

 

Prav! A velja vedeti, da to govoriči predsednik Evropskega parlamenta. Ta se je po pritiskih evropskih poslancev na zasedanju v Strasbourgu opravičil za svojo izjavo, a to je tudi vse. Tajani je pred opravičilom odgovoril, da “naj bo sram tiste, ki manipulirajo s tem, kar naj bi rekel o fašizmu”, in dodal, da je od nekdaj “prepričan antifašist”. “Fašistična diktatura, rasni zakoni in smrti, ki jih je povzročil, so najtemnejše strani v italijanski in evropski zgodovini,” je še podaril predsednik Evropskega parlamenta.

Antonio Tajani predsednik Evropskega parlameta

 

Tajanijeva izjava je sprožila burne odzive predvsem v politični skupinisocialdemokratov (S&D), medtem se tudi tokrat niso oglasili z jasnim stališčem pri EPP, oglasil pa se ni tudi Manfred Weber, kot kandidat Evropske ljudske stranke (EPP) za predsednika Evropske komisije.

Ali zato, ker se znotraj EPP ukvarja z Madžarom Orbanom, ali pa mu ni mar, kaj klati predsednik Evropskega parlamenta Italijan Antonio Tajani, ki je vodilni član italijanske ekipe EPP, katere glasove Weber nujno potrebuje za svojo izvolitev.

Če lahko ima Evropski parlament takšnega predsednika in nosilca politike EPP, kot je Italijan Antonio Tajani, je s to Evropsko skupnostjo res nekaj hudo narobe. Natančneje z Evropsko ljudsko stranko (EPP).

Upati, je, da se tega zavedata prvaka NSi (Matej Tonin) in SDS (Janez Janša), katerih stranki sta članici evropske stranke (EPP) v kateri deluje politik s tako ekstremističnimi pogledi, kot je to Antonio Tajani./Pripravil: J. Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s