Moja reka praznuje, prireditev ob svetovnem dnevu voda

Reka Ljubljanica: Vir: Krajinski park Ljubljansko Barje
Ljubljana, Slovenija – Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje v petek 22. marca, na
svetovni dan voda, v Fužinskem gradu, v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in
oblikovanje Ljubljana, Fakulteto za gradbeništvo Univerze v Ljubljani, Zavodom za ribištvo Slovenije, Razstaviščem Moja Ljubljanica, Občino Borovnica in Osnovno šolo dr. Ivana Korošca Borovnica organizira prireditev Moja reka praznuje.

Namen prireditve je širši javnosti predstaviti pomen reke Ljubljanice. Ljubljanica je pomembna tako za človeka kot za živalske in rastlinske vrste, ki živijo v in ob njej. Zato si reka zasluži, da jo vedno znova odkrivamo in preverjamo posege, ki smo jih naredili na njej. Ljubljanica je edini vodotok, ki odvaja površinsko vodo z poplavne ravnice Ljubljanskega barja. Reka pestuje v svojem naročju zaklade naravne in kulturne dediščine, ki pa niso samoumevni. Ljubljanica ni izoliran življenjski prostor. Na njen utrip vpliva celotno porečje. Vrste, ki živijo v reki Ljubljanici prav tako niso omejene le na to reko. Dober primer je ribja vrsta, sulec, ki nam ga bosta predstavili Maša Čarf in Daša Zabric iz Zavoda za ribištvo Slovenije.

Človek je že od nekdaj izkoriščal vodne vire in z izgradnjo jezov in elektrarn presekal vodne poti rib. Tak je tudi primer jezu za elektrarno pri gradu Fužine, ki je bil zgrajen leta 1921. A že pred 100 leti so se zavedali, da je pomembno ohraniti vodne poti in so zato zgradili ribje steze, ali bolje rečeno ribje stopnice. A zob časa je naredil svoje in ribje steze so se porušile, sesedle same vase. S to problematiko so se ukvarjali v projektu Ljubljanica povezuje, ki nam ga bo predstavil profesor dr. Mitja Brilly iz Fakultete za gradbeništvo Univerze v Ljubljani.

V strugi reke Ljubljanice pa poleg živalskih in rastlinskih vrst ter jezov naletimo tudi na številne arheološke najdbe. Prav zato je bila reka Ljubljanica leta 2003 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Kaj to pomeni, nam bo predstavila arheologinja Irena Šinkovec, vsebinski vodja Razstavišča Moja Ljubljanica. Za kulturne vložke s pesmijo in plesom bodo poskrbeli učenci Osnovne šole Dr. Ivana Korošca Borovnica, za pogostitev pa Občina Borovnica./LN

Podnapis k priloženi fotografiji: Reka Ljubljanica povezuje Barje in mesto, avtor: Jošt Gantar, vir: www.slovenia.info
Kdaj: 22.3.2019 med 17.00 in 19.00
Kje: Muzej za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana, Pot na Fužine 2, 1000 Ljubljana
Kaj: Prireditev s krajšimi predavanji in kulturnimi vložki na temo biodiverzitete in reke
Ljubljanice
Kdo: Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana, Fakulteto za gradbeništvo Univerze v Ljubljani, Zavodom za ribištvo Slovenije, Razstaviščem Moja Ljubljanica, Občino Borovnica in Osnovno šolo dr. Ivana Korošca Borovnica
Za koga: za širšo javnost  – Vstop: prost

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s