Slogan »Voda za vse – ne prezrimo nikogar« res vreden globokega razmisleka predvsem pa dejanj

Varianta zelene hiše

Danes obeležujemo svetovni dan voda, letos pod sloganom Voda za vse – ne prezrimo nikogar. Številni dogodki na temo upravljanja z vodami so se zvrstili že tekom tedna, dogajanje pa bo danes doseglo vrhunec s predavanji, posveti in prireditvami ter tudi protestom, ki ga v Ljubljani z namenom zaščite Mure pripravlja Zveza društev Moja Mura.

22 marec svetovni dan voda_vir_občina beltinci

Svetovni dan voda22. marec, je bil predlagan na Konferenci Združenih narodov o okolju (UNCED) leta 1992 v Riu de Janeiru, v okviru Agende 21, kot dan namenjen opozarjanju širše svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov.

S tem namenom različne organizacije Združenih narodov vsako leto na ta dan razglasijo temo, ki povzema najbolj aktualno problematiko v povezavi z vodami. S tem spodbujajo vlade držav članic ZN, kakor tudi njihove nevladne organizacije, da do naslednjega leta v duhu razpisane teme pripravljajo raznovrstne aktivnosti in z njimi opozarjajo širšo javnost na problematiko voda ter s tem povečujejo ozaveščenost ljudi o pomembnosti in ranljivosti vodnih virov.

onesnaženje vodnih virov

In kaj smo storili v Sloveniji? To, da so poslanci DZ leta 2016 s 64 glasovi za in nobenim proti potrdili vpis pravice do pitne vode v ustavo. Za sprejem ustavnega zakona je bila potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej najmanj 60 glasov. Slovenija s tem poleg Slovaške postala druga država EU, ki zagotavlja pravico do vode na najvišji ravni.

Kaj pa so s v s tem vpisom dosegli boste z svojim razmišljanjem, predvsem pa z uporabo vode morali razmisliti državljani, ki sodeč po stanju v svojih glavah, predvsem pa dejanih od leta 2016 nismo veliko spremenili.

Reka Ljubljanica: Vir: Krajinski park Ljubljansko Barje

Pač, o vodi kot življenju vseh nas in našega okolja ne velja smo razmišljati, ampak nekatere stvari dnevno udejanjiti.

Zato je letošnji slogan »Voda za vse – ne prezrimo nikogar« res vreden globokega razmisleka, predvsem pa dejanj./LN

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s