Vabljeni na “eko-smetarsko” vizualizacijo v občini Izola

Pogled na Izolo

Izola je obmorsko mestece z bogato zgodovino, ki je bilo nekoč tudi središče za predelavo rib (Zgodovina podjetja Delamaris segajo v leto 1879, ko je Francoz Emile Louis Roullet odkupil zemljišče ob skalah cerkve Sv. Petra, kjer se je nahajala istoimenska kapelica in kos obale z zalivom, ter v bližini Vascottovih term zgradil prvo tovarno za predelavo in konzerviranje rib), pa znamenitih “argo župah” (danes razpadajočega območja ob izolski marini), no pa tudi igrač, ki so jih izdelovali v znani tovarni Mehanotehnika (Tovarna je bila ustanovljena leta 1952 pod imenom MEHANOTEHNIKA, podjetje za proizvodnjo in prodajo kovinskih in plastičnih izdelkov).

Po tajkunskem uničenju tovarn (po osamosvojiti Slovenije) se Izola ukvarja s turizmom, pa tudi vrtičkarstvom in zanimivo tudi z razstavo smeti na delu imenovanem Livada.

V bližini tega znamenitega “razstavišča” smeti je naselje Jagodje, kjer se pridni Izolani ukvarjajo z oddajo turističnih apartmajev in turističnih sob. Seveda pa ukvarjajo tudi z vinogradništvom in oljkarstvom.

Mi pa smo se ob zgoraj objavljeni zanimivi naslovnici mesteca Izola tokrat v posebni reportaži lotili predstavitve njihova res izjemne predstavitvene “razstave” smeti, no pa tudi vrtičkov. Res izjemno!

Sodeč po videnem in posnetem, na področju dela Izole, ki se imenuje Livada, nam je uspelo posneti kar res nekaj zanimivih kadrov razstavljenih smeti, ki krasijo to območje v bližini prej omenjenega naselja Jagodje, no pa tudi do središča Izole na daleč.

Upamo, da bosta to njihovo »ustvarjalnost« opazila tudi nova ministra, in sicer minister za kulturo Zoran Poznič, prvi z vidika vizualizacije izvirnega prikaza smetišč v njihovem mestu ter na novo imenovani minister za okolje Simon Zajc, ki uvidel njihov “pravi” smetarsko zbiralni pristop.

Upamo, da jima bo čas dopuščal in si bosta na lastne oči uspela ogledala to posebno izolsko eko-smetarsko vizualizacijo. Če, občini Izola zagotovo ne uide posebno priznanje za to njihovo izvirnost.

Pa še to! Kot nam je znano, si je trenutno ogled te “eko-smetarske vizualizacije” občine Izole, na območju področja Livade ob naselju Jagodje, trenutno mogoče še ogledati brezplačno. Kako bo, v času turistične sezone, pa žal nimamo podatka./Pripravil: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s