SVETOVNO SOMMELIERSKO PRVENSTVO 2019 USPEŠNO TUDI ZA SLOVENIJO

872CD0D7-E44C-4E49-A234-FDA11D952AAA

ASI je svetovna sommelierska organizacija v katero je včlanjeno 63 držav z visoko vinsko kulturo. Članstvo je omejeno na le enega predstavnika iz vsake države. Njen aktivni član pa je tudi Društvo za razvoj pivske kulture SOMMELIER SLOVENIJE, in sicer od 1994 leta.

Letos ASI praznuje 50 letnico ustanovitve. Zato je bilo svetovno prvenstvo poverjeno Belgiji, kot eni od ustanoviteljic. Belgijci pa so za kraj dogajanja SP izbrali mesto Antwerpen, ki ima dolgoletno kulturno tradicijo.

Antwerpen  je znan predvsem po varjenju piva in številnih pivovarnah, kjer pa pripravljajo množico zelo različnih piv za zelo raznolike okuse številnih obiskovalcev in ljubiteljev te pijače iz vseh krajev sveta. Tudi udeleženci svetovnega prvenstva sommelijejev so imeli možnost pokušati zelo različna piva, med katerimi je večino takšnih, ki jih ne moreš degustirati nikjer drugje. Pivnice so ponavadi srednje velikosti in imajo zelo dolgo tradicijo.

25B5BE2F-9213-4E08-83C1-F81AF98E6C2F

Prvenstva ASI so se tokrat udeležili prvaki iz vseh 63 držav, ki so se jim pridružili tudi kontinentalni prvaki Evrope, Amerike in Azije ter Oceanije, a so se ti merili v poznavanju tega, kar je njihova naloga in osnova znanja in poznavanja.

Vseh 66 kandidatov se je pomerilo v predtekmovanju, v katerem so morali pokazati teoretično znanje poznavanja vinogradništva  in vinarstva ter proizvodnje drugih pijač, opraviti pa so morarali tudi poglobljeno degustacijo z opisom vin ter zahtevno strežbo vina. Najboljši so se pomerili še enkrat v polfinalu, da bi na koncu dobili tri finaliste, ki so se pomerili med seboj na odprti sceni pred več kot 1000 navdušenimi obiskovalci.

11B482F0-CED4-481B-803F-7BFC95C4811DE7AA1ABB-0A02-4E9E-B717-0C360031EAEA

Finalisti Raimond Tomsons, aktualni evropski prvak iz Latvije, danska prvakinja  Nina Højgaard Jensen  in Marc Almert, državni prvak Nemčije so pokazali ogromno znanja in sommelierskih spretnosti. Vsem pa se je poznalo, da je tridnevno tekmovanje pustilo posledice v utrujenosti in sposobnostih koncentracije.

Nesporno pa je največ znanja in izjemne koncentracije, v pravem trenutku, pokazal 27-letni , ki dela v restavraciji, ocenjeni z dvema Michelinovima zvedzdicama v Bauer au Lac Hotel v Zurichu, ki  je svojim briljantnim nastopom začinil s pravo mero prijetnega komuniciranja s člani komisij, ki so ga ocenjevali in s tem ustvarjal odlično vzdušje tudi v dvorani.

E6D923EF-CE2D-4058-92B7-7EC041BBB14A

z leve Ivan Peršolja in Marc Almert-svetovni prva To pa je bila tudi osnova, da je postal 16 svetovni prvak med sommelierji, drugi nemški sommelier po letu 1998.

Po zmagi je izrazil izjemno veselje in ponos nad nepričakovano zmago, saj se je zavedal kar nekaj napak, ki jih je naredil med svojim nastopom. Odkrito je povedal, da za tako tekmovanje potrebuješ veliko temeljitih priprav. Posebej se moraš naučiti podzavestno obvladovati gibanje telesa in izražati pravo energijo v odločilnem trenutku.

Njegova zmaga je bila za mnoge presenečenje. Nasprotno pa se nekaj favoritov, ki so vložili v večletne priprave veliko časa, denarja in energije ni uvrstilo v finale.

55F4B3FC-EA6A-45C0-B61F-0BC699BAC721

Slovenski prvak Martin Gruzovin se je predstavil v skladu s pričakovanji. Gotovo v Sloveniji žal nimamo enakih pogojev priprav kot jih imajo v nekaterih drugih državah, kjer svoje tekmovalce pripravljajo več let, zadnja leta tudi s pomočjo posebnih mednarodnih trenerjev za kar so potrebna velika finanćna sredstva sponzorjev in državnih institucij, ki se tako promovirajo v svetu.

Tudi degustacije vin iz posameznih vinskih držav, ki so spremljala celotno dogajanje ob prvenstvu, kažejo na drugačno razumevanje in spremljanje sommelierskega dela. Vsekakor pa terjajo premislek o dosedanji promociji Slovenije kot vinske dežele.

Pokušina in ocenjevanje vin

V danih okoliščinah so naši predstavniki izkoristili priložnost za promocijo naših vin in navezali nove stike in poznanstva. Udeležba na tako eminentni prireditvi je bila zelo opažena in bo v prihodnje zagotovo omogočila, da se Slovenije približa najboljšim in se izkaže kot sommeliersko razvita države, ki se je v zadnjih letih lepo uveljavila in dokazala uspešnost ter profesionalizem na področju pivske kulture.

Za vse, ki jim to področje delovanja ni še dovolj blizu, dodajmo še nekaj podatkov, ki jih je vredno vedeti.

Sommelier je oseba, ki skrbi za vino od trenutka nabave do postrežbe. Beseda izvira iz francoščine, njen dobesedni prevod pa je vinski strežaj.

Vloga sommeliera je izbira vina, njegovo skladiščenje glede na zahtevnost vrste vina, postrežba in svetovanje ter izbira vina k določeni jedi.

Sommelier je po navadi zaposlen v izbranih restavracijah, kjer je pravilna izbira vina in njegova ustrezna hramba izjemnega pomena. Poleg izjemnega poznavanja vina mora imeti sommelier velike organoleptične sposobnosti, dodatna znanja o oljihkavičajihmineralnih vodahžganih pijačahcigarah, enogastronomiji, lastnostih hrane in njenemu spajanju z vinom, … Spremljati mora tudi vse novosti na področju sommelierskega dela.

Sommelierji (someljeji) se združujejo v nacionalna združenja, ta pa v Mednarodno sommeliersko (someljejsko) združenje ASI – Association de la Sommelerie Internationale. ASI je bila ustanovljena 3. in 4. junija leta 1969 v francoskem]] mestu Reims. Ustanovne države članice so bile Francija, ItalijaBelgija in Portugalska. Dokončno se je organizacija utrdila na prvem rednem zasedanju Skupščine ASI 5. in 6. junija 1972.

65C6D82D-811F-4E37-9B23-34E78EB72C4F

Danes ASI vključuje nacionalne organizacije sommelierjev (someljejev) naslednjih držav: AndoraArgentinaAvstrija,Belgija, BolgarijaBrazilijaČeškaČileDanskaEstonija, Francija, GrčijaHrvaškaIrskaIslandija, Italija, JaponskaKanadaLjudska republika KitajskaJužnaKorejaLuksemburgMadžarskaMehikaMonakoNemčijaNizozemskaNorveška,Portugalska, RomunijaRusijaSlovaškaSlovenijaŠpanijaŠvedskaŠvicaTurčijaZdruženo kraljestvoVenezuelaZDA. Slovenijo, ko že zapisano, od leta 1994 aktivno zastopa Društvo za razvoj vinske kulture SOMMELIER SLOVENIJE, ki ga uspešno “krmari” društva Ivan Peršolja./ATS/

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s