O “šotoriščih” naše turistične ponudbe ob slovenski obali

Naprej! To je pogled na turistični kamp Jadranka ob vstopu v Izolo, in sicer tik ob morju (ob stari cesti Izola – Koper). Če odmislimo njegovo notranjo neurejenost, velja opozoriti na to, da ta onemogoča drugim obiskovalcem sprehod ob obali, ki ga onemogoča kovinska ograja, celo slabša kot tista, ki smo jo namestili na hrvaški meji zaradi nezakonitih pribežnikov.

Področje kampa Jadranka Izola  - NE-dospot na obalo

Bolj nerodno pa je to, da gre ob tem tudi za kršitev zakonov in celo Ustave. Znano je namreč, da dostopa do obale ureja že Ustava, še podrobneje pa zakon o vodah. Ta določa, da so morje, vodno zemljišče morja, plaža in priobalno zemljišče morja (od morja 25 metrov v notranjost) naravno javno dobro, kar pomeni, da jih lahko uporablja vsakdo pod enakimi pogoji, ne glede na to, ali je zemljišče v javni ali zasebni lasti. No, in to v tem primeru, ki ga predstavljamo niti slučajno ni omogočeno, razen najemnikom kampa.

Še huje pa je to, gre za kamp, ki je milo rečeno sramota za turistično ponudbo. Upamo, da nam naši sodržavljani Romi ne zamerijo. Kaj? Da gre za kamp, ki je slabše urejen, kot prenekatera t. i. začasna bivališča naših prej omenjenih sodržavljanov. Celo več! Nekatera v primerjavi z omenjenim izolskim kampom Jadranka ponujajo “petzvezdično” ponudbo, čeprav tudi ti kršijo tako lokalna kot državna pravila.

Pogled na Izolo

Rekli boste, no in kaj to vas moti, če ne moti pristojnih v občini in na državni ravni? Moti nas protizakonitost in sramota, ker je takšna turistična ponudba lahko del našega turizma pristojni pa nam klobasajo, da se usmerjamo v “pezvezdični” turizem.

Še več! Gre za protizakonito stanje, ki pa ob tem ni v ponos našemu turizmu. Bolje rečeno je v sramoto!

Področje kampa Jadranka Izola - oviran dostop do obobalja, ki je ograjeno z žično ograjo

Je pa res, da izolski kamp ni edini tak primer neurejenosti na naši obali! Zato bomo prihodnjič predstavili sramotno neurejeno turistično naselje v Strunjanu in nato pa še “skočili” do še enega neurejenega kampu namenjenega “naselja”, in sicer v Fieso, ki je v občini Piran, in sicer v še enem »neizbrušen« turističnem diamantu./pripravil: J. Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s