Dunajski Leopoldov muzej v znamenju Oskarja Kokoschke

Leopold Museum - Muzejska četrt Dunaj
Dunajski Leopoldov muzej, ki se nahaja v znameniti dunajski muzejski četrti je te dni zasedla nova, obsežna razstava, posvečena raznoteremu umetniškemu delu avstrijskega ekspresionista Oskarja Kokoschke (1886-1980). Na razstavi pod naslovom Ekspresionist. Migrant. Evropejec. je razstavljenih 269 eksponatov, ki skušajo kronološko slediti ustvarjalnim fazam umetnika. Razstava bo na ogled do 8. julija.
Oskar Kokoschka je zagotovo najvidnejši predstavnik avstrijskega ekspresionizma. Bil je slikar, grafik, ilustrator ter celo pisatelj. Rodil se je 1. marca 1886 v avstrijskem mestu Pöchlarn ob Donavi, očetu Čehu ter materi Štajerki. Na Dunaju se je Kokoschka učil na umetnoobrtni šoli ter sodeloval pri izdelavi umetnostno obrtnih predmetov. Istočasno je začel tudi slikati ter literarno ustvarjati. Leta 1908 je objavil dve dramski deli in dve leti pozneje še ilustrirano pesnitev. Prvič je razstavljal v Berlinu leta 1910, zatem pa še na Dunaju, kjer je njegova razstava povzročila burno reakcijo ter zgražanje, ki ga je podpiral tudi nadvojvoda Ferdinand.
Oskar Kokoschka (1886-1980)
Med prvo svetovno vojno se je boril na ruski fronti, kjer je bil tudi hudo ranjen. Po vojni je bil profesor na akademiji v Dresdnu ter veliko potoval. Potoval je po Evropi, Daljnem vzhodu in Severni Afriki, kjer so nastajale njegove znamenite krajine. Ker je Avstrija imela nacistično oblast, ki je ekspresionistične umetnike zoperstavljala, je to nesvobodo občutil tudi Kokoschka. Nacisti so podpirali slikanje lepih in urejenih krajin ter veselih, zdravih, zadovoljnih ljudi. Niso pa prenesli ekspresionističnega slikanja, ki je ponazarjalo resnične razmere torej: nezadovoljstvo, lahkoto in zmedenost.
Nacizem je tudi njega uvrstil med »degenerirane« umetnike, zato je leta 1934 pobegnil v Prago ter se od tam čez 4 leta preselil v London, kjer pa njegove umetnosti niso poznali ter je tako dolgo časa živel v anonimnosti. Leta 1954 se je dokončno naselil v Švici, kjer je 22. februarja 1980 v Villeneuvu tudi umrl.
Oskar Kokoschka, Selbstbildnis, eine Hand ans Gesicht gelegt, 1918/19, Leopold Museum, Wien, Inv. 623 © Leopold Museum, Wien / Fondation Oskar Kokoschka/VBK, Wien 2013/press
Kako je ta znameniti umetnik predstavljen v dunajskem Leopoldovem muzeju vam bomo poročali po ogledu te zagotovo izjemne razstave, ki si jo bomo, če vas tam ne bo, ogledali za vas mi, in sicer v prihodnjih tednih./Pripravila: JT/ATS/Foto/press Leopoldov muzej

Leave a Reply