Drugi zapirajo meje, predsednik Pahor pa »gradi« mostove in “odpira” vrata

DSC_0436

Res je postala čudna ta Evropska unija. Ne zaradi prihajajočih volitev, na katerih bodo, kot kaže, sodelovali tudi predstavniki Združenega kraljestva, kljub njihovi odločitvi, da zapustijo EU, a zdaj ne vedo, kdaj se je jim bo to ljubilo storiti.
No, pa ni EU v ospredju samo zaradi neodločnega Združenega kraljestva, ampak tudi zaradi svoje vse večje »ograjenosti«.
Tako so z žičnato ograjo ogradili svojo državo Madžari (no, tudi velik del južne meje je to ogradila tudi Slovenija po Cerarjevo), da ne govorimo o poostreni kontroli na avstrijsko slovenski meji in nato avstrijsko nemški. Italijani proti Sloveniji (preden se jim ne vrne Istra in Dalmacija, kar omenja predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajanijani) načrtujejo isto, kar pomeni, da bodo na koncu imeli prav tisti, ki so omenjali, da bo Slovenija postala »žep« EU, če ne že celotne Evrope.

A sreča je, da v EU obstaja politik, ki ga nihče ne jemlje preveč resno, to pa je predsednik države Slovenije Borut Pahor. Ta je, seveda za lokalne potrebe včeraj povedal: “Naši sosedje, prijatelji, lahko imajo stališča in ravnanja, s katerimi se mi ne strinjamo, in smo dolžni to tudi na primeren način povedati, a se moramo zaradi miru, varnosti, blaginje in ohranitve medčloveških odnosov vselej truditi, da hkrati gradimo mostove”. (To je naš predsednik države povedal na slovesnosti ob dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva v spomin na strmoglavljanje ameriškega bombnika v Andražu pri Polzeli).
Foto wikipedia.org_fotomontaža_narod_hr
Še več! Predsednik se je odzval tudi na nedavne žaljive izjave predsednika Evropskega parlamenta, Italijana Antonia Tajanija, kot tudi na verbalno noto madžarskega veleposlaništva v Sloveniji zaradi naslovnice Mladine ter hrvaški poskus, da bi novinarjem POP TV-ju preprečili objavo razkritja, da za prisluhi v postopku arbitraže stoji hrvaška obveščevalna služba.
A slovenski predsednik države ostaja to, kar je! Politik brez jasnega stališča, kot da je on mirovnik in ne predsednik države, ki ga sosedi lahko izigravajo, kot se jim zljubi, seveda tudi zaradi njegovih preteklih (ne)dejanj. To potrjuje, dopolnjena zgoraj zapisana Pahorjeva izjava, s katero nam Pahor še sporoči: “Odzvali smo se, to je v redu in prav, hkrati pa moramo paziti, da ne zaloputnemo vrat”.

Torej je vse jasno! Nemci zapirajo vrata Avstrijcem, oni nam, Madžari so obdani z žično ograjo, Italijani se pripravljajo na zaprtje svoje meje, mi smo postavili pod Cerarjem okoli 200 kilometrov ograje na meji s Hrvaško, kar je davkoplačevalce stalo dobrih 6,6 milijona evrov, a je južna meja za nelegalne migrante prehodna brez težav, čeprav imajo ti na naši južni meji možnost vstopiti in zaprositi za azil na kar 57 mejnih prehodih.
pregledna karta meje med Slovenijo in Hrvaško po razsodbi arbiratražnega sodišča
No, pa se vrnimo k pogledom »ne zapiralcu« vrat in »graditelju« mostov.
Zanimivo, da si slovenski predsednik države kljub takšnemu stanju s sosedi, ki se zapirajo pred nami in na ravni EU na vse krplje trudi ohraniti odprta vrata in graditi mostove s takšnimi (ne)»načelnimi« sosedi.
Morda pa bi mostovi, ki jih omenja Pahor, našim sosedom res koristili, in sicer, da bi si omogočali neoviran prebod Slovenije, no to velja tudi za nelegalne migrante, da bi se ti dokopali do obljubljene dežele, kamor jih je vabila (leta 2015) Angela Merkel, čeprav jim zdaj prav ona zapira vrata.
Naj zaključimo! Pa naj še kdo reče, da Slovenija nima pozitivnega »gradbenika« za gradnjo mostov in »vratarja«, ki omogoča prehode in vstope v našo državo!
No, za tunele med Avstrijo in Slovenijo pa predsedniku Pahorju ne bo treba skrbeti, saj naj bi to storili Turki, seveda, če jim domači gradbeniki brez potrebnih znanj gradnje le teh, zaradi potrebnega izobraževanja za gradnjo drugih tunelov, ne prevzamejo./JT/LN

Leave a Reply