Poklon ustvarjalki s samimi presežniki

Na konferenci so govorili (z leve proti desni): likovni urednik Pavle Učakar, oblikovalka Sanja Janša, slavljenka-ilustratorka Jelka Reichman, hči slavljenke igralka Darja Reichman ter urednica Irena Matko Lukan
Ob letošnji 80-letnici ene najpomembnejših in najbolj priljubljenih slovenskih ilustratork Jelke Reichman je založba Mladinska knjiga izdala antologijo Rasla je Jelka – najlepše pesmi s podobami ilustratorke, predvsem pa ustvarjalke s samimi presežniki, Jelke Reichman.

V posebni izdaji je založba Mladinska v njej zbrala vse pesmi slovenskih pesnic in pesnikov, pa tudi slovenske ljudske pesmi in ljudske pesmi drugih narodov, ki jim je »podobo« dodala ustvarjalka, vredna poklona, Jelka Reichman.
Jelka Reichman je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in je avtorica tako številnih ilustracij, ki jih je toliko, da jih velja predstaviti z zapisom, saj ni človeka, ki ji zna našteti.

Jelka Reichman je namreč avtorica številnih ilustracij za otroke in mladino, ki bodo večno zaznamovale to znamenito slovensko ustvarjalko v našem kulturnem prostoru.
Če dodamo podatek, da je Jelka Reichman z založbo Mladinsko knjigo povezana že 55 let res ni kaj dodajati.
O, ja! Velja dodati to, da je v tem obdobju izšlo pri Mladinski knjigi več kot dva milijona knjižnih izdaj s ustvarjalnimi dodatki Jelke Reichman.

Ob tem pa velja posebej omeniti še to, da je med dvanajstimi najbolj priljubljenimi knjigami daleč na prvem mestu slikanica Maček Muri, pravljica, ki jo je leta 1975 napisal Kajetan Kovič z ilustracijami pa opremila Jelka Reichman.

Ta pa je ugledala luč sveta, in sicer z več kot 200.000 izvodi. Saj bi naštevali še ostale, pa ne bomo, ker bi kaj izpustili, kar bi bilo neprijazno do vsestranskega ustvarjalnega opusa VELIKE Jelke Reichman.
Založba Mladinska knjiga je novo knjigo Rasla je Jelka položila na svoje  police, ilustracije izpod čopiča Jelke Reichman
Ob tem poklonu velikanki slovenske ilustratorke ne smemo pozabiti njenih besed iz leta 2011, ko je ob podelitvi naslova Slovenke leta izrekla ta stavek: “Veliki človek je tisti, ki veliko daje in malo prejme”.
Da! Prav je imela! Jelka Reichman nam je dala zelo veliko in naš poklon, ne glede na poskus, da bi izbrali prave besede za pohvalo njenega ustvarjalnega opusa, ni mogoče kar tako najti. Zato ji ga bomo izreki z eno besede HVALA Jelka Reichman./Pripravila /besedilo, video in foto/: Alenka T. Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s