Predlogi za tri zanimiva branja…

Pri Založbi Mladinska knjiga so te dni predstavili tri vrhunska prevedena leposlovna dela. Gre za francosko resnično zgodbo z naslovom BAKHITA francoske pisateljice, scenaristke in igralke Véronique Olmi. Drugi izbor je nemška ljubezenska in družinska zgodba z naslovom O KONCU ŽALOSTI, katere avtor je Benedict Wells, ki bil za svoje delo deležen evropske nagrade za književnost, ter tretji izbor, in sicer ameriška starševska drama PRIKRITI PLAMENI izpod peresa Celeste Ng.
Na novinarski konferenci so sodelovale, z leve na desno, prevajalka Danica Križman, urednica MK Darja Marinšek, prevajalki Neža Božič in Janina Kos/Foto:Alenka T.Seme/Ljubljanske novice
O knjigah, ki bodo pravšnje za poletni branje, so spregovorile urednica Darja Marinšek ter prevajalke Janina Kos, Danica Križman in Neža Božič.
No, pa pojdimo po vrsti…

Véronique Olmi, BAKHITA, prevod Janina Kos, zbirka Roman »Eno je, kar doživimo, drugo pa, kar smo.« Bakhita je pretresljiva in resnična pripoved s konca 19. stoletja o deklici, ki so jo pri sedmih letih v Sudanu ugrabili trgovci s sužnji. Po večletnem trpljenju pod krutimi gospodarji je postala pestun-ja pri bogatem italijanskem paru, se spreobrnila v krščanstvo in postala redovnica. Leta 2000 jo je Katoliška cerkev razglasila za svetnico. Véronique Olmi skozi novo ubeseditev njene zgodbe odpira globlja vprašanja o naravi nasilja in suženjstva ter po drugi strani o naši zmožnosti odpuščanja
V sklopu projekta »Goncourtova nagrada po izboru študentov«, ki ga v Sloveniji organizira Francoski inštitut, so slovenski študentje romanu podelili prvo mesto med Goncourtovimi nominiranci leta 2017.
Véronique Olmi (1962) je priznana francoska pisateljica, scenaristka, dramaturginja in igralka. Že skoraj 30 let se udejstvuje v francoskem gledališču, njena dela so prevedena v več kot 20 jezikov.

Benedict Wells, O KONCU ŽALOSTI, prevod Neža Božič, zbirka Roman »Vse od rojstva smo na Titaniku … potapljamo se, tega tu ne bomo preživeli, to je že odločeno. Tega ne more nič spremeniti. Lahko pa izberemo, ali bomo panično kriče tekali naokrog ali pa bomo glasbeniki, ki pogumno in častno igrajo naprej, čeprav ladja tone.«
Jules, Marty in Liz so še otroci, ko v prometni nesreči izgubijo starše in pristanejo v internatu. Vklenjeni v občutek samote se vsak zase spopadajo z bolečino in vezi med njimi se skrhajo. Medtem ko se Marty zateka v študij in Liz v minljive užitke, se Jules vse bolj zapira vase in beži pred samim sabo … takrat pa spozna Alvo. V letih, ki sledijo, se njuni poti neprestano križata, združita se, pa znova oddaljita, ko poskušata najti vsak svojo zgodbo, odrešitev, ljubezen. A šele ko se postaviš po robu svoji preteklosti, se lahko zazreš v prihodnost; šele ko pogledaš nevidnemu sovražniku v oči, postaneš gospodar svoje usode. Je lahko, tudi če vse življenje hodiš v napačno smer, ta pot nazadnje vseeno tista prava?
Benedict Wells (1984) je za rahločutno zgodbo O koncu žalosti, ki jo je pisal kar sedem let, prejel ev-ropsko nagrado za književnost. V Nemčiji se je roman več kot 80 tednov obdržal na lestvici najbolje prodajanih knjig, preveden je že v 31 jezikov.

Celeste Ng, PRIKRITI PLAMENI, prevod Danica Križman, zbirka Kapučino
»Za starša otrok ni samo oseba: otrok je kraj, neke vrste Narnija, večen, neskončen prostor, kjer hkrati obstajajo sedanjost, ki jo doživljaš, preteklost, ki se je spominjaš, in prihodnost, po kateri hrepeniš.«
Elena in Mia sta zelo različni ženski. Prvo vse življenje vodijo pravila. Drugo vodi strast. Prva ima urejeno šestčlansko družino, ogromno hišo, redno službo. Druga je mati samohranilka in umetnica, s hčero se kar naprej selita iz kraja v kraj. Pravzaprav imata Elena in Mia skupno samo eno – obe sta mami. In ko njuna svetova trčita, poskušata obe pred posledicami obvarovati svoje otroke. Toda kaj, ko imajo ti drugačne predstave o tem, kaj je prav in kako bi radi živeli.
Celeste Ng (1980) je po uspešnem prvencu Everything I Never Told You (2014) bralce znova osvojila z romanom Prikriti plameni. Knjiga se je uvrstila na sam vrh Amazonove lestvice, za svojo so jo vzeli tudi bralci New York Timesa in družabnega omrežja Goodreads. Pravice so prodali v več kot 20 držav, po knjigi pa nastaja televizijska serija.
Založba Mladinska knjiga je predstavila tri knjige in sicer: Bakhita, O koncu žalosti in Prikriti plameni.
Vi boste odločili katero od zanimivih del boste prvo prebrali. Na nas je le, da vas obvestimo o tem, da gre res za zanimiva branja. Preverjeno, vsaj z naše strani, ker smo to naredili ob teh prazničnih dneh, pa še to objavo smo uspeli pripraviti./Pripravila: Alenka T. Seme/besedilo, foto in video/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s