Živel 1. maj praznik (ne)dela!

Ljubljan, 1. maj 2021 – 1. maj velja za mednarodni praznik dela, ki ga praznujejo v več kot polovici držav sveta. Kot je znano in gre za spomin na 1. maj leta 1886, sicer na krvave demonstracije v Chicagu, ko prišlo v Haymarketskem izgredu do velikega poboja demonstrantov, ki so protestirali in zahtevali več pravic, med drugim osemurni delovnik.

Prvi maj praznujemo v spomin na krvave proteste leta 1886 v Chicagu

napis prvi maj
V današnjem času je obeleževanje prvega maja še vedno močno povezano z velikimi zborovanji ali protesti delavcev po mnogih mestih celotnega sveta, navadno pa jih organizirajo delavske organizacije.
No, pri nas v samostojni Sloveniji jih obeležujemo z različnimi prireditvami, kot so kresovi, prireditve in prijazni govori z nekoliko povišanim naglasom, na katerih govorijo o delavskih pravicah, a da bi jih zahtevali s protestnim izražanjem se redko zgodi. Čudno, čeprav bi bilo prav, da se jasno izrazi zahteve za delavske pravice, ki so vse manjše, predvsem za navadne delavce. Njihove denarnice pa postajajo vse bolj prazne. Zato smo mi za obeležitev 1. maja namesto tradicionalnega rdečega nageljna, ki naj bi bil nekakšen simbol, uporabili to fotografijo.
7727F086-6A24-422E-8148-DAC8F42AC696
Zakaj tako? Zato, ker ta predmet na fotografiji predstavlja dobršen del stanja naših delovnih ljudi in upokojencev v Sloveniji, ki so s svojim delom in umom ustvarili blaginjo v Sloveniji, a žal ne zase ampak za nesposobne politike, predvsem pa novodobne gospodarje, ki so si z njihovim trudom in umom napolnili svoje denarnice, ki takšna, kot je ta na fotografiji.
Korupcija
Torej je 1. maj praznik (ne)dela za tiste, ki ga praznujejo na tuj račun. A ne tajkuni in ne prav sposobni politiki!/Pripravil: J.T.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s