V Sloveniji tudi danes »praznujemo« 1.(2.) maj

zanimivost_za_zgodbo

Medtem ko so povsod po EU danes, 2. maja, začeli z delom, se to ne bo zgodilo v Sloveniji. Namreč Slovenija je edina država med članicami EU, ki mednarodni praznik dela praznuje tudi 2. maja.
Kaj točno 2. maja praznujemo, ne ve nihče, razen turističnih agencij in seveda naše južne sosede Hrvaške. Zakaj Hrvaška? Zato ker med različnimi našimi prazniki gre k njim »počivat« veliko slovenskih državljanov in Slovencev, ki s »povezanimi« počitnicami zelo napolnijo hrvaško in izpraznijo slovensko državno blagajno. Da ne bi koga obšle slabe misli, dodajmo, da imajo na Hrvaškem slovenski državljani in Slovenci po nekaterih podatkih več kot 150 tisoč nepremičnin.
Če ob tem upoštevamo še to, da slovenski državljani in Slovenci znajo »povezati« 1. maj s pred praznikom, in sicer dnevom upora proti okupatorju (včasih samo Dan osvobodilne fronte ali Dan OF), tega praznujemo 27. aprila kot prost dan (ne vsi, da ne bi bilo pomote), to uspeva predvsem dobršnemu delu delavcev javnega sektorja, si ti tako lahko privoščijo prave male počitnice. Se razume, ne samo pri naših južnih sosedih.
In zakaj mi praznujemo 2. maj, a drugi ne?
To, kot že rečeno, ne ve nihče! Ve pa se, da je Državni zbor na pobudo Cerarjeve vlade leta 2016 pod pritiskom sindikatov 2. januar vrnil na seznam dela prostih dni, ki ga je leta 2012 ukinila takratna Janševa vlada. Zakaj tako, je škoda besed, a je dejstvo, da je vrnitev 2. maja na dela prosti dan kot že omenjeno, najbolj pogodu javnemu sektorju (seveda spet z dodatkom, ne celotnemu, da se ve).
Dejstvo je, da dvodnevno praznovanje (če odmislimo prej omenjeno »povezovanje« prazničnih dni v pravi dopust) ostaja slovenska posebnost, pri kateri vztrajajo sindikati, ne glede, da gospodarstvo poudarja, da prost dan 2. maja pomeni dodaten strošek in vpliv na učinek v državni blagajni.
dekle na obali

Kaj pa, če je razlog naše posebnosti to? Namreč, 2. maja 1933 so nacisti prepovedali vse proste delavske zveze. Ker se ve, da so naši delavski sindikati nekaj posebnega, s praznovanjem 2. maja dokazujejo, da se še vedno borijo proti nacistom.
Če je tako, ŽIVEL 2. MAJ!?

Leave a Reply