Predlog, kako bi se Hrvati lahko poklonili v Avstriji njihovim medvojnim žrtvam in povojnim žrtvam

F1FCF8AF-459B-46FC-8431-1CD493176AD2

Medtem, ko imajo Hrvati zadnja leta vse več težav zaradi organizacije shoda pri Pliberku (oni ga imenujejo Blajburg), na katerem so se s posebnimi shodi na avstrijskem ozemlju poklanjali svojim žrtvam iz druge svetovne vojne, smo ob obisku enega od mest na Dunaju prišli do rešitve, kako bi Hrvati POKLON lahko izpeljali in zaključili ta svoja enoznačna definiranja svojih žrtev.
Kot je znano, so Avstrijci zadnja leta ugotovili, da Hrvati pod okriljem hrvaške države in njihove Katoliške cerkve na teh hrvaških poklonih iz polpretekle zgodovine omogočajo prebujanje ustaštva in malikovanje njihove NDH ikonografije, pa je tak pristop Avstrija začela odklanjati in celo prepovedovati.


No, in ob obisku prvega judovskega muzeja na svetu (ne prvič), ki je prav v Avstriji, in to celo v njihovem glavnem mestu Dunaju, smo prišli do rešitve, kako bi lahko na dostojen način Hrvati morda realizirali poklon svojim, a v tem primeru medvojnim in tudi povojnim žrtvam na dostojanstven način. Celo prepričani smo, da jim vsaj za začetek takšnega poklona Avstrijci ne bi preprečevali, seveda, če bi se s tem strinjala tudi judovska skupnost.
In kako bi to Hrvati lahko izpeljali?
Tako, da bi na minimaliziranem dostojanstvenem shodu pred judovskim muzejem, ki stoji na dunajskem Judovskem trgu (Judenplatz) ob objektu spomina z napisi vseh koncentracijskih taborišč (tudi hrvaška so zraven) po Evropi dostojanstveno poklonili z minimalistično prireditvijo vsem svojim žrtvam, tako medvojnim, kot povojnim.
Zakaj tam? Zato, ker bi na tem mestu Hrvati tudi dokončno priznali, da so bili del fašističnih udeležencev s svojo NDH, ki je povzročila mnogo gorja v času fašizma in na hrvaških tleh, kjer so bili pobiti številni Judje in drugi narodi, med njimi tudi številni Srbi, Romi, pa tudi Slovenci.
Na ta način bi poklon tem žrtvam zagotovo opravičil tudi poklon njihovim ljudem, ki pa so jih po vojni pobili partizani.

S tem pristopom, bi Hrvati dokazali, da so narod, ki se zaveda svoje polpretekle odgovornosti, Avstrijcem pa bi s tem dali vedeti, da tudi oni med drugo svetovno vojno niso bili na strani narodov čiste vesti, ko gre za fašizem.
Da! To bi bila prava miselna in dejanska sprava, ki bi zgodovinske napake Hrvatov in tistih, ki so po vojni povzročili gorje poražencem, dokončno postavila v zgodovinski predal. A le spominski in ne dejanski!
No, to je naš predlog, ki ga seveda nikomur ne vsiljujemo, ne Hrvatom in ne Avstrijcem, imamo pa pravico do pragmatičnega razmišljanja.

V tem primeru, če bi Hrvati to storili v sodelovanju in soglasjem z Judovskim muzejem (gre za prvi muzej poklona pobitim Judom v Evropi) na Dunaju in državo Avstrijo, se zagotovo v medijih, tako avstrijskih kot hrvaških, pa tudi evropskih, več ne bi objavljale takšne fotografije, kot so te arhivske iz Pliberka, ki so bile posnete ob tamkajšnjih hrvaških shodih na pliberškem polju, in to pred očmi svetovne, evropske ter avstrijske javnosti. A to vse pod taktirko »demokratične« Hrvaške ter sedanje članice EU.

Še več! Z omenjenim pristopom bi se Hrvaška poklonila, kot bi se že morala davno prej, vsem pobitim ljudem med in po vojni. To pa bi bila tudi osnova, da bi naslednja leta Hrvati lahko poklone enim in drugim žrtvam mirno izpeljali doma in ne v tuji državi ter se kot narod dokončno pokesali za svoja medvojna in povojna dejanja in poklonili žrtvam le teh.
Saj vemo, da je to, kar smo zapisali, iluzija. Iluzija zato, ker tudi v Sloveniji še vedno na neetičen način “premetavamo” kosti ljudi povojnih pobojev Je pa res, da to delamo v svoji, in ne v tuji državi.
08408790-6583-4086-A701-1CF2F9230043
Da, to je predlog, kako bi se Hrvati lahko poklonili v Avstriji njihovim povojnim žrtvam, a predvsem njihovim medvojnim žrtvam, kar bi Hrvatom zagotovo vsaj enkrat dovolili izpeljati tudi Judje, nosilci obeležja svojih žrtev, ki stoji pred Judovskim muzejem na Dunaju v spomin in večni opomin dejanj nacizma.
Namreč Judje so narod, ki ne dovoli spreminjanja medvojnih dejstev, a vsem žrtvam želijo omogočiti trajen spomin in dati poduk novim generacijam, da se fašizem ne sme ponoviti nikoli več./Pripravi: J.Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s