Avstrijski kancler Sebastian Kurz: “Končati moramo potujoči cirkus Evropskega parlamenta”…

Evropski paralamen stavba
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je pozval članice EU, naj Evropski parlament preneha potovati v Strasbourg za en teden vsak mesec in to označil, kot del širšega predloga za spremembo pogodbe, na kateri temelji Evropska unija.
V intervjuju za avstrijski Kleine Zeitung in druge časopise, objavljene v petek, je Kurz dejal, da je Lizbonska pogodba zastarela in da je potrebna nova, da je skrajni čas, da se spremenili delovanje evropskih institucij.
Kurz je še dejal, da bi se njegovemu, a že večkrat sproženemu predlogu, moral pridružiti tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki pa namesto, da bi si prizadeval za zmanjšanje stroškov, kot t. i. »reformist« EU, nasprotuje spremembi dogovora. Celo več, predlog prenehanje enotedenskega delovanja poslancev v Strasbourgu, vztrajno zavrača.
Sebastian Kurz
Kurz je Macrona spomnil, da bi moral tudi to spremembo podpreti, saj z blokado le te, da se ta sprememba ne uresniči, EU za to neracionalno selitev Evropskega parlamenta v Strasbourg (no ta koristi mestu Strasbourg) na leto EU zapravi 114 milijonov evrov.
Znano je, da predlog avstrijskega kanclerja ni nov, saj se ve, da je že bilo v članicah EU veliko kritike in pozivov k razveljavitvi takšne ureditve. A kot se ve, je Francija vedno z vetom preprečila poskuse, da se doseže potrebna sprememba pogodbe EU. Namreč Macronova vlada, ki se tako hvali, da je za napredno EU je gluha, ko gre za njene lastne interese.
Logično, ker gre kot že zapisano, ob teh potratnih selitvah Evropskega parlamenta iz Bruslja v Strasbourg predvsem za materialni interes Francije.
Avstrijski kancler v svojem pogledu tudi poziva, da naj se EU osredotoči na osrednje naloge, kot je zavarovanje njenih meja in vračanje drugih odgovornosti državam članicam za skupno dobro.


Avstrijski kancler Sebastian Kurz v intervjuju zahteva tudi manjšo komisijo.
Je pa res, da se ob tem ni »spotakni« na samopašno delovanje večkrat od »išiasa« obolelega predsednik Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja. Evropskega politika najvišjega ranga, ki je vsaj zadnje leto, no pa tudi že prej, razen prilagoditvenega klanjanja Nemčiji in Franciji ostale članice obravnavala kot drugo oziroma tretjerazredne članice EU, ki jih ni treba spraševati, kaj menijo one.

Pogled zapisan v zadnjem odstavku ni izrekel Avstrijski kancler Sebastian Kurz ampak je to naš pogled.
Sebastian Kurz
Res je, kar pravi avstrijski kancler Sebastian Kurz: “končati moramo potujoči cirkus Evropskega parlamenta« a se tudi, in to korenito lotiti sprememb vse bolj »večtirne« Evropske unije.

In kaj bi na ta poziv avstrijskega kanclerja dejali naši evropski poslanci? Oprostite, se nam je zapisalo, da smo jih omenili. In kaj bi rekla na to slovenska vlada, slovenski levi, desni in ter t. i. politiki sredine? Oprostite, se nam je drugič zapisalo.
Saj res! Kaj pa bi na to porekli slovenski državljani? Nič! Saj oni tako in tako nimajo nikakršne možnosti, da bi kaj dosegli v EU. Zato velja podpreti poglede avstrijskega kanclerja, on si vsaj javno upa izraziti svoje nestrinjanje o vse bolj neorganizirani EU. Mimogrede, volitve v Evropski parlament bodo konec maja. Pri nas 26. maja!
J.Temlin/LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s