20. maja obeležujemo svetovni dan čebel in opozarjamo na njihov pomen

Cvetovi pripravljeni za opraševanje

Danes, 20. maja, je v Državnem zboru RS ob 2. obeležitvi svetovnega dne čebel potekala okrogla miza na temo čebel. Na okrogli mizi so sodelovali državna sekretarka mag. Tanja Strniša, Marko Alauf, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, Gorazd Trušnovec, predsednik Društva Urbani čebelar, okrogle mize, pa sta se udeležila tudi predsednica švicarskega Nacionalnega sveta gospa Marina Carobbio Gusceti in s čebelarstvom povezan švicarski umetnik Marcus Imhoof, avtor knjige »Več kot med«, po kateri je bil posnet tudi dokumentarni film.
Okroglo mizo je gostil predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan, ki je še kot kmetijski minister s sodelavci in Čebelarsko zvezo Slovenije ter slovenskimi čebelarji dosegel, da so dobile čebele svoj svetovni dan.


Po državi pa se je zvrstilo kar nekaj prireditev, saj se vsi vse bolj zavedamo, da so čebele in ostali opraševalci zaradi dela, ki ga opravljajo pomembni za kmetijsko pridelavo, ohranjaje biotske raznovrstnosti, ob tem pa so tudi pomemben vir prihodka za kmete.
Slovenski čebelarji (Slovenija ima nekaj več kot 10.000 čebelarjev oz. skoraj pet na 1000 prebivalcev) pa opozarjajo, da so čebele vse bolj ogrožene. Ob tem pa opozarjano, če bomo v naravo posegali tako, kot to počnemo, obstaja nevarnost, da čebele ne bodo sposobne preživeti, in sicer zato, ker okolje vedno bolj onesnažujemo.
Velja dodati še to, da bo osrednja slovesnost na mednarodni ravni ob 2. obeležitvi svetovnega dneva čebel potekala v organizaciji slovenskega kmetijskega ministrstva in organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu, kjer bosta slovenska ministrica dr. Aleksandra Pivec in generalni direktor FAO Jose Graziano da Silva nagovorila udeležence okrogle mize o krepitvi ozaveščenosti o vlogi čebel in opraševalcev v kmetijstvu in proizvodnji hrane s pomočjo le teh.

No, mi pa smo vam želeli danes, 20 maja, ob svetovnem dnevu čebel prikazati delček zanimive razstave, posvečene čebelam, ki je postavljena v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, Metelkova 2, z naslovom »Kjer so čebele doma«.
cebela_bela_small2042443674.jpg
A nam žal prispevka ni uspelo pripraviti, ker je Slovenski etnografski muzej danes, 20. maja, zaprt. Ne šalimo se, tako je pač pri nas!/Pripravil: J. Temlin

Leave a Reply