Kdo je Ren Zhengfei, ustanovitelj podjetja Huawei?

Čeprav je zgradil eno največjih tehnoloških podjetij na planetu, Huawei, je ozadje imena Ren Zhengfei zavito v tančico skrivnosti in radovednim očem javnosti precej nepoznano. Ustanovitelj milijard dolarjev vrednega kitajskega velikana telekomunikacijske opreme Huawei se je redko pogovarjal z mediji. Pozornost je raje namenil svojemu podjetju in mu omogočil hitro rast in pojavnost po vsem svetu.

74-letni Ren sedaj odstrinja zaveso. Za CNN je spregovoril o svoji družini, podjetju in življenju. Pravi, da izzivi, s katerimi se trenutno sooča Huawei, niso nič nenavadni zanj. Težave so sestavni del njegovega življenja. “Nikoli nisem imel gladke plovbe. Ko sem bil mlajši, moje družinsko zaledje ni bilo najboljše. Trdo sem moral delati že, da sem dobil možnost za zaposlitev,” se svojih začetkov spominja Ren.

Študent, ki služi v kitajski vojski

Po končani srednji šoli je Ren Zhengfei v šestdesetih letih 20. stoletja obiskoval univerzo v Chongqingu, nato pa se je leta 1974, v času kitajske kulturne revolucije, kot vojaški tehnolog pridružil raziskovalnemu inštitutu Ljudske osvobodilne vojske in s svojim delom pritegnil širšo pozornost javnosti. V kaotičnem revolucionarnem stanju, ko je vsa država trpela zaradi pomanjkanja hrane in oblačil, je bil Ren zadolžen za ustanovitev tovarne kemikalij za izdelavo tekstilnih vlaken v severovzhodni Kitajski, kar je bil del načrtov komunistične vlade, da bi vsakemu državljanu zagotovila vsaj eno dostojno obleko.
Ren Zhengfei, ustanovitelj podjetja Huawei
Ren ni imel vojaškega položaja, kakršnokoli upanje, da postane polkovnik v Ljudski osvobodilni vojski, pa je spodkopalo njegovo družinsko ozadje. Med kulturno revolucijo je bil namreč njegov oče označen kot nekdo, ki je poskušal obnoviti kapitalizem in utišati socializem. Ren je bil tako večji del svoje kariere v vojski izključen iz priključitve Komunistične partije Kitajske, na drugi strani pa je bil odgovoren za številne tehnološke dosežke, ki so ga leta 1978 kot delegata Ljudske osvobodilne vojske popeljali na Nacionalno znanstveno konferenco.

Ko je Ren uspešno razvil orodje, potrebno za testiranje opreme na tovarni vlaken, mu je nadzornik pomagal postati član stranke. Toda Ren ni nikoli prejel vojaškega čina. Svoje zadnje delo v vojski je opravil kot namestnik direktorja gradbenega raziskovalnega inštituta, leta 1982 pa se je iz vojske umaknil zaradi zmanjšanja 500.000 aktivnih oseb, zaposlenih v Ljudski osvobodilni vojski.

Ustanovitev telekomunikacijskega velikana

Po končani “vojaški” karieri se je preselil v Shenzhen in delal na področju elektronike vse do leta 1987, ko je ustanovil Huawei. Tržna transformacija Kitajske je bila v polnem razmahu in slaba telekomunikacijska infrastruktura v državi je zadrževala napredek. Razvoj industrije je bil v porastu in prevladujoči akterji na tem področju so postala tri državna podjetja – Great Dragon, Datang in YTE. Huawei, registriran kot zasebno podjetje v ribiški vasici Shenzhen, je bil zunaj tega območja. Podjetje je na začetku trgovalo z opremo in po besedah Tiana Taoa, avtorja knjige The Huawei Way, je bil Huawei manjši trgovec, ki se je boril za pridobitev tržnega deleža. “Ren je utrpel resno depresijo in tesnobo v najtemnejših dneh podjetja,” je povedal Tao. Zaposlene je prisilil, da so delali dolge ure in naredili vse, kar je bilo potrebno, za zagotovitev poslovanja. Tekmovanje z veliki mesti ni imelo smisla, zato se je Huawei najprej osredotočil na majhna mesta in vasi na Kitajskem. Ren je ogromno časa in, jasno, denarja, vlagal v raziskave in razvoj, kar se sedaj kaže v lastni tehnologiji, s katero lahko Huawei tekmuje s svojimi večjimi tekmeci in nenazadnje družbo uvršča na drugo mesto na področju proizvodnje pametnih telefonov na svetu.
Ren Zhengfei, ustanovitelj podjetja Huawei

Delo pred družino

Ren je delal dolge ure. Časa za družino v svojem prenatrpanem urniku skoraj ni našel. Ima tri otroke, a z njimi ni navezal tesnejših odnosov. Za CNN je povedal, da je s svojo družino preživel le mesec dni na leto, ko je delal v vojski. Ko se je začela pisati zgodba Huawei, pa se je boril za preživetje te družbe in na dan v pisarni preživel po 16 ur. Površinskim odnosom navkljub sta se oba Renova otroka iz prvega zakona odločila, da se pridružita očetu v podjetju Huawei in skupaj z njim pišeta uspešno zgodbo.

Najstarejša hčerka, Meng Wanzhou, je v podjetju preživela desetletja in postala celo njegova finančna direktorica. Njena odmevna pozicija jo je postavila v središče napadov ameriške vlade na Huawei. Meng je bila tako decembra v Kanadi aretirana in sedaj se po sodni poti bori proti obtožbam v zvezi z bančnimi goljufijami. Ren pravi, da si s hčerko nista blizu, saj se že v času njegovega dela v vojski nista uspela povezati. Čeprav je Meng na vodilnih položajih na podjetju Huawei, pa je Ren ne nadzoruje neposredno in tudi po profesionalni poti nimata trdne naveze.

Renov drugi otrok iz prvega zakona, sin Meng Ping, dela v hčerinski družbi Huawei. 25-letna Annabel Zao, hčerka iz druge zakonske zveze, študira na Univerzi Harvard. Ren, ki je sedaj že tretjič poročen, dodaja, da je nekoč svoje otroke vprašal, ali bi raje videli, da bi več časa preživel z njimi ali delal na izgradnji platforme, na kateri zdaj vsi rastejo. Otroci so izbrali slednje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s