Slovenija ima 31 novih sommelierjev

Grozd refoška
Grozd refoška je avtohtona primorska sorta. Predelano vino iz tega grozda je temno vijoličasto rdeče barve s kiselkastim okusom in vrsto prijetnih sadnih okusov po ribezu, malinovcu.

Iz Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so sporočili, da so 15. maja 2019 v Gostilni Pečarič v Ljubljani podelili diplome sommelierjem 1. stopnje, ki so letos obiskovali tečaj od 14. januarja do 20. marca.
Velja dodati, da je program in vsebina strokovnega izobraževanja, ki ga izvaja društvo, povsem usklajena z zahtevami svetovnega someljejskega združenja ASI in obsega več strokovnih področij povezanih s kulturo vina. V 74 urah so udeleženci obdelali vso tematiko o slovenskih in pomembnejših svetovnih vinorodnih deželah, vinskih sortah, vinogradništvu, pridelavi vina, degustaciji, opisu in strežbi vina ter drugih alkoholnih in brezalkoholnih pijačah. Različne strokovne teme so nadgradili s predavanji o primernem obnašanju in odnosu do gostov, kot posebnost tečaja pa velja omeniti možnost spoznavanja vloge, ki jo ima vino v slovenski zgodovini in kulturi nasploh.
Po uspešno opravljenih izpitih so novi sommelierji prve stopnje postali: ABUTOVIĆ ŽAN, CULETTO ANNEMARIE, ČESEN SIMONA, DUHOVNIK JERNEJA, GABRIJAN SUZAN, GARTNER ANŽE, GORIŠEK DAVORIN, GRUDEN IZZA, HORVAT JELENA, ISTINIČ MANCA, ISTINIČ TEJA, JAKONČIČ TOMAŽ, JAKOPIČ EMA, JAKOPIČ JAKA, JANŠA MIHA, KADIČ TINA, KENDA URŠKA, KOBAL MARTIN, KOCJANČIČ LORIS, OSOLIN MATJAŽ, PEROŠA DANIJEL, POLOVIČ MORANA, ROZMAN KLEMEN, SIMONIČ ANTON, STANKOVIČ MARKO, STREHAR DANI, ŠEGULA MIHA BON, ŠINKOVEC NACE, ŠLEBIR NIKA, ZORIČ PETRA in ŽIŽEK TOBIAS.
Skupina prva stopnja sommelier
Kot zanimivost velja dodati, da od 31 novih sommelierje kar polovica žensk. To pa dokazuje, da vse več žensk vključuje na področje širjenja kulture pitja in prehranjevanja.

31 novim sommelierjem je za uspešno opravljani tečaju čestital predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije Ivan Peršolja, ki je ob tem poudaril, da si želi, da bi novi sommelierji pridobljeno znanje čim bolje uporabili v praksi pri vsakdanjem delu.
Ivan Peršolja_arhivska fotografija

Ob tem pa je dodal, da je pomembnost poslanstva sommelierjev za širjenje kulture pitja in prehranjevanja zelo pomembna, saj vpliva tako na pridelovalce, predvsem pa na uporabnike.
Velja dodati še to, da je med dobitniki diplom, kar 19 takšnih, ki se ukvarjajo z delom v gostinstvu v restavracijah ali turističnih kmetijah. Podpredsednik društva Sommelier Slovenije Davorin Škarabot pa je diplomante seznanil s pomembnostjo nastopa slovenskega kandidata Martina Gruzovina na nedavnem svetovnem prvenstvu in vlogo društva v svetovnem sommelierskem združenju ASI.
Kar je zagotovno pomebno je tudi to, da so pri društvu Sommelier Slovenije dosedaj izobrazili skupno 958 sommelierjev 1. stopnje, 163 sommelierjev 2. stopnje in 50 sommelierjev 3. stopnje.
Skupina prva stopnja sommelier
V letošnjem letu pa načrtujejo izpeljati še več krajših tematskih tečajev za člane in tudi druge, ki jih to zanima. Zbiramo kandidate za tečaj sommelierjev 1. in 2. stopnje.
No, to je še en dokaz, da ima Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije pomembno vlogo na več ravneh./pripravila: Alenka T. Seme/Foto:DRPKS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s