Da boste vedeli, koga in zakaj ste jih izvolili v Evropski parlament

Evropski parlamet

Po včerajšnjih, 26. maja 2019, volitvah poslank in poslancev v Evropski parlament se slovenske stranke, ki so dobile dovolj glasov za vstop svojih kandidatov v Evropski parlament hvalijo, da so dosegli natanko to, kar so načrtovale. Celo več, s puhlim besednjakom zdaj vse “nalagajo” ljudstvu, da je njihov dosežek na volitvah del njihovega zastavljenega predvolilnega cilja.
Upati je, da ne mislijo, da so volivci, ki so njihovim kandidatom zagotovili pet let odlične plače, res tako naivni, da ne bi vedeli, da je to le prodajanje megle.
Še več je prodajo pa tiste stranke (seveda mislimo na slovenske), ki si niso zagotovile mesta v Evropskem parlamentu.
Mednje zagotovo sodi stranka Levice, ki je milo rečeno stavila na napačno osebo. O napaki Levice, ki je se je odločila za neustrezno kandidatinjo, bi lahko dodali še kaj bolj pikrega, a menimo, da ni lepo, če na odprto rano dodajaš sol, pa še dama je del te napake Levice.
To, kar pa po porazu na včerajšnjih volitvah govoričita predsednika DeSUS-a Karel Erjavec in predsednik SMC-ja dr. Miroslav Cerar pa meji že na komedijo. A, da bomo do te zvrsti kulture korektni, je bolje, da zapišemo, da gre za besedičenje izgubljencev.
O dosežku stranke SAB Alenke Bratušek pa res ne velja izgubljati besed saj je s tem, da je nastopila z “uvoženo” Slovenko, ki ji ni, kaj očitati, a je s tem Bratuškova dokazala, da je njena stranka pač stranka brez pravih kadrov.
V spodnji razpredelnici so novi slovenski evropski poslanci, ki si bodo prihodnjih pet let s “trdim” delom služili kruh v Bruslju in izletnikovali v francoskem Strasbourgu, kar državljane EU stane krepkih preko 100 milijonov evrov na leto, in sicer, le zato, da to francosko mesto lahko kasira del evropskega proračuna.


Vidite, tako je s temi evropskimi volitvami, ki so gospem in gospodom ter tovarišici Tanji in tovarišu Milanu (tako jih naslavljajo v njuni stranki SD), ki nas bodo zastopali in se v Evropskem parlamentu spustili v »neizprosen« boj, da bo EU postala demokratična, enakopravna in socialna skupnost držav za vse državljane članic EU (kdaj bo to, vedo samo vedeževalke in vedeževalci, za tiste, ki so verni pa le sam Bog).

»Prepričani« pa smo, da se bodo naši evropski predstavniki z vso vnemo borili za svetlejšo prihodnost tudi Slovencev in slovenskih državljanov (seznam, kdo se bo, trudi in »garali« – Vir: DVK, gre za trenutne neuradne rezultate:
Kandidat/ka Lista
1 MILAN ZVER-SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA – SDS in SLS
2 ROMANA TOMC-SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA – SDS in SLS
3 FRANC BOGOVIČ- SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA – SDS in SLS
4 TANJA FAJON- SOCIALNI DEMOKRATI – SD
5 MILAN BRGLEZ-SOCIALNI DEMOKRATI – SD
6 IRENA JOVEVA-LISTA MARJANA ŠARCA
7 KLEMEN GROŠELJ-LISTA MARJANA ŠARCA
8 LJUDMILA NOVAK-NOVA SLOVENIJA – KRŠČANSKI DEMOKRATI

Ker 8 (osem) slovenskih poslancev nima nikakršnega posebnega vpliva v Evropskem parlamentu, dodajamo še povezo na preostalih 743 evropskih poslank in poslancev iz ostalih 27 članic EU, ki so si zagotovili stolčke v Evropskem parlamentu in se bodo z našimi osmimi borili za “blaginjo” t. i. Evropejcev.
Da boste vedeli, koliko truda in garanja zahteva delo evropskih poslank in poslancev dodajmo še podatek, ki opredeljuje nadomestila za ta njihov trud in »garanje«:
img_0131
Koliko so plačani evropske poslanke in poslanci?
V skladu z enotnim statutom poslancev, ki je v veljavi od julija 2009, vsi poslanci Evropskega parlamenta prejemajo enako plačo. Po enotnem statutu bruto mesečna plača poslancev od julija 2018 znaša 8.757,70 EUR. Izplačuje se iz proračuna Parlamenta. Vsi poslanci plačujejo davek EU in prispevke za zavarovanje, tako da končna plača znaša 6.824,85 EUR. Poleg tega večina držav EU od svojih poslancev v Evropskem parlamentu zahteva, da v državi izvora plačujejo dodatni nacionalni davek. Končna plača (plača po obdavčitvi) je zato za posameznega poslanca odvisna od davčnih predpisov v njegovi državi izvora. Osnovna plača poslancev znaša 38,5 % osnovne plače sodnika Sodišča Evropske unije, kar pomeni, da poslanci o svoji plači ne odločajo in ne morejo odločati sami. Enotni statut omogoča nekaj izjem, in sicer so imeli poslanci, ki so bili v Parlament izvoljeni pred volitvami leta 2009, ves čas trajanja mandata v Parlamentu možnost obdržati plačo (ki je znašala enako kot plača poslanca v nacionalnem parlamentu), začasna nadomestila in pokojnine po nacionalnem plačnem sistemu.
Zemljevid EU
Zdaj veste, kako »trnova« pot čaka evropske poslanke in poslance, ki bodo v imenu svojih držav, zasedli stolčke v Evropskem parlamentu, po včeraj, 26. maja 2019, zaključenih volitvah (rezultati še niso dokončni). Te pa bodo, ko bodo uradno »ustoličeni« praviloma zasedali do leta 2024./Pripravil: Janez Temlin/Foto: arhiv LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s