Dobro je vedeti! Eko sklad razširil nabor upravičencev za spodbude v skupne naložbe v stavbe s tremi ali več deli

stanovanjske in poslovne zgradbe/Foto: Janez Temlin
Danes, 31. 5. 2019, je Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, v Uradnem listu RS in na spletni strani http://www.ekosklad.si objavil nov javni poziv za dodeljevanje nepovratnih sredstev za naložbe v stavbe s tremi ali več deli.
Kot so sporočili iz Eko sklada, se bodo po novem finančne spodbude omogočale za skupne naložbe, in sicer za stavbe s tremi ali več deli, ob tem pa bodo poleg večstanovanjskih stavb dodeljevali le te tudi za stanovanjsko-poslovne in poslovne stavbe z več lastniki. Dodeljevale pa se bodo še za nekoliko mlajše stavbe, in sicer za stavbe zgrajene pred 1. 7. 2010 (prej pred 1. 1. 2003).
Spodbude bodo tako namenjene fizičnim in vsem pravnim osebam zasebnega prava. Novi javni poziv razširja tudi definicijo socialno šibkih oseb: poleg tistih, ki imajo odločbo o denarni socialni pomoči, so po novem do 100 % subvencije upravičeni tudi prejemniki varstvenega dodatka.
stanovanjske in poslovne zgradbe/Foto: Janez Temlin
Z namenom zagotoviti dobro pripravljene, strokovno načrtovane in nadzorovane naložbe, mora biti po novem za izvedbo katerega koli ukrepa (razen pri izvedbi izolacije stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju) obvezno izdelana projektna dokumentacija za izvedbo gradnje, pri izvedbi pa bo moral biti zagotovljen nadzor.
Ker bosta tudi priprava projektne dokumentacije in nadzor upoštevana kot upravičen strošek naložbe, bodo višje spodbude na m2, še vedno pa do največ 20 % upravičenih stroškov naložbe, razen pri ukrepu prezračevanja z vračanjem toplote, kjer znaša 30%. Pri hkratni izvedbi 3 ali več ukrepov je spodbuda do 30% priznanih stroškov.
stanovanjske in poslovne zgradbe/Foto: Janez Temlin
Glede na prejšnji javni poziv se dodajata dva nova ukrepa in sicer toplotna izolacija tal in vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka (kot skupna naložba v stavbi), ukrep obsežne energetske prenove pa je zamenjala višja spodbuda za izvedbo najmanj 3 ukrepov. V skladu z novi materiali, tehnikami in usmeritvami zakonodaje, bodo nekoliko poostrene tudi zahteve glede toplotne prevodnosti izolacije (za približno 1 cm debeline; odvisno do materiala).
Informacije o javnih pozivih so zainteresiranim na voljo na telefonski številki 01 241 48 20 vsak ponedeljek, sredo in petek med 12. in 14. uro ali po elektronski pošti na naslovu ekosklad@ekosklad.si./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s