Nagrada nemškega gospodarstva 2019 podjetju Plastika Skaza d.o.o. »Trajnost ni stanje, je proces«

Podjetje Plastika Skaza d.o.o. je letošnji prejemnik Nagrade nemškega gospodarstva 2019, katero je Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija) podelila v sodelovanju z Veleposlaništvom Zvezne Republike Nemčije v Sloveniji in Inštitutom WISE za razvoj trajnostnega delovanja in etičnega poslovanja v rastočih gospodarstvih, katerega je IEDC – Poslovna šola Bled ustanovila skupaj s štirimi mednarodno priznanimi poslovnimi šolami, med drugim tudi s kölnsko poslovno šolo Cologne Business School.

Podjetje Plastika Skaza d.o.o. je strokovno žirijo prepričala s svojo inovacijsko naravnanostjo ter ustvarjanjem sinergij s trajnostnim razvojem in družbeno odgovornim poslovanjem. Med finalisti sta bili tudi podjetji Henkel Maribor d.o.o. in Mikrocop d.o.o.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija) je že sedmič zapored podelila Nagrado nemškega gospodarstva. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali dr. prof. Rene Schmidpeter, predsednik Inštituta WISE in kölnski poslovni šoli Cologne Business School, dr. Bernhard Hauer, namestnik veleposlanika Zvezne republike Nemčije v Sloveniji, Claus Wallenstein, direktor podjetja MAN Truck & Bus Slovenija, predstavnik lanskoletnega nagrajenca Unihem, prokurist podjetja in vodja prodaje za Srednjo in Južno Evropo Uwe Miess, in Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice, je v močni konkurenci z večjimi in prepoznavnimi podjetji soglasno odločila, da nagrado podeli podjetju Skaza, saj podjetje od vseh tekmovalcev najbolj stremi k tehnološkemu napredku ob upoštevanju družbenih in okoljskih potreb ter spodbuja trajnostne poslovne strategije z dodano vrednostjo za podjetja in družbo.

Ocenjevalne kriterije je predstavil dr. prof. Rene Schmidpeter in ob tem izpostavil sledeče: »Pri trajnosti moramo razmišljati v sedanjosti za prihodnost. Zelo pomembno je, da razumemo, kako bo izgledalo trajnostno gospodarstvo v prihodnosti in kaj moramo storiti danes, da bomo to dosegli. Trajnost ni stanje, je proces, in zato smo za najpomembneje označili, kako se kaže trajnost pri delu in poslovanju podjetja in kaj podjetja že počnejo, da bi trajnost postala nova norma. Nagrajenca smo izbrali soglasno, pri izbiri na nismo nobene industrijske panoge obravnavali prednostno.«

Tea Podlipnik, vodja korporativnega komuniciranja v podjetju Skaza, je ob prevzemu nagrade povedala: »Zelo smo ponosni, da je naše podjetje v letošnjem letu prejelo Nagrado nemškega gospodarstva. To za nas pomeni, da delamo v svetu, kjer ne šteje hierarhija, ampak trajnost. V svetu gospodarske pravičnosti in v svetu, kjer vsak posameznik šteje in vsak prevzema odgovornost za gospodarsko rast in okolje.«

Ko so sporočili iz Slovensko-nemško gospodarske zbornice (AHK Slovenija)  je  med finaliste izbora za Nagrado nemškega gospodarstva 2019 žirija poleg podjetja Skaza izbrala še podjetji Henkel Maribor in Mikrocop, kjer so dokazali razvojno naravnanost, podjetniško organiziranost in doseganje visoko zastavljenih ciljev. V sam izbor za Nagrado nemškega gospodarstva so se prijavila tudi druga, tako mala in srednje velika podjetja kot tudi velika slovenska podjetja in tudi nekaj podjetij, ki so v tuji lasti tujega kapitala, tako nemškega kot tudi kapitala iz drugih evropskih držav.

Podjetja so ob prijavi izpolnila tristranski prijavni obrazec, v katerega so morala napisati, kakšen je njihov delež izvoza in opisati svoje produktne inovacije ali dosežke v notranji organizaciji, inovativne kadrovske ali trženjske projekte ter pobude za družbeno odgovornost na najvišjem nivoju ali pa zgolj prikazati svojo primerjalno prednost pred ostalimi konkurenčnimi ponudniki.

Nagrada nemškega gospodarstva je prvo bilateralno priznanje, s katerim se nagrajuje inovativnost med podjetji v Sloveniji. Z njo se nagrajuje najpomembnejše tehnične, podjetniške in intelektualne inovacije podjetij v Sloveniji./LN/i.A. Tina Drolc, MBA

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s