Stritarjeva nagrajenka je Martina Potisk

Stritarjeva nagrada, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev v sklopu Festivala Pranger, gre letos v roke literarne kritičarke in recenzentke Martine Potisk.

Martina Potisk je doktorirala na temo medkulturnosti v sodobnem slovenskem romanu po letu 1991 na Filozofski fakulteti v Mariboru. Literarni kritiki se posveča že nekaj let, intenzivno pa v zadnjih treh letih, ko redno piše za osrednji literarni reviji Sodobnost in Literatura ter za tretji program radia Slovenija ARS. Posebno pozornost namenja sodobni pesniški produkciji, četudi se enako prepričljivo loteva tudi presoje proznih besedil.

Komisija v sestavi predsednica Diana Pungeršič in članica Maja Šučur (Stritarjevi nagrajenki v letih 2017 in 2018) ter članica Jana Bauer je v utemeljitvi nagrade zapisala, da v Martininih »kritiških zapisih ni zamegljevanja, niti izogibanja izrecnim in natančnim sodbam; kot razgledana in pronicljiva bralka zna pretehtati in argumentirano osvetliti tako prednosti kot pomanjkljivosti literarnega dela.«

Nagrada za najprodornejše ocenjevalce literature

Stritarjeva nagrada je namenjena mladim, obetavnim kritičarkam in kritikom, ki s svojim pisanjem in ocenjevanjem literarnih del pomembno sooblikujejo področje kulturnega ustvarjanja. Nagrajenko je nocoj na konceptualni razpravi Poezija & vojna, ki je potekala v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani, razglasil novi predsednik Društva slovenskih pisateljev, Dušan Merc. Martina Potisk pa bo nagrado uradno prejela na sklepni prireditvi Festivala Pranger v soboto, 15. junija 2019, ob 20. uri v Aninem dvoru v Rogaški Slatini.

Brez zamegljevanja tudi na festivaluFestival Pranger namreč še jutri ponuja vznemirljiv program v Ljubljani, nato pa se s kritiškimi in prevodnimi razpravami, ki predstavljajo osrčje programa, vse do 16. junija seli v Rogaško Slatino in Šmarje pri Jelšah. Organizatorji obljubljajo poglobljene razprave o izbranih devetih pesniških zbirkah, v fokusu bo tudi albanski jezik in prevajanje poezije./LN/Press Festivala Pranger  

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s