O balkanski popkovini članice EU – Slovenije

Pred začasnima zgradbama avstrijskega parlamenta, ki stojita med Volksparkom in avstrijsko narodno knjižnico na Dunaju, in sicer zaradi obnove njihove eminentne zgradbe parlamenta, so Avstrijci postavili zanimivo javno razstavo nastanka Evropske skupnosti od padca Berlinskega zidu.

Na eni strani javno postavljenih razstavnih panojev je prikaz političnih premikov v času političnih sprememb po padcu berlinskega zidu, ki ga je omogočil Mihael Gorbačov v sodelovanju z ZDA ob rušenju istega ter prikaz velikih političnih sprememb na Poljskem in drugje po Evropi.

Na drugi strani te javne razstave pa je prikaza zgodovinskega preseka sprememb v državah Vzhodne Evrope ter pridružitve držav EU, in sicer: baltske trojke, Litve, Latvije in Estonije, Češke, Slovaške, Poljske, Madžarske, Malte in Cipra ter Slovenije. In nato še 1. julija 2013, Hrvaške.

Res zanimiva javna razstava!? 

In še nekaj zgodovinskih dejstev za zgoraj opredeljeno trditev, ki jo velja poglobljeno dojeti, predvsem pa razumeti, da razumemo stanje, ko našo zgodovino pristopa k EU pišejo avtorji iz države, ki je v EU vstopila 1. julija 2013, mi pa smo postali njeni člani že 1. maja 2004.

Morda pa je ta nezainteresiranost Slovenije, da na takšnih predstavitvah ne sodeluje s svojimi avtorji, da tisti v Ljubljani še vedno ne želijo odrezati od balkanski popkovine.

Morda je razlog te ne odrezane »popkovine« to  – Kraljevina SHS je bila država, nastala je 1. decembra 1918, v kateri so bili priznani le trije narodi – Srbi, Hrvati in Slovenci. Bila je tudi zelo raznolika skupnost, pri čemer so bile razlike vidne predvsem med najširšimi, nižjimi sloji prebivalstva, manj pa med elitami.

Politična, gospodarska in kulturno-civilizacijska drugačnost, ki so jo jugoslovanski narodi prinesli iz dotedanjih držav, je za normalno delovanje države terjalo zmanjševanje razlik in poenotenje na vsaj ključnih področjih.

A razkorak je bil velik, denimo bruto proizvod slovenskih dežel je bil leta 1910 skoraj trikrat večji kot v južnih območjih bodoče kraljevine….(To smo povzeli, a bi morali še več! Pa ne bomo, ker je že teh nekaj stavkov dokaz, zakaj nam pišejo tudi novejšo zgodovino tuji državljani).

A ob tem je zanimivo to, da je pot do pristopa v EU za Hrvaško in Slovenijo predstavil hrvaški avtor. Zakaj to omenjamo, ker tudi ta pristop dokazuje, da Hrvati znajo dojeti, kje se v EU premikajo stvari in ne kot Slovenija, ki se kot kaže ne more in ne more (beri noče) otresti balkanske popkovine, kar dokazuje tudi ta predstavitev, ki kot kaže za Slovenijo ni bila pomembna, da bi se predstavila s svojim avtorjem ali vsaj sodelovanjem s hrvaškim.

Tudi ta, morda ne prav odmevna, a javno dostopna razstava na Dunaju je dokaz, da slovenski neuki in zaplankani politiki ne zmorejo živeti, kaj šele voditi Slovenije brez povezave z Balkanom.

Ob tej javni razstavi se spet dokazuje, da slovenski politični “um” začne delovati v letu 1918. Pred tem pa je prazen ali izbrisan.

Saj vemo, da boste rekli, kaj pa imajo te navedbe z zgoraj omenjeno javno razstavo na Dunaju, ki govori o padcu berlinskega zidu in nastanku novi članic EU. 

Veliko, zelo veliko!

Opomba! Te dni se je pri avstrijskem predsedniku Alexandru Van der Bellenu (njegova palača je v neposredni bližini te razstave, nekaj korakov) mudil slovenski predsednik Pahor. Če nas vprašate, ali ve za to je odgovor ne! Ali ve zato naša veleposlanica? Mislimo, da ne! Ali ve zato slovenski zunanji minister Miroslav Cerar? Prepričani smo, da NE!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s