Ali bo Luka Koper zaradi samopašnosti Alenke Bratušek postalo »marina«?

Glede na obotavljanje naše vlade s pristojno ministrico Alenka Bratušek na čelu bo Luka Koper glede na zadnje dogodke, ko so Madžari odšli v Trst, in seveda drugih nedorečenostih, postala le še slovensko okno v svet. Namreč zaradi našega mečkanja se nam lahko zgodi, da bosta konkurenčni pristanišči italijanski Trst in hrvaška Reka postali »vrata« za naročnike, ki jih zanima, kako čim prej prepeljati ali odpeljati svoje izdelke v svet, Evropo, Rusijo in Kitajsko.

Tako je to, če delavci Luke Koper, ki nisi lastniki, določajo, kaj uprava Luke Koper sme in kaj ne. Ob tem pa, kar je prav tako zelo pomembno za (ne)razvoj našega pristanišča, da o tem samostojno soodloča tudi gospa, ki obvlada “vpliv poroznosti konfekcijskih medvlog na hitrost izhlapevanja znoja”, a žal nima potrebnih, znaj, kako se odvijajo dolgoročne strateške transportne povezave v Evropi.

Glede na stanje razvoja Luke Koper je morda imel prav prejšnji minister za infrastrukturo Gašperšič, ko je trdil, da Slovenija drugega tira, ne bomo potrebovali še naslednjih trideset let. Zagotovo ne, če gledamo Luko Koper le kot naše okno v svet in le za svoje potrebe.

Če bi se to res zgodilo, in kaže, da se bo, bi to pomenilo, da Luke Koper ne bi bila več strateška potreba države in ne EU, ampak le lokalne skupnosti in delavcev luke, ki že zdaj, čeprav niso lastniki, odločajo o tem, s kom se Luka Koper sme povezovati in s kom ne, čeprav so tam le dobro plačani delavci. Tistemu delavcu Luke Koper, ki se jim plačilo v Luki Koper zdi prenizko pa se lahko zaposli v Trstu, Hamburgu ali Rotterdamu (tam so plače višje).

Rekli boste, to ste zapisali zato, ker so se Madžari odločili za sodelovanje z Italijani (pristaniščem Trst) in ne s Slovenijo (Luko Koper). Odgovor je, da!

Dejstvo je namreč, da sedanja infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, ki mrzi Madžare zaradi Orbana, ki pa se, kar je res, povezuje z različnimi pristopi s SDS tudi nekoliko spornimi na vse kriplje trudi onemogočiti sodelovanje z Madžari! A, moramo vedeti, da Bratuškova s svojim odklanjanjem sodelovanja z Madžari dela strateško škodo tako Sloveniji kot Luki Koper.

Ob tem pa velja vedeti, da se bo sedanja ministrica Alenka Bratušek, ki zdaj trmoglavi in je posle z Madžari zavozila, ko se bo iztekel njen čas, lahko ukvarjala le s tem, za kar je usposobljena, in sicer “z vplivom poroznosti konfekcijskih medvlog na hitrost izhlapevanja znoja”, in ne bo kriva za škodo, ki jo s svojo samopašnostjo dela Sloveniji.

Prepričano smo, da bo zaradi njenih ravnanj, ne samo zaradi nesodelovanja z Madžari, da takšen pristop Bratuškove, a zagotovo v soglasju sedanje vlade, Luki Koper odvzel status vodilnega pristanišča v severnem delu Jadrana, kar danes je še. A težava je ta, da bo Luka Koper zaradi takšnih pristopov, kot jih vodi Bratuškova, postala le še povprečno pristanišče brez resnega strateškega vpliva na transportno povezavo z osrčjem Evrope, Rusijo pa tudi Kitajsko. Čas bo to dokazal!

A žal bo to zavedanje takrat, ko bo stvar spet zavožena, spet le še ena od političnih preigravaj nesposobnih slovenskih politikov, kdo je bil in koliko kriv, da je Luka Koper iz resnega strateškega pristanišča postala »marina«/Pripravil: J. Temlin/Foto: LN in JT

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s