O tem kako je DS del svojega časa posvetili 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z »matičnim narodom«

V Ljubljani so danes, 9. julija 2019, v Državnem svetu del svojega časa posvetili 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Kateri matični narod je to, doslej še Primorcem, Gorenjcem, Notranjcem, Dolenjcem, Zasavcem, Štajercem, ljubljanskim prišlekom in nekaj odstotkov Ljubljančanov še ni razkril nihče. Je pa zato »Štajerec« mag. Židan, ki opravlja funkcijo predsednika državnega zbora danes na račun Prekmurk in Prekmurcev natrosil nekaj plehko vljudnih pohval.

No, svoje ne poznavanje zgodovine je dodal tudi predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, ki je zbranim »naložil«, da so Prekmurci kljub dolgoletni tuji oblasti in pod pritiskom potujčevanja po njegovih besedah “ohranili kleno prekmursko slovensko besedo”. Ne! Prekmursko besedo, jezik in vse, kar sodi zraven gospod Kovšca.

Da bo stvar še bolj absurdna, bo danes ljubljanski župan Zoran Janković na Ljubljanskem gradu odprl razstavo idejnih osnutkov za spomenik ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Da pa bodo Prekmurci vedeli, kje bodo imeli spomenik v Ljubljani, katerega bo Mestna občina Ljubljana postavila ob Poljanski cesti in naj bi zaznamoval priključitev Prekmurja matičnemu narodu, čeprav v Ljubljani niso imeli s tem nikoli nič skupnega, naj dodamo še to, kje bo spomenik stal spomenik Prekmurcem v čast. In sicer bo to na področju na Poljanah, kjer je bil včasih sejemski prostor. To je tam, kjer se je po tržnem redu iz leta 1793 smelo na sejemski dan prodajati prašiče in slamo. Tam kjer je sedaj del Ambroževega parka, pa je do konca 19. stoletja stala gostilna Pri počivalniku. Zadnji lastnik, magistrat, jo je leta 1895 podrl (tako je zapisano v Wikipedii).

No, bodo pa tam zdaj imeli Prekmurci svoj spomenik, ki bo, čas bo pokazal, da bo to področje tega spomenika v Ljubljani postalo zbirališče klošarjev. Je pa res, da ne prekmurskih, ker bodo ti ostali zaradi razpadajočega prekmurskega gospodarstva v glavnem mestu Prekmurja v Murski Soboti, kjer pa spomenika ne bodo postavili. V Ljubljani po bodo po 17. avgustu 2019, ko si bodo nezasluženi, da je Prekmurje del Slovenije, pripeli lovorike, spet pozabili na Prekmurje in Prekmurce.

Ob vsem trkanju na prsi nezasluženim pa bi se veljalo pokloniti udeležencem Pariške mirovne konference, ki je potekala po koncu prve svetovne vojne, januarja 1919, v Versajski palači pri Parizu, ko so predvsem Woodrow Wilson (predsednik ZDA), David Lloyd George (ministrski predsednik Združenega kraljestva) in Georges Clemenceau (predsednik Francije) odločili, da naj Prekmurje pripade Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Torej o združitvi prekmurskih Slovencev z »matičnim narodom« ni bilo govora.

Tak je bilo! Či bi ges vse pisal v mojen maternun jeziki, bi me vij »matičnim narodom« nej razmili. A smo se razmili! /Pripravil: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s