Kdo je Ursula von der Leyene, da si pred uradno izvolitvijo jemlje pravico določati pravila kako bo izbirala komisarje oz. komisarke

Kandidatka za predsednico Evropske komisije Nemka Ursula von der Leyene naj bi po poročanju slovenskih in tujih medijev izrazila željo, da naj bi članice EU za komisarska mesta predlagale po dva kandidata ali kandidatki.

Če ta njena »želja«, če res obstaja, je nekoliko preuranjena, saj je Ursula von der Leyene šele kandidatka in ne uradno izvoljena predsednica Evropske komisije.

Namreč po volitvah je ena prvih nalog novoizvoljenega Evropskega parlamenta, da izvoli novega predsednika ali predsednico komisije. Pri tem pa velja, da mora Evropski parlament novega predsednika Komisije izvoliti z absolutno večino (polovica obstoječih poslancev plus eden). Če kandidat ali kandidatka ne prejme zahtevane večine, morajo države članice v enem mesecu predlagati drugega kandidata (Evropski svet, ki odloča s kvalificirano večino).

No, in kdaj je Nemka Ursula von der Leyene ta pogoj izpolnila?

Še ne! Torej še nima pravice določati pravil, kako morajo članice odločiti komu bodo dodelile mandat za komisarko mesto v imenu svoje države, ki pa jo ali ga izbira izvoljeni predsednik Evropske komisije oz. predsednica.

A v članici Sloveniji, ki vedno dela nekaj po svoje predsednik vlade že govori, da bo željo kandidatke za predsednico Evropske komisije Ursule von der Leyen, da bi države predlagale po dva kandidata za komisarja, vzel na znanje. Ob tem pa je domačim medijem »razkril«, da trenutno še ne more povedati, ali bo Slovenija v Bruselj poslala ime enega ali dva kandidata/kandidatki, in dodal, da bo vlada o tem odločila še ta mesec.

Ne oporekamo predsedniku vlade, to tudi ni naša pravica, kako bo komentiral »zahteve« še neizvoljene kandidatke za predsednico Evropske komisije Nemke Ursule von der Leyen, a je izjava spet »slovenska«, ko komentiramo to, kar še ne obstaja. Če smo nekoliko zlobni, je tovrstno komentiranje, česar še ni, podobno tistemu, kar je rad delal hitro jezični Karel.

Razen, če slovenski predsednik vlade Marjan Šarec ve, česar ne vedo ne slovenski evropski poslanici, kaj šele njegova vladna ekipa.

Pa še to! Tudi kandidati za komisarje morajo skozi strog parlamentarni izbirni postopek, in sicer Evropski svet v sodelovanju z novoizvoljenim predsednikom Komisije sprejme seznam kandidatov za komisarje, od katerih vsak prihaja iz ene države članice. Ti kandidati za komisarje se predstavijo parlamentarnim odborom na področjih pristojnosti, ki bi jih prevzeli. Vsak odbor se nato sestane, da bi pripravil oceno kandidatovega strokovnega znanja in izkušenj, ki jo nato pošlje predsedniku Parlamenta. Negativna ocena je kandidate v preteklosti večkrat spodbudila, da so izstopili iz postopka. Celotno Komisijo, vključno z njenim predsednikom ter visokim predstavnikom za zunanje zadeve in varnostno politiko, mora Parlament nato potrditi z enim samim glasovanjem.

Potem ko Parlament potrdi predsednika in komisarje, te uradno imenuje Svet, ki odloča s kvalificirano večino./JT/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s