V opazovalni vrtini P19 najdeno neznano mineralno olje in ne kerozin; v. d. direktorice Arsa »zagotavlja«, da je pitna voda Rižanskega vodovoda varna

Na območju Hrastovelj, kjer se je po nesreči tovornega vlaka pred tremi tedni izlil kerozin, so ta ponedeljek (o tem so javno poročali včeraj) v eni od šestih vrtin odkrili onesnaženje.

A je zanimivo to, da vzrok ugotovljenega onesnažena ni kerozin, ki ga naj bi ob nesreči tovornega vlaka izteklo več kot 10.000 litrov, ampak mineralno olje.

Kot je sinoči, za oddajo Odmevi povedala vršilka dolžnosti generalne direktorice Arsa Lilijana Kozlovič, so mineralno olje, zaznali na opazovalni vrtini P19, ki leži pod nasipom železniške proge in je od vodnega zajetja Rižane odmaknjena okoli tri kilometre.

Ob tem pa je zanimivo je najdeno onesnažene z mineralnim olja, po opravljeni primerjali s tistim, ki se je izlil ob nesreči vlaka, kaže, da gre za povsem drugačno mineralno olje in torej drug vir onesnaženja.

Da je treba ugotovljeno onesnaženja upoštevati zelo resno, je razlog ta, da gre za neznanega povzročitelja pravi vršilka dolžnosti generalne direktorice Arsa Lilijana Kozlovič in ob tem doda: »kdo je povzročil onesnaženje, bodo ugotovili drugi organi«.

A Kozlovičeva zatrdi (se razume, brez prevzema osebne odgovornosti), da je pitna voda varna in da ni onesnažena. Vse ukrepe, ki so bili sprejeti doslej, pa bo Arso še naprej izvajal po začrtanih okvirih v Hrastovljah.

No, in še dodatke, ki morda pove, zakaj vršilka dolžnosti generalne direktorice Arsa Lilijana Kozlovič pravi, da nepovezano stanje z izlitim kerozinom ob železniški nesreči naj ugotavljajo »drugi« organi.

Namreč, Lilijana Kozlovič je nekdanja policistka in načelnica koprske upravne enote. Kot je tudi znano, je Kozlovičeva na polovici prejšnjega mandata zapustila poslanske klopi in prevzela vodenje generalnega sekretariata Cerarjeve vlade. Kozlovičeva je tudi nekdanja podpredsednica SMC, katere član je tudi sedanji okoljski minister Simon Zajc. Da, tudi to velja vedeti.

Res pa je, da ugotovitve na opazovalni vrtini P19, kjer je najdeno mineralno olje in ne kerozin nima s »strokovnostjo« Lilijane Kozlovič neposredne zveze./JT/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s